Friday, August 31, 2012

kulit popia

salam,
kkida suka simpan kulit popia dalam peti ais...sebabnye...sekali-sekala kkida suka buat popia, tak kira popia basah atau goreng, manis atau savoury....


dah ada kulit popia tu, ada je le idea nak buat kudapan....mak kkida memang rajin buat makan...tu le sebab anaknye ni ngikut...dah hampir seminggu mak kkida datang....esok my sis kak jun ada buat majlis makan-makan special punye...nanti kkida cerita majlis apa yek...:)

berbalik cerita kulit popia tadi...since dah ada serunding lebih raya hari tu dan ada kulit popia, mak kkida pun gulung-gulung, ikat dan goreng......sebenarnye semua orang pun tau buat...saje je kkida nak share photo serunding kulit popia mak kkida ni...:)


pastu, kat bawah ni popia basah....tengok le....takde le kkida nak susun cantik-cantik...main letak ikut dan aje...sebabnye sambil buat sambil makan...haha...


apa yang spesialnye ialah sos popia ni yang mak kkida bawak dari kuala kangsar...home made punye...bukan mak kkida yang buat....ada jiran kat rumah my mum yang buat...tapi memang sedap sos ni...macam sos yoong tau fu...tapi lagi sedap....hehe...


selain tu, goreng udang kering dan kemudian tumbuk sedikit hancur...


carrot, sohoon dan sengkuang yang di celur...


sapu sos atas kulit popia, letak sikit mix carrot dan udang kering goreng....gulung dan terus ngap...hehe...sedap...kkida suka...



8 comments:

  1. kkida, dah lama kak es cari kuah (sos) yong tau fu yang sedap tu. Boleh tak nak minta tolong order kan? Nanti kak es boleh bankin kan kalau boleh di pos :)
    terima kasih

    ReplyDelete
  2. salam,
    kak Es...mak kkida kata nanti dia balik, dia minta nombor tel makcik yang buat kuah tu...kalau dapat ida bagitau nanti ye...:)

    ReplyDelete
  3. Salam kak ida.. kak ida guna kulit popia buat sendiri ke beli. Jgn gelakkan soalan sy yg 1 lg ni ye.. hehe.. (sy plak yg gelak dulu..). Kulit popia yg kita beli kat pasaraya tu, boleh buat popia basah tak? Serius suka sgt popia basah.. tp selalu beli je..

    ReplyDelete
  4. Zefa,
    hahhahahahhh....kkida gelak besar dulu...hhihihi...masa bila la rajin sangat kkida nak buat kulit popia sendiri...dapat buat popia ni pun dah cukup bagus dah...:)))

    ReplyDelete
  5. Oooo.. maknanya kulit popia beli tu boleh la ye buat popia basah. Boleh dimakan begitu sahaja la ye.. hehe.. Tkasih kak ida.. :D

    ReplyDelete
  6. nom nom nom... sodap nyer popia. macam senang je nak buat popia reben tu, tak putus ke kkida?

    ReplyDelete
  7. lama betul tak datang rumah kak ida ni, masuk2 je mesti jadi lapar...

    nanti bila dah boleh online lama2, ita nak komen banyak2, entry lama2 akak tak habis baca lagi

    ReplyDelete
  8. Mak Nurul pun suka buat popia.. Tak kira lah popia letak serunding atau popia buat makan petang.. uiihhh sedapnyer..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...