Saturday, August 11, 2012

saja sembang...

salam,
dah tengah malam camni baru kkida nak menaip entri...sebelum masuk tidor nak sembang sikit-sikit...esok dah hari sabtu...Insyaallah next sabtu adalah hari akhir kita berpuasa jika raya jatuh hari ahad...maknanye long weekendlah next week...pasti ramai yang ambik kesempatan cuti panjang untuk balik kampung atau gi holiday mana-mana....dan pastinye jalan raya penuh dengan kenderaan bertali arus...

kkida pula seperti biasa raya kat rumah sendiri aje...dah bertahun-tahun camtu....

kkida nak share sikit-sikit le apa aktiviti makan-makan kkida 2,3 hari ni.....kat atas tu tengok pun dah tahu....masak main-main namanye...hehe....mana-mana lebihan makanan kat dalam fridge tu kkida goreng-goreng aje untuk sahur....penarik selera...:)

yang atas ni pula rendang ayam biasa, cuma kkida tambah buah prune (yg nampak hitam tu)...sedap, kkida suka....menambahkan rasa manis pada gravy rendang tersebut...


pagi tadi kkida menjalankan operasi mengemas peti sejuk....macam-macam kkida jumpa....benda yang dah bertahun pun ada....sayang nak buang....huhu....gitulah...bila shopping barang dapur ada je tangan kita tu nak capai itu ini....kononnye nak buat le...tapi bila sampai rumah letak ketepi dulu...akhirnye......hehe....masuk dalam peti ais...itu le sebabnye peti ais kkida tak cukup satu....:-)

my hb pun kekadang bising gak...dia kata kkida ni jika boleh satu supermarket tu nak hangkut balik....pastu simpan je tak buat apa-apa hingga melebihi tarikh lupus....:-\


atas...salah satu drawer fridge yang memeningkan kkida....apa taknye, terdapat saknika rempah dan herba yang kkida beli (ada setengah tu tak guna pun)....semua kkida sumbat kat dalam drawer peti ais tu (jika letak kat luar pasti rosak sebab bukan nak guna selalu)...

bila nak guna jenuh kena belek satu-satu...huhu....kekadang jumpa kekadang tak....yelah, kkida pun bukan boleh nak ingat semua....akhirnya ada bahan yang tersimpan lama sangat, tak digunakan....contohnye spice drop tu....kkida beli kat mustafa centre, singapore masa gi sana last year (dah setahun lebih)...gunanye untuk letak dalam nasi biryani...tapi hingga kini kkida tak pernah guna...lupa memanjang....

tadi masa kemas-kemas kkida listkan semua benda yg ada kat dalam drawer tu....pastu kkida lekat kat dinding peti ais...lain kali senang....jika nak guna semak kat list tu dulu....jika ada baru pi punggah/cari kat dalam drawer fridge tuh...so, taklah buang masa....:)


ada tak rempah yang kkida tertinggal tak beli...hehe....

lepas berbuka kkida tekad nak guna mana bahan yang kkida jumpa hasil dari penyelongkaran peti ais pagi tadi...hehe....tatkala belek-belek resepi dari buku resepi...kkida terjumpa resepi ni yang ngam-ngam aje dengan bahan yang ada...dan akhirnye jadilah coconut conflakes macaroon ni....sedap juga....nanti kkida share resepinye ye...senang buatnya....kkida suka apa saje jenis biskut/cookies yang ada kelapa....

macaroon kkida ni memang tak lawa rupanye....tapi ada rasa....kkida memang tak pandai nak beradun bila tiba bab kueh/biskut raya ni....tapi tahu buat...dari bahannye aje kkida tahu hasilnye sedap atau tidak...


nak cuba, later kkida share resepinye ok....:)

good night....jom tidor...



14 comments:

  1. salam kkida hee seronok negok kazanah dalam peti akk tu....siap satu pesatu negok apakah yg ada heeee..aym rendang letak prun mmg npk menarik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. siap belek satu-satu tengok apa kkida simpan yek...hehe...rendang ayam dengan prune...memang sedap...cubalah...

      Delete
  2. Wah banyaknya rempah ratus... Nur pun minggu ni baru nak mula projek buat kuih raya.. Harap2 menjadi.. Teringin nak pandai masak macam Kak Ia.. campak2 je terus menjadi.. hmmm.. Nak tanya gambar last tu kuih apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur, mana le kkida ni pandai masak...biasa je...nur buat le kueh raya, nanti kkida nak datang raya...hehe...jap lagi kkida share resepi cookies tu...

      Delete
  3. Opss silap taip nama.. ** Kak Ida.. (sorry ye kak)

    ReplyDelete
  4. kkida, banyak nyer barang dlm peti ais tu!!! sekali sekala memang kena buat 3S kat peti ais kita kan; sisih, sapu, susun

    ReplyDelete
    Replies
    1. sisih sapu susun....betul tu...tapi tulah...saya ni sayang nak buang...jadi simpan balik....:)

      Delete
  5. samalah kat umah ni..entah apa-apa dalam peti sejuk

    bukan tak nak join ida..skrg ni sibuk siapkan kukis..insyallah lepas raya ni boleh try..tengah cari idea apa yang best gak ni (sambil garu kepala)

    ReplyDelete
    Replies
    1. join Ina...ida beri sokongan 100%...meh kita meriahkan competition ni...Ina pandai masak...mesti banyak idea yang timbul nanti...:)

      Delete
  6. Sy ni pun jenis suka menyimpan k ida. Nak buang syg, sampai suami perli nak buat eksperimen ke boleh thn bp lama dlm peti sejuk. Hehe.. Sib baik peti sejuk sy kecik, jd x byk la khazanahnya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eksperimen makanan takpa zefa...besar pahalanye tu...jika nak masak mestilah cukup lengkan bahannye baru sedap...:)

      Delete
  7. salam kak ida....Huhu, ada kah orang yang suka masak ni, punya masalah yang sama?.. Saya pun macam tu juga..ada benda yang belum guna, lagi...simpan dalam peti sejuk. Kadang2 dah macam Tesco pulak peti sejuk tu, penuh segala maknikam barang2...sampai pening kepala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa kkida gi rumah mat hari tu memang ala-ala tesco dah...beras tepung gula berkampit-kampit...hehe...biasalah mat...tukang masak separa pro macam kita ni camtulah...:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...