Friday, September 7, 2012

donut ku yang yummy....



salam hari jumaat....
hujung minggu datang kembali...esok sabtu pasti ramai yang sibuk dengan undangan makan-makan....kkida pula sibuk nak menjamu makan....hehe....my hb friends nak datang beraya esok...ramai jugalah...maknanye esok kkida akan bertampi cerok dapor dari pagi hingga ke malam...tapi takdalah apa yang special sangat kkida nak prepare...hok sempoi sempoi aje...

anak kkida yang kecik sekali pun sibuk nak suruh buat spaghetti pepagi suboh esok...nak bawa gi sekolah....ada potluck jamuan raya....kkida kata goreng nugget ajelah....hahaa.....berkerut muka dia...apalah mama aku ni....ade ke nak suruh bawa nugget gi sekolah....buat gelak dek member aje...


apa-apa pun itu cerita esok...hehe....la ni kkida nak share rupa donut kkida yang cantik ni....kenapa kkida kata cantik....sebab kkida bakar dalam silicone mold yang baru je kkida dapat tadi...memang bentuknye lubang di tengah....jika anda nak cantum dua pun boleh...pastu lubangkan terus bahagian tengah...dip dalam coklat cair...dah jadi rupa donut betul....

tapi yang pastinye...guna silicone mold tu mudah sangat...tak melekat langsung....hanya spray aje dengan cooking spray...dah...bila nak keluarkan dari mold tu, terbalikkan aje....tekan sikit-sikit...semua tertanggal dengan sendirinye...

resepi donut ni kkida perolehi dari website all recipes....since ramai yang komen kata resepi ni sedap, maka kkida pun ingin mencuba...dan hasilnye memang sedap....jika anda nak cuba ini dia resepinye...

ayak 2 cawan tepung self raising atau 
2 cawan tepung serbaguna campur dengan 2 sdt baking powder
3/4 cawan gula halus
1/4 sdt ground nutmeg
1 sdt garam

mix semua ingredients dalam satu mangkuk besar



kemudian campurkan:

3/4 cawan buttermilk
2 biji telur (pukul sedikit)
1 sudu teh vanilla...
2 sudu besar butter cair

gaul sebati 

spray donut silicone mould...sudukan batter 3/4 penuh....bakar dalam preheated oven @ 190C selama 8 ke 10 minit...jangan lama sangat...nanti donut anda akan keras...


keluar dan sejukkan sebelun disapu dengan butter cair....kkida guna silicone brush yang kkida jual kat 1001shoppe...ia amat lembut..


untuk coatingnye itu kkida mix gula halus dengan gula perang dan cinnamon powder....selamat mencuba dan selamat berhujung minggu...:)

13 comments:

  1. woww gebu dan comel donut dia..rasa mcm syg pulak nk jamah hehehehe

    ReplyDelete
  2. adoiii...gebusnya kak...
    cam menarik je gunanya....

    ReplyDelete
  3. comel bentuk donut tu, ala2 bun topi. nak cari silicone mould juga lah..!

    ReplyDelete
  4. telan air liur laju2 ha..ha.. gebusnya... terliur betul

    ReplyDelete
  5. Tengok pun dah tahu sedap.. Kak Ida memang rajin.. Ada je inovasi akak.. Erm Nur tak sempat lagi nak bank in duit macaron silicon mould tu.. Ada peluang lagi ke nak beli??

    ReplyDelete
  6. KKida ni memang ada bakat menggoda tau... huhuhu.

    Memang tergoda habis dah ni...

    ReplyDelete
  7. nur, masih ada peluang...bank in aje...mold sampai kkida pos...betul tak sari...hehe....sari dah beli 2 keping...:)

    ReplyDelete
  8. Apa je yg kak ida tayang mesti teringin.. huhu.. tiba2 teringin makan donut mlm2 ni..

    ReplyDelete
  9. donut yang cantik dan tentunya sedap sbb kkida yg buatkannnnnn...;)))))))

    ReplyDelete
  10. Zurina...yelah sebab kkida yang buat...mestilah sedap...hehe...:)

    ReplyDelete
  11. Comelnyer donut kak Ida... Mesti sedap... :)

    ReplyDelete
  12. Waahhh....donut bakarrr! Very the healthy. Saya sukaa... Kak Ida nie letak apa pun mesti kami tergoda..

    ReplyDelete