Wednesday, August 15, 2012

paccheri pasta

salam,
semakin kita menghampiri hujung ramadhan...cepatnye ia berlalu...terasa baru je kkida ke guangzhao dan kembali semula pada malam sahur yang pertama....kini cuma tinggal beberapa hari je lagi kita dalam bulan ramadhan yang mulia ini sebelum munculnye syawal....:D

seronok nak raya....wbp, dalam keseronokan tersebut ada sekelumit rasa duka dan sedih....tahun ini kkida raya tanpa kehadiran kakak sepupu kkida, kak anisah...kami tinggal berdekatan....oleh itu rumah kkida ni adalah tempat arwah berkunjung seawal pagi, lepas solat raya (kecuali tahun lepas kerana arwah beraya ke Penang)

bila ingatkan kembali...memang kita langsung tak boleh jangka apa akan berlaku dalam hidup ini...adakah kita akan bertemu dengan ramadhan akan datang....contoh paling hampir buat kkida adalah apa yang telah terjadi pada arwah kak anis...masih terbayang akan raut wajah dan kelibat arwah datang buka puasa rumah kkida tahun lalu....rupanya itulah kali terakhir buat arwah...

ketika itu arwah kak anis amat sihat dan mampu menjalani ibadah puasa sepenuhnye....pada hari raya kedua beliau bertandang bersama suami serta ibu saudara suaminye...kkida ingat lagi, lama kami berbual...macam-macam cerita....sebulan setengah selepas itu kak anis masuk hospital buat pertama kalinye...kkida sempat jengah arwah beberapa kali, bawa breakfast dan makan sama-sama kat katil wad kak anis...beberapa hari kemudian beliau di benarkan pulang....syukur dalam hati...oh! kak anis dah sihat, dah boleh balik rumah....mungkin sakit biasa-biasa aje...

foto terakhir sebelum kak anis sakit....ingat lagi, masa ni kak anis beria nak belanja makan nasi kukus kat mutiara damansara kerana kak nani (tudung hitam) nak ke Makkah tunaikan fardhu haji...kkida tukang ambik gambar...sebab tu nampak sebelah mata aje...:)

namun, segalanye meleset...arwah sempat duduk kat rumah beberapa hari je sebelum di kejarkan ke hospital semula akibat sesak nafas (sehari sebelum raya haji)...rupa-rupanye arwah kak anis terkena jangkitan pada paru-parunye...amat serius....yang jadi tanda tanya hingga kini...mengapa doktor yang rawat beliau masa mula-mula beliau warded benarkan kak anis balik rumah....kenapa tak sahkan betul-betul apa penyakit beliau....kenapa tak tahan dia kat wad?

rasa terkilan juga...mungkin ada hikmah di sebalik kejadian...sebagai manusia biasa kita hanya mampu berusaha...namun, Allah swt lebih mengetahui....dan yang pastinye...arwah kak anis tidak tahu bahawa ramadhan yang lalu adalah ramadhan terakhir buat beliau....huhu...

itu bahagian arwah kak anis...bahagian kita bagaimana pula?

....buat arwah kak anisah yang senantiasa di ingatan....semuga roh mu berada bersama mereka yang beriman....berada di syurga....amin...


nak sambung ke cerita makan kkida ni? ada mood ke lagi....:)
sebenarnya kkida nak share kesah pasta ini....nama pasta ini adalah paccheri....bukan pajeri....:)...ia sejenis pasta yang tebal dan berlubang sebesar gelung paip bomba gitu...hehe...

kkida jumpa pasta ni kat tesco hari tu dan terus beli sebab ia kelihatan menarik...walau bagaimanapun, pasta adalah pasta....tak kira apa jua bentuk dan rupa...rasanye memang tiada...yang menyedapkan apa pun jenis pasta adalah gravynye...


kkida buat gravy yang sedap gak hari ni...hehe...kkida campur buah zaitun hitam yang di cincang kecil...banyak gaklah tadi...selain tu kkida guna ready-made pasta sos, sosej, mince beef, bawang putih dan bawang besar yang dicincang kecil dan ditumis dahulu...sedikit cili blender dan sos lada hitam....lain-lain bahan anda boleh tambah sendiri, ikut selera...dan jangan lupa garam dan sedikit gula...


masak hingga kering dan hidangkan dengan paccheri...hmmmm...memang yummy...:)





26 comments:

  1. ohh ingat salah eja..pajeri nenas..:)

    ReplyDelete
  2. alfatihah buat arwah. Muda lagi. tapi kalau dah nak dipanggil, tak kira umur. Semuga dia tenang di dunia sebelah sana.
    Selamat hari raya ida..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima ibundo, muda atau tua, miskin atau kaya...bila maut memanggil...itu semua tak penting...yang penting amalan kita...selamat hari raya dari kkida jua...

      Delete
  3. al-fatihah buat arwah..

    itulah tadi saya ingatkan pajeri,rupanya paccheri..hehehe, tak pernah cuba lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks salma...semua orang asyik ingat pajeri aje...:)
      paccheri...:)

      Delete
  4. Al fatihah utk arwah, tarikh mati kita dah ada kkida, kita je x tahu bila kan..astagfirullahalazim...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu su...jodoh pertemuan ajal maut memang dah tertulis...tunggu masa aje...:)

      Delete
  5. saya pun baca pajeri tadi.. adeiii.. nampak sangatlah mata ni dah semakin purba.. & sy tengok gambar, pasta.. pasta masak macam pajeri nenas tu ke??? Mesti pelik rasanya, rupanya otak tersalah tafsir.. huhu.

    Begitulah kita,kan.. antara suka dan duka hendak meninggalkan Ramadan (sebenarnya Ramadan yang meninggalkan kita.. huhu). Suka sebab meraikan kemenangan berpuasa sebulan, bertemu sanak saudara jauh yang dah lama tak jumpa tapi duka merobek hati takut-takut kalau tak bertemu Ramadan yang akan datang. Bukan itu sahaja, kita juga takut kalau orang2 tersayang yang bersama kita berpuasa tahun ini tak bersama kita di tahun hadapan. Itulah realiti kehidupan, masa lalu itu memang indah untuk dikenang tapi ada juga yang pahit untuk ditelan lebih-lebih lagi bila kita kehilangan insan yang suatu masa dulu sentiasa berada di sisi kita tiba-tiba hilang dari pandangan mata.

    Al-Fatihah untuk Arwah Kak Anis, semoga dia tenang aman di sana, Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sari, bulan puasa camtulah...baca lain tafsir lain...otak orang tengah lapar...hehe...

      Delete
  6. ok, ptg ni gak sy nak buat spagetti..terliur nengoknye..
    Selamat Hari Raya kkida..

    ReplyDelete
  7. sedih baca tulisan kak ida..tetiba lg bergenang bila baca komen kak sari yusa ibrahim..;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkida pun sedih gak...nak buat macam mana...kita ni tumpang duduk je kat dunia ni...sampai masa kena tinggalkan jua...:/

      Delete
  8. kak ida...

    sedapnya pasta tu...nmpk very rich...mesti sedap sgt...sedih jgk baca cerita kak ida ni..kt pn xtau la sama ada kt akan bertemu lg dgn ramadhan akan dtg atau tidak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih....harapnye kita sempat bertemu ramadhan tahun depan dan tahun2 seterusnye...huhu...

      Delete
  9. Alfatihah buat arwah..

    Ps: sy pun ingat pajeri td, tp otak duk kata x mcm pajeri pun. Rupanya tersalah sudah.. Bg lah apa pun utk diolah oleh k ida, semuanya nampak sdp :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih zefa...biasalah kkida hehe...kalau masak mesti kena sedap...kalau tak pasti tak laku...zefa masuk finali MC gourmetkan?

      Delete
  10. Tersentuh dengan entri akak ni. Al-Fatihah utk arwah Kak Anis.. Bila kita akan dijemput oleh Allah kita tidak tahu.. Mungkin ini Ramadhan terakhir dan mungkin kita sempat bertemu pada Ramadhan yg akan datang.. Semoga kita dapat merebut peluang yg ada dengan beribadat padaNya..

    Sedap nampak menu ni.. Hari ni suami Nur masak spaghetti. Nur dapat buat 3 jenis kuih raya hari ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Nur...ajal maut kita tak pasti...
      wah nur dah buat biskut raya...mesti sedap tu....kkida biskut tunjuk aje...tak laratlah tahun ni...ntah ngapa kkida pun tak tahu...macam tak sihat aje...

      Delete
  11. Al-fatihah untuk arwah...

    Selamat menyambut lebaran utk kak ida sekeluarga..Ampon dan maaf jika ada terkasar bahasa, usik gurau dan terlajak tingkah laku...maaf zahir batin...Moga lebaran ini lebih bermakna buat kak ida dan semua...Selamat hari raya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya buat mat sekeluarga, maaf jika selama kita berkomunikasi ini kkida ada terkasar bahasa...salam kkida pada ibu, ayah serta abang mat...:)

      Delete
  12. Al-fatihah untuk arwah..

    Sedapnyer kak ida.. Kak ida selamat hari raya.. Maaff zahir dan batin... Moga lebaran kali ni lebih bermakna buat kak ida dan family dan diberkati oleh Allah s.w.t. Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih nurul...semuga nurul juga berbahagia pada hari yang mulia ini...pandu cermat ye...:)

      Delete
  13. Saya dah lama tak ke blog kawan2 sebab sibuk uruskan keluarga dan husband yang tak berapa sihat. Rindu sangat nak baca celoteh Kak Ida. Saya pun tahun nie, menjelang akhir Ramadhan rasa sayuu jer. Banyak sungguh faktor yang menyumbang. Tak macam biasa, seronok nak sambut lebaran. Semoga rasa sedih dan sayu meninggalkan Ramadhan dalam hati kita semua adalah petanda kita di platform yang sepatutnya kan Kak Ida...

    P/S : Mula2 saya ingatkan Kak Ida masak pajeri bombay style ke, atau North Indian cuisine ke, sebab ejaannya yang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aziela...semakin meningkat usia memang camtulah...kkida sedang mengalami fenomena tersebut sekarang...kekadang tak tau apa sebab tetiba rasa sedih...sayu aje...teringat kesah lama dan sebagainya...
      itu petanda usia kita dah nak masuk maghrib kot...hehe...
      takpalah...janji kita beringat...:)
      take care dear...

      Delete