Monday, August 13, 2012

sandwich daging hancur....:)

salam,
hari ni dah hari isnin...minggu akhir kita berpuasa....semakin hari semakin kita menghampiri aidil fitri...pasti ramai yang telah mula bercuti...samada nak balik kampung atau nak kemas rumah, siapkan apa-apa keperluan bagi menyambut hari yang pasti menggembirakan semua umat islam, tak kira tua atau muda, miskin atau kaya...:)

sama jugalah dengan kkida...hari ni bermulalah marathon kkida...nak ke tesco, giant, curve, ikano dan beberapa tempat lagi...tujuannye nak mencari beberapa item yang mesti ada setiap kali menyambut raya...antaranya serunding dan biskut raya serta kudapan ringan seperti kacang, kerepek, muruku dan lain-lain....:)

seperti biasa kkida hanya hidang biskut tunjuk aje...di samping soft drinks dan makanan kering/ringan lain yang mesti ada untuk jamu ramainye tamu kecil (kanak-kanak) yang akan bertandang seawal pagi raya...selain rendang dan lemang...itulah rutin raya pertama kkida sejak tinggal dalam kampung ni....

wbp, kkida suka melayan anak-anak jiran tetangga sekampung...mereka datang hanya setahun sekali....hari lain mereka tak pernah sampai....mungkin tak berani atau segan...oleh itu inilah masanye....tiada siapa yang akan menolak kehadiran mereka....dah paling mereka happy bila dapat sampul duit raya....tradisi beraya sejak zaman kkida kecil lagi....:)

berbalik dengan cerita puasa...buka semalam kkida buat sandwich daging ni....senang aje...since tiada daging burger kkida masak daging hancur dengan sedikit ready-pasta sos dan cili blender...sebelum tu tumis dulu halia dan bawang putih tumbuk...masukkan cili blender dan daging (kacau hingga masak)...tambah pasta sos, blackpepper sos, perisa dan lain bahan...kacau hingga kering...

hidang dengan salad, tomato, cheese, mayonnaise (mix dengan cucumber pickle) cili sos dan lain-lain bahan....sesekali tukar selera untuk berbuka...:-D

pada yang tiada idea untuk myChef, the gourmet blog challenge....anda boleh guna beef keema masala untuk sediakan menu ini....samada di bentuk jadi burger patty atau goreng hingga kering....tambahkan beberapa bahan lagi untuk menjadikan ia lebih sedap...





19 comments:

  1. Kkida.. . Tgk menu akak wlu simple tp nampak sedap sgt.
    Sue trgin jg nak try produk mychef ni. Sbb sllu tgk akak gn. Kn pi carik jg ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari le sayang oi...kat mana-mana hypermarket ada jual...

      Delete
  2. saya pun dah like..makin ramai yang menyertai..seronok2

    ReplyDelete
  3. dh meriah...bersemangat dah skrg nk join contest...aura dr semangat nak raya...hehe

    ReplyDelete
  4. makin meriah contest ni! good job! ;)

    ReplyDelete
  5. Ya Allah sedapnyer Kak Ida... Nak join..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nurul cakap kat 10 kali nak join...tapi tak nampak pun batang hidungnye lagi...:)

      Delete
  6. roti burger ada lagi kat umah ni..rasa nak buat sandwish telur hancur la plak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lah...ingat nak buat sandwich macam kkida ni...:)

      Delete
  7. Good luck kkida :D.. sedap nampak burger tu yummy yummy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semuga berjaya delima...:)
      kalau menang boleh belanja kkida ye!

      Delete
    2. Insyaallah hehehhe byk yg lg hebat2 akak :D..

      Delete
  8. Assalamualaikum, kkida, ni adalah first komen dari wana.cz baru terjumpa blog ni. memang best lah blog kkida..banyak resepi kat sini..sampaikan x puas rasanya wana beleknya..apa2 pun teruskan kkida menulis resepi ini.. do the best..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Wana,
      selamat datang ke blog kkida ni...cian wana baru jumpa blog kkida yek!...hehe....btw...harap wana terus lekat kat blog kkida ni ye...dan terus beri komen2 yang bersemangat untuk kkida teruskan perkongsian ini...:)

      Delete
  9. sama.. kita pun dah beri sokongan & like .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sari, tambah lagi satu resepi....cepat...:)

      Delete
  10. terima kasih tak terhingga pada kkida kerana tolong promote gourmet blog challenge tu.... memang kami tabik dengan idea penyertaan macam-macam ada... memang kreatif.

    ReplyDelete
  11. Ketinggalan keretapi komen sy ni, walhal dah bc dr hari tu lg. Jln2 singgah blog k ida smntara tgu berbuka.. :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...