Saturday, August 11, 2012

hazelnut cookies

wow! so sedap...dalam usaha untuk menghabiskan saki baki bahan-bahan yang kkida dapat dari fridge semalam....terhasillah biskut hazel yang sedap banget ini....resepinye kkida ambil dari buku resepi australian women's weekly, the big book of beautiful biscuits...even biskut kkida ni not beautiful at all namun rasanya sedap...bagi yang creative pasti boleh cantikkan cookies ni dengan icing and sprinkles...atau drizzle dengan chocolate cair atau icing sugar...since kkida takda bahan-bahan tersebut maka biskut kkida ni remain plain dan tak menarik...hehe....
btw, bagi yang ingin mencuba kkida share resepinye kat sini...:)

250g butter (suhu bilik)
1/3 cawan castor sugar
gaul dua bahan diatas hingga campur rata (until just combined)

1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
ayak keduanya...kemudian tambah
125g ground hazelnuts
gaul rata

masukkan bahan ayak dan hazelnut ke dalam butter dan gula....gaul rata...
bentukkan bulat sebesar guli dan letakkan sebiji kacang hazel di tengahnya (jika ada)
bakar dalam preheated oven selama 25 ke 30 minit pada suhu 165C
keluarkan dari oven dan sejukkan sebelum di hias

bahan yang simple dan rasa yang sedap...bagi yang creative anda boleh tambah bahan lain untuk jadikan ia lebih sedap...mungkin choco chip, nuts, raisins, etc...



7 comments:

  1. AdA hazelnut & walnut kt rmh.. Nk cuba la .. Tq k kida

    ReplyDelete
  2. Eh eh.. Mcm sng banget je bunyinye. Sedap pulak tu.. Tp apakan daya, sy oven xde.. Tgk ajelah..

    ReplyDelete
  3. Janji sedap kkida, rupa belakang cerita....mcm manusia juga, kalau cantik tapi tak sedap, sape nak beli atau makan.

    ReplyDelete
  4. Salam.. Wah Kak Ida dah tayang kuih raya.. Nur salin resepinya.. Mudah sangat.. :)

    ReplyDelete
  5. I pn nk cbelah...bunyi cm sng n bhn pn x byk...k kkida tq tq....

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. salam
    kak ida...sukatan 1/3, 1.1/2, dgn 1/4 tu mcm mane yek

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...