Sunday, September 16, 2012

fruit pasta salad vs nasi lemak rendang udang


salam,
mana yang sedap...:)....dua -dua pun sedap....satu kkida buat yang satu my sis-in-law buat...

pasta salad ni kkida buat dua hari lalu...tetiba aje teringat nak makan simple salad macam ni...bahannye mudah aje...celery (cincang kecil), buah anggur hijau, ceri tomato, udang hidup kecil (buang kulit dan celur), pasta (celur) dan salad dressing...atau mayonnaise, salt and pepper to taste...

campur semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata....kuantiti kkida tak beri kerana terpulang pada keperluang masing-masing...boleh kurang atau tambah jika suka...jika tak nak guna udang boleh ganti dengan isi ayam (celur dulu sebelum campur) atau isi ikan salmon (steam dulu)....atau apa saja bahan yang anda suka....

simpan dalam peti sejuk jika berlebihan...


petang semalam pula kkida gi rumah sis-in-law di shah alam dua...tak call pun kata kami nak datang sebab malas nak syusahkan dia....tapi biasalah....mana tumpahnye kuah jika tak ke nasi...mak dan anak sama aje...hehe...seperti my mum-in-law...sis-in-law juga suka masak dan jika bertandang ke rumah beliau pasti tak mengecewakan lah....hehe....ada aje benda makan...

semalam rezki kkida nak merasa rendang udang, nasi lemak sambal ikan bilis campur ikan masin kurau dan bendi goreng....sodap tau...:)


nasi lemak my mun-in-law campur halba sikit selain kayu manis dan bungan lawang....


sedap kan....ni pinggan kita le....malulah...:)


oleh kerana mereka penggemar buah-buahan....maka buah tak pernah putus kat rumah my sister....mak mertua kkida kurang sihat dan kurang berselera makan....yang lalu di telan hanyalah buah-buahan yang ada rasa masam....masin dan manis memang tak boleh nak masuk dah...penyakit kencing manisnye semakin serius...telah effect hampir keseluruhan fizikal luaran dan dalaman....semuga beliau mampu melalui saat-saat ini dengan redha dan tenang...


buah durian belanda....lama dah tak rasa...dan semalam merasa makan kat rumah my sis-in-law...time kasih...

akhir sekali kkida nak share dengan youall mold ini yang amat berguna....bagi penggemar roti dan sandwich...macam kkida....


selain untuk roti, mold ni juga boleh di gunakan untuk pastry seperti puff pastry...pastri pastry anda melekat elok aje...nantilah kkida nak cuba guna untuk buat puff pula....:)

gadget ni kkida ada jual kat 1001shoppe...:]



6 comments:

  1. alahai sedapnya kak salad tu...nasi lemak juga nampak sedap... akak beli kat mana mould tu? sng jugak kalau nak buat puff kan...

    ReplyDelete
  2. sambal udang tu, macam memanggil manggil kita jer...nakkkkk

    ReplyDelete
  3. nom nom nom... dlm byk2 menu tu, saya suka rendang udang...

    ReplyDelete
  4. kak da...sandwich maker tu nak juga...simpan tau. Tadi lupa nak ambik

    ReplyDelete
  5. sandwich mold ni macam pisang goreng panas....dari 20 biji hanya tinggal 5 aje lagi...cepat-cepat....:)

    ReplyDelete