Sunday, September 23, 2012

nasi goreng usj dan kek butter merah hijau


salam pagi minggu...
lama tak kemari....kkida sibuk macam-macam....:)
mengadun blog 1001shoppe...hehe....
to all my blogger friends yg rajin masak dan baking jengah ke kedai kkida tu ye...manalah tau kot ada yang berkenan...:)

wbp, kkida nak ulas sikit hidangan nasi goreng kat atas tu....dasat kan...hehe....
nasi goreng USJ, bukan nasi goreng USA ok...:)

nasi goreng tu di sediakan oleh hubby kak jun cupcakekaseh....hmmmm....dasattttt gak....:)
siap ada sambal sotong, telor mata sapi, yang kat atas nasi tu apa ek...sambal ikan bilis ke? 
pastu yg kat tepi tu telor masin ke?....ish! banyaknye telor masin....naik darah tinggi nanti....:D
cuma timunnye tu aje yang tua sikit, tapi takpa le...janji sodap...sedap ke kak Jun....lol...

apa-apa pun memang salute le dengan abang Lan kita ni....bertuah kak jun....siap hidang cantik-cantik lagi...beradun....kalau kat kedai nasi goreng camtu mesti regenye tak kurang RM5...rasanye....:)
boleh share resepi ke abang Lan???


yang ni pulak kkida nak share kek butter sempoi kkida ni....sebenarnya nak tayang mold tu...hehe...

kek butter tu resepi mudah kkida...kalau nak cepat ini le resepi yg kkida guna....semua main masuk dalam satu bekas dan blend...tak perlu pukul butter hingga kembang dulu...

caranya mudah aje:
dalam mangkuk besar masukkan 1 1/2 cawan tepung self raising, 1/2 cawan gula halus (nak lebih pun boleh), 2 biji telur gred A, 3 sudu besar mentega (room temperature), 2/3 cawan susu full cream (room temperature), vanila/coffee/orange essence jika suka...

dengan menggunakan hand mixer....mix semua bahan hingga sebati pada kelajuan perlahan...kemudian mix pada kelajuan medium selama dua minit lagi...

tuangkan kedalam bekas baking atau cupcake mold....bakar selama 18 minit untuk cupcake...


kkida sengaja letak warna hijau dan merah ni....supaya terang warna nye...:)


mold ni kkida baru dapat....sesuai untuk pelbagai kegunaan...savoury or sweet dessert recipe...


ini pula mold yg sangat popular sekarang....berlubang kek tu kat tengah....boleh le letak apa-apa kat dalam tu....icing dsbnye...


sebaiknye jika rajin buatlah icing untuk kek ni....tapi sebab kkida kurang rajin dan hb tak suka kek letak icing, maka kkida just tabur icing sugar aje sikit....sedap tau kek kkida ni....hehe...

tengahari ni kkida ada makan kenduri....kat hujung kampung....maka kkida free dari masak memasak untuk tengahari ni...yeay...:)



Wednesday, September 19, 2012

ww........jelly nata de coco




Sunday, September 16, 2012

fruit pasta salad vs nasi lemak rendang udang


salam,
mana yang sedap...:)....dua -dua pun sedap....satu kkida buat yang satu my sis-in-law buat...

pasta salad ni kkida buat dua hari lalu...tetiba aje teringat nak makan simple salad macam ni...bahannye mudah aje...celery (cincang kecil), buah anggur hijau, ceri tomato, udang hidup kecil (buang kulit dan celur), pasta (celur) dan salad dressing...atau mayonnaise, salt and pepper to taste...

campur semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata....kuantiti kkida tak beri kerana terpulang pada keperluang masing-masing...boleh kurang atau tambah jika suka...jika tak nak guna udang boleh ganti dengan isi ayam (celur dulu sebelum campur) atau isi ikan salmon (steam dulu)....atau apa saja bahan yang anda suka....

simpan dalam peti sejuk jika berlebihan...


petang semalam pula kkida gi rumah sis-in-law di shah alam dua...tak call pun kata kami nak datang sebab malas nak syusahkan dia....tapi biasalah....mana tumpahnye kuah jika tak ke nasi...mak dan anak sama aje...hehe...seperti my mum-in-law...sis-in-law juga suka masak dan jika bertandang ke rumah beliau pasti tak mengecewakan lah....hehe....ada aje benda makan...

semalam rezki kkida nak merasa rendang udang, nasi lemak sambal ikan bilis campur ikan masin kurau dan bendi goreng....sodap tau...:)


nasi lemak my mun-in-law campur halba sikit selain kayu manis dan bungan lawang....


sedap kan....ni pinggan kita le....malulah...:)


oleh kerana mereka penggemar buah-buahan....maka buah tak pernah putus kat rumah my sister....mak mertua kkida kurang sihat dan kurang berselera makan....yang lalu di telan hanyalah buah-buahan yang ada rasa masam....masin dan manis memang tak boleh nak masuk dah...penyakit kencing manisnye semakin serius...telah effect hampir keseluruhan fizikal luaran dan dalaman....semuga beliau mampu melalui saat-saat ini dengan redha dan tenang...


buah durian belanda....lama dah tak rasa...dan semalam merasa makan kat rumah my sis-in-law...time kasih...

akhir sekali kkida nak share dengan youall mold ini yang amat berguna....bagi penggemar roti dan sandwich...macam kkida....


selain untuk roti, mold ni juga boleh di gunakan untuk pastry seperti puff pastry...pastri pastry anda melekat elok aje...nantilah kkida nak cuba guna untuk buat puff pula....:)

gadget ni kkida ada jual kat 1001shoppe...:]



Friday, September 7, 2012

donut ku yang yummy....



salam hari jumaat....
hujung minggu datang kembali...esok sabtu pasti ramai yang sibuk dengan undangan makan-makan....kkida pula sibuk nak menjamu makan....hehe....my hb friends nak datang beraya esok...ramai jugalah...maknanye esok kkida akan bertampi cerok dapor dari pagi hingga ke malam...tapi takdalah apa yang special sangat kkida nak prepare...hok sempoi sempoi aje...

anak kkida yang kecik sekali pun sibuk nak suruh buat spaghetti pepagi suboh esok...nak bawa gi sekolah....ada potluck jamuan raya....kkida kata goreng nugget ajelah....hahaa.....berkerut muka dia...apalah mama aku ni....ade ke nak suruh bawa nugget gi sekolah....buat gelak dek member aje...


apa-apa pun itu cerita esok...hehe....la ni kkida nak share rupa donut kkida yang cantik ni....kenapa kkida kata cantik....sebab kkida bakar dalam silicone mold yang baru je kkida dapat tadi...memang bentuknye lubang di tengah....jika anda nak cantum dua pun boleh...pastu lubangkan terus bahagian tengah...dip dalam coklat cair...dah jadi rupa donut betul....

tapi yang pastinye...guna silicone mold tu mudah sangat...tak melekat langsung....hanya spray aje dengan cooking spray...dah...bila nak keluarkan dari mold tu, terbalikkan aje....tekan sikit-sikit...semua tertanggal dengan sendirinye...

resepi donut ni kkida perolehi dari website all recipes....since ramai yang komen kata resepi ni sedap, maka kkida pun ingin mencuba...dan hasilnye memang sedap....jika anda nak cuba ini dia resepinye...

ayak 2 cawan tepung self raising atau 
2 cawan tepung serbaguna campur dengan 2 sdt baking powder
3/4 cawan gula halus
1/4 sdt ground nutmeg
1 sdt garam

mix semua ingredients dalam satu mangkuk besar



kemudian campurkan:

3/4 cawan buttermilk
2 biji telur (pukul sedikit)
1 sudu teh vanilla...
2 sudu besar butter cair

gaul sebati 

spray donut silicone mould...sudukan batter 3/4 penuh....bakar dalam preheated oven @ 190C selama 8 ke 10 minit...jangan lama sangat...nanti donut anda akan keras...


keluar dan sejukkan sebelun disapu dengan butter cair....kkida guna silicone brush yang kkida jual kat 1001shoppe...ia amat lembut..


untuk coatingnye itu kkida mix gula halus dengan gula perang dan cinnamon powder....selamat mencuba dan selamat berhujung minggu...:)

Wednesday, September 5, 2012

ww....cherry pie...


kkida share photo aje...lain kali cerita-ceriti....:)

ok kkida nak share resepi pula...lama bebeno kkida biarkan...sian...

simple aje....kkida guna 1 keping shortcrust pastri untuk bahagian bawah dan 1 keping puff pastri untuk bahagian atas...

mula-mula cucuk-cucukkan dengan garpu shortcrust pastry tersebut...kemudian bakar dalam oven hingga masak...keluarkan dari oven dan biarkan pastry tu sejuk jap....

1 tin cherry pie....campurkan dengan sedikit tepung ubi dalam 2 sudu besar gitu, gula secukupnye (terpulang berapa manis yang anda suka)  dan jus lemon sikit....kemudian spreadkan atas shortcrust pastry yang dah masak tadi....kemudian layer puff pastry atas lapisan cherry...kkida gelek atas puff guna special roller yang kkida jual kat 1001shoppe supaya cantik berlubang...sapukan dengan telur jika suka...

masukkan semula ke dalam oven dan bakar hingga keperangan....keluar dan sejukkan...

potong dan serve dengan cream...

Monday, September 3, 2012

ayam pongteh resepi chef florence


resepi peranakan...ala-ala masak kicap gitu...terdapat bahan-bahan rempah yang di blend kerana bila di panaskan dalam microwave aromanye menyelerakan...

resepi ini adalah resepi special olahan chef florence....memang sesuai untuk di makan dengan nasi putih panas-panas....keluarkan dari freezer dan panaskan dalam microwave selama 4 minit....keluarkan dan koyakkan sedikit plastik penutup....kemudian masukkan semula dalam microwave dan reheat lagi 2, 3 minit hingga mendidih...

hidangkan panas...


selain ayam  terdapat ubi kentang dan cendawan hitam sebagai rencah hidangan ini...

bagi anda yang kreatif cuba olah resepi ini untuk myChef gourmet blog challenge yang sedang berlangsung sekarang hingga 15 september...hadiahnye lumayan....rugi jika anda tak cuba....bukan kena sebarang bayaran....hanya beli sekotak hidangan sedia hidang myChef....kemudian anda olahkan hidangan tersebut menjadi satu hidangan lain yang menyelerakan....jika nak lihat hidangan yang telah di hantar untuk challenge ini sila ke link ini....

MyChef - gourmet blog challenge