Thursday, August 23, 2012

cape malay curry chicken ball


Salam dan selamat hari raya ke 5 hari ni....hari ni pepagi kkida dah bangun untuk menyediakan juadah untuk anak-anak....mood pagi ni agak ceria berbanding semalam....semalam kkida duduk atas kereta berjam-jam lamanye hanya untuk pulang dari kuala kangsar ke kuala lumpur....kata orang tu tak pasal-pasal ikut sama dalam kesesakan yang sepatutnye boleh di elakkan....

hmmm ni semua gara-gara my dh le...dia le yang beria ajak balik Ipoh dan KK...nak tengok kubor katanya....:-O.....kkida ni sebab tak nak banyak songeh ikut aje walaupun memang tak larat dan letih masak 2, 3 hari raya belum habis lagi...ikutkan hati nak lepak aje kat rumah atau gi jenjalan rumah member berhampiran...begitu juga anak-anak...dah ayah ajak....mau tak mau ikut ajelah...sebenarnya diaorang prefer stay at home aje...tunggu kawan datang beraya atau gi beraya rumah kawan....

kesesakan semalam adalah yang paling terok yang pernah kkida lihat seumur hidup...tak sangka sampai camtu sekali....bermula dari terowong menghala ke kuala lumpur (at 2pm)....kkida lihat kereta dah mula merangkak dan ada yang tak bergerak (masa tu kkida menghala ke Kuala Kangsar)...hingga ntah berapa puluh km lagi kerana masa kkida naik flyover untuk ke tol kuala kangsar kkida lihat kereta bersusuh seolah tiada penghujungnye....mungkin sepanjang highway hingga ke Penang...:[

Ya Allah dalam hati kkida kata matilah karang nak patah balik (kkida balik hari je)....tak pasal-pasal terlibat dengan kesesakan....elok-elok aman duduk kat rumah, gi carik penyakit....depa semua tu lain...memang balik beraya kat kampung...mau tak mau memang terpaksa hadapi kesesakan tersebut....yang kita ni...angin takda ribut takda....tetiba seronok pula nak join sekali....huhu...

dan malam tadi....hampir jam 1 pagi baru kkida sampai rumah....bertolak dari kuala kangsar jam lima petang...bayangkan betapa lenguh dan sakitnye vontot kkida dok atas kereta...hehe....itu pun cuba ikut jalan lama ke sungai siput, tanjung rambutan dan tambun (kononnye nak lari dari kesesakan)..hampir 3 jam baru dapat masuk highway kat tambun...huhu....

wbp, ceritanya tak habis takat tu aje...sepanjang jalan menghala ke KL...kenderaan terus merangkak hingga lepas tanjung malim...barulah pergerakan agak lancar sikit...:(

memang kesianlah dengan anak-anak kecik...letih dalam kereta....tapi.nak buat camnakan....itulah salah satu kelebihan tinggal kat negara kita yang tercinta ini....hehe...


hari ni kkida kata dalam hati takmo ke mana-mana...ikutkan ada kenduri kat Maran....tapi no way le kkida nak terlibat dengan kesesakan sekali lagi....dan kkida rasa hari ni kesesakan melampau akan melanda mereka-mereka yang menghala ke KL dari arah pantai timur...semuga perjalanan kalian akan selamat...pandulah dengan cermat...:)

oklah...bebalik kepada cerita masak-masak....sebenarnya kkida rindu nak masak juadah yang kkida suka nak sediakan...contohnye...hidangan camni....sebulan puasa memang tak kesempatan kkida nak masak juadah seperti ini....hehe...dan raya hari tu lagi le tak sesuai nak hidang tamu juadah camni....nanti orang kata kita tak reti bahasa pulak....lol...

kkida ada beberapa paket product ini....Cape Malay Curry resepi Chef Zam (kkida ada ambil photo hidangan ini, nanti kkida share kemudian)....wbp, kkida teringat nak olah lauk chef zam tu....since kkida ada mince beef ramly dalam freezer....kkida adun kedua bahan tersebut menjadi mealball...

resepinye lebih kurang macam ni...

2 pack myChef Cape Malay Curry
1 bungkus ayam kisar Ramly
1 cawan lebih serbuk roti...(kkida kisar sendiri roti french baguette lama yang memang kkida simpan dalam fridge untuk dijadikan serbuk roti)
dry parsley, salt and pepper secukupnye

gaul semua hingga sebati hingga boleh di kepalkan menjadi bebola kecil sebesar guli...panaskan minyak olive dalam pan dan saute chicken ball hingga masak.


chicken ball ni makam camtu aje pun sedap....tapi since kkida nak makan dengan pasta kkida kenalah tumis balik supaya ia sesuai sebagai topping...

bahan-bahannye...

1 biji bawang besar putih....potong halus
1 biji yellow capsicum....potong kecil
sedikit frozen baby carrots
2 biji cili hijau besar...cincang kecil

3 ulas bawang putih...cincang halus
3 sudu besar cili blender
cube ayam, salt and pepper

panaskan minyak olive dan tumis bawang putih cincang, masukkan cili blender dan cube ayam....kacau hingga wangi...masukkan bahan lain dan gaul rata...masukkan sedikit cili sos, garam dan gula...akhir sekali masukkan bebola ayam tadi....gaul rata...taburkan daun bawang...

hidangkan dengan pasta pilihan anda, nasi dan sebagainye....hmmm...


chicken ball dengan chef zam butter rice pilaf dan bawah dengan pasta vemicelli...memang sedap sebab kkida yang buat (takkan nak kata tak sedap pulakkan....:)))

keduanya memang chicken ball ini sangat sedap kerana adanye aroma rempah dari Cape Malay Curry resepi Chef Zam @ myChef resebut...sedap sangat tau....kalau tak caya cuba youall buat sendiri dan bagi feedback kat kkida....


setelah lebih seminggu senyap kerana semua masih deman raya (begitu juga dengan myChef gourmet challenge)....oleh itu disini kkida ingin persembahkan juadah ini sebagai salah satu resepi olahan kkida menggunakan product myChef untuk challenge tersebut.....boleh di terima tak Mr myChef? 

10 comments:

  1. Ermmm sedap nampak, kreatif tul kak ida.. huhuhuh kak ida D5 bukan demam raya but susah sgt nk dpt like tu ler rehat sekejap hhehheheh.. :D.. good luck kak ida muuaahhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,
      takpa...likes delima jauh lebih banyak dari yang lain...not to worry...dah masuk top ten tu...Insyaallah...jika ada rezki takkan kemana...:)

      Delete
    2. Thanks kak ida bg semangat hehhehhe :D... Insyallah kalau ade rezki nnt D5 nk cuba buat chicken ball nie musti best kan :D..

      Delete
  2. Huuuuuuuuuuuuuuuuuuu,,,,bestnyee!!
    Nak trylah nanti!

    ReplyDelete
  3. Alamak, kalau keluar menu gini kira tak reti bahasa ke, KKida???

    Ala2 cengginilah menu kita masa kunjungan kawan2 sekolah tuari. Sah2 diorang mesti ngata dalam hati ni, hehehe

    ReplyDelete
  4. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=512426925450632&set=a.500918973268094.133327.214061348620526&type=1&theater&notif_t=like
    Selamat Hari Raya dan Thank you Kkida.

    ReplyDelete
  5. Kreatif la kak ida ni.. Buat sy kagum dan terkesima. Tp entry ni mcm belum masuk je kat fb mychef. Kak ida punya entry ni komfom berdesup org like nanti. Kita yg x glemer ni menangis nak tgu like.. Hehe.. Wbp, good luck kak ida.. :-)

    ReplyDelete
  6. Kan dah kata, berdesup like utk kak ida. Cayalah.. :-)

    ReplyDelete
  7. wahhh...resepi menarik ni..mesti anak2 saya suka... mintak resepi yer kak... ^__^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...