Wednesday, August 8, 2012

green curry laksa ala myChef

salam,
oleh kerana susah bebeno nak ajak orang masuk myChef gourmet challenge yang sedang berlangsung dari sekarang hingga hujung bulan ni walaupun kkida dah jemput dan ajak berkali-kali namun ramai yang jual mahal...maka dengan senang hatinya baik kkida aje yang join....bukannye susah....godek-godek je product myChef tu....ambik gambar dan pos ke facebook depa...pastu ajak member likes...itu aje...


kekadang kkida pun pelik gak....depa nak bagi hadiah duit ribu riban melalui competition yang healthy dan telus camni orang tak nak join...tapi competition yang tak janjikan apa-apa hanya takat hadiah tukul besi ramai pulak yang suka nak join...hingga beria-ria ajak orang likes...juga competition yang terang-terang pilih kasih dan pilih bulu...ramai yang sanggup berabis duit ringgit kerana nakkan kemenangan...hmmmm...ngape ek!...gamaknye duit myChef ni tak laku kot...huhu....


btw, suka hatilah kan....masing-masing punya pendapat sendiri....mungkin juga contest ni diadakan tak kena masa...ketika orang tengah puasa dan tak masak siang....kkida pun sebenarnya berat gak nak join...mana taknye...jika nak prepare food ni kena awal, ketika hari masih terang...jika lewat sangat dan hari dah gelap....gambar mungkin kurang cantik dan kelabu asap aje nanti...:-]

...lagi pun time tu kita tengah sibok nak prepare hidangan buka puasa, kelam kabutlah pula jadinye...menu ni pun kkida buat jam 4 petang tadi, 3 jam lebih lagi sebelum masa berbuka...hmmmm....tergugat gak iman tadi tengok sedapnye laksa ni....perut pula masa tu tengah high time berkeroncong...hehe...


cukup kkida...jangan membebel...sambung aje cerita menu ni...

oklah...oleh itu dengan rasminya kkida perkenalkan my first menu and entri untuk myChef...the gourmet blog challenge....resepi chef zam yang kkida olah menjadi kuah laksa hijau atau green curry laksa....di makan dengan spaghetti yang sedia ada dalam bekas hidangan asal menu tersebut...

untuk resepi kuahnye tu kkida cuma tambah air dan santan pekat sikit supaya berkuah...tambah sikit kuib ayam knorr, salt and pepper...masak hingga mendidih...kemudian tuangkan ke atas mee/spaghetti....garnish dengan togeh, timun dan asam limau...telur mata sapi (semuanya optional...)

berbuka tadi baru kkida makan green curry laksa ala myChef ni....dan of course kkida akan kata sedap...:)))

jika anda nak tau sedap ke tidak kena cuba sendiri ye...jalan pintas jika nak rasa green curry....tak yah nak blender itu ini....resepi asal chef zam dah cukup segalanya...tambah sikit-sikit aje mana yang perlu....

selamat mencuba....

p/s: harap anda boleh beri sokongan untuk entri kkida yang ni ye....please hit like kat fb myChef ...time kasih....:)))

lepas ni ada lagi menu yang kkida nak share....tungguuuu....:)

16 comments:

  1. Terima kasih kkida utk posting ini. Gunakan link ini ya utk promote. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=504628799563778&set=a.500918973268094.133327.214061348620526&type=1&theater

    ReplyDelete
  2. saya nak join tapi tak jumpa la produk my chef ni kat area kedah... nanti nak ke penang tengok kalau ada...

    ReplyDelete
  3. Menarik juga tu kkida nanti saya cuba..itulah kkida penyertaan sangat senang olah ikut citarasa tapi diaorang tak nak join saya cuba promosikn link my chef pada blogger masakan harap makin ramai yg akan myertai nanti..

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Ida....
    Hahahaha....saya tergelak baca akak tulis...betul gak kan...nanti lah saya promot kat blog DTS...

    ReplyDelete
  5. Itu dia, sifu dah turun padang.. Nur dah sokong akak di fb myChef.. Ramai juga rakan2 1001 GA dah join..

    Apa2 pun usaha myChef ini sangat baik.. Moga ramai lagi blogger yang kreatif dan hebat memasak boleh ambil peluang untuk join contest ni..

    ReplyDelete
  6. Tu dia, kita dah ada juara. Sentuhan k ida mmg sentiasa best.. Sy dah like. Good luck :-)

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Bukan tak nak join, tapi kita tak kreatif~

    Guna entry ni untuk join boleh tak?

    http://suzlinazreena.blogspot.com/2012/08/good-stuff-bubur-lambuk-mychef_9.html

    Huhuhu. (^_________^)

    ReplyDelete
  9. terbaek ttunya dr kkida...cukup2 myelerakan...;)

    ReplyDelete
  10. ASKUM KAK,
    teringin nak cb, tapi sygnya belum ada produk mychef di Sibu,Sarawak. tiap kali tgk kak ida citer psl produk mychef, hati ni meronta je nak cuba, maklum la, sngkan keja di kala anak2 msh kecil nie.

    ReplyDelete
  11. Nk join tapi kita pun tak kreatif sangat.huhu.paling kurang pun makan capati dgn produk MyChef je..hehehe

    ReplyDelete
  12. Suzlin boleh le tu...link aje ke fb mychef...nanti kkida ajak orang like...:)

    ReplyDelete
  13. bagi yang tiada produk mychef kat tempat anda tu tak dapat le kkida nak menolongnye...:)
    Insyaallah tak lama lagi adalah produk mychef sampai kat tempat anda...jangan sedih yek...:)

    ReplyDelete
  14. Mat...jangan le takat promote aje...join le sekali...kkida garenti mat punya resepi pasti hebat...meh! kita meriahkan competition ni Mat...:)

    ReplyDelete
  15. saya sependapat dengan KKida, mungkin faktor skrg bulan puasa, lepas ni sibuk dengan raya pulak sebab tu tak dapat sambutan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...