Friday, August 31, 2012

kulit popia

salam,
kkida suka simpan kulit popia dalam peti ais...sebabnye...sekali-sekala kkida suka buat popia, tak kira popia basah atau goreng, manis atau savoury....


dah ada kulit popia tu, ada je le idea nak buat kudapan....mak kkida memang rajin buat makan...tu le sebab anaknye ni ngikut...dah hampir seminggu mak kkida datang....esok my sis kak jun ada buat majlis makan-makan special punye...nanti kkida cerita majlis apa yek...:)

berbalik cerita kulit popia tadi...since dah ada serunding lebih raya hari tu dan ada kulit popia, mak kkida pun gulung-gulung, ikat dan goreng......sebenarnye semua orang pun tau buat...saje je kkida nak share photo serunding kulit popia mak kkida ni...:)


pastu, kat bawah ni popia basah....tengok le....takde le kkida nak susun cantik-cantik...main letak ikut dan aje...sebabnye sambil buat sambil makan...haha...


apa yang spesialnye ialah sos popia ni yang mak kkida bawak dari kuala kangsar...home made punye...bukan mak kkida yang buat....ada jiran kat rumah my mum yang buat...tapi memang sedap sos ni...macam sos yoong tau fu...tapi lagi sedap....hehe...


selain tu, goreng udang kering dan kemudian tumbuk sedikit hancur...


carrot, sohoon dan sengkuang yang di celur...


sapu sos atas kulit popia, letak sikit mix carrot dan udang kering goreng....gulung dan terus ngap...hehe...sedap...kkida suka...



Wednesday, August 15, 2012

paccheri pasta

salam,
semakin kita menghampiri hujung ramadhan...cepatnye ia berlalu...terasa baru je kkida ke guangzhao dan kembali semula pada malam sahur yang pertama....kini cuma tinggal beberapa hari je lagi kita dalam bulan ramadhan yang mulia ini sebelum munculnye syawal....:D

seronok nak raya....wbp, dalam keseronokan tersebut ada sekelumit rasa duka dan sedih....tahun ini kkida raya tanpa kehadiran kakak sepupu kkida, kak anisah...kami tinggal berdekatan....oleh itu rumah kkida ni adalah tempat arwah berkunjung seawal pagi, lepas solat raya (kecuali tahun lepas kerana arwah beraya ke Penang)

bila ingatkan kembali...memang kita langsung tak boleh jangka apa akan berlaku dalam hidup ini...adakah kita akan bertemu dengan ramadhan akan datang....contoh paling hampir buat kkida adalah apa yang telah terjadi pada arwah kak anis...masih terbayang akan raut wajah dan kelibat arwah datang buka puasa rumah kkida tahun lalu....rupanya itulah kali terakhir buat arwah...

ketika itu arwah kak anis amat sihat dan mampu menjalani ibadah puasa sepenuhnye....pada hari raya kedua beliau bertandang bersama suami serta ibu saudara suaminye...kkida ingat lagi, lama kami berbual...macam-macam cerita....sebulan setengah selepas itu kak anis masuk hospital buat pertama kalinye...kkida sempat jengah arwah beberapa kali, bawa breakfast dan makan sama-sama kat katil wad kak anis...beberapa hari kemudian beliau di benarkan pulang....syukur dalam hati...oh! kak anis dah sihat, dah boleh balik rumah....mungkin sakit biasa-biasa aje...

foto terakhir sebelum kak anis sakit....ingat lagi, masa ni kak anis beria nak belanja makan nasi kukus kat mutiara damansara kerana kak nani (tudung hitam) nak ke Makkah tunaikan fardhu haji...kkida tukang ambik gambar...sebab tu nampak sebelah mata aje...:)

namun, segalanye meleset...arwah sempat duduk kat rumah beberapa hari je sebelum di kejarkan ke hospital semula akibat sesak nafas (sehari sebelum raya haji)...rupa-rupanye arwah kak anis terkena jangkitan pada paru-parunye...amat serius....yang jadi tanda tanya hingga kini...mengapa doktor yang rawat beliau masa mula-mula beliau warded benarkan kak anis balik rumah....kenapa tak sahkan betul-betul apa penyakit beliau....kenapa tak tahan dia kat wad?

rasa terkilan juga...mungkin ada hikmah di sebalik kejadian...sebagai manusia biasa kita hanya mampu berusaha...namun, Allah swt lebih mengetahui....dan yang pastinye...arwah kak anis tidak tahu bahawa ramadhan yang lalu adalah ramadhan terakhir buat beliau....huhu...

itu bahagian arwah kak anis...bahagian kita bagaimana pula?

....buat arwah kak anisah yang senantiasa di ingatan....semuga roh mu berada bersama mereka yang beriman....berada di syurga....amin...


nak sambung ke cerita makan kkida ni? ada mood ke lagi....:)
sebenarnya kkida nak share kesah pasta ini....nama pasta ini adalah paccheri....bukan pajeri....:)...ia sejenis pasta yang tebal dan berlubang sebesar gelung paip bomba gitu...hehe...

kkida jumpa pasta ni kat tesco hari tu dan terus beli sebab ia kelihatan menarik...walau bagaimanapun, pasta adalah pasta....tak kira apa jua bentuk dan rupa...rasanye memang tiada...yang menyedapkan apa pun jenis pasta adalah gravynye...


kkida buat gravy yang sedap gak hari ni...hehe...kkida campur buah zaitun hitam yang di cincang kecil...banyak gaklah tadi...selain tu kkida guna ready-made pasta sos, sosej, mince beef, bawang putih dan bawang besar yang dicincang kecil dan ditumis dahulu...sedikit cili blender dan sos lada hitam....lain-lain bahan anda boleh tambah sendiri, ikut selera...dan jangan lupa garam dan sedikit gula...


masak hingga kering dan hidangkan dengan paccheri...hmmmm...memang yummy...:)





Monday, August 13, 2012

sandwich daging hancur....:)

salam,
hari ni dah hari isnin...minggu akhir kita berpuasa....semakin hari semakin kita menghampiri aidil fitri...pasti ramai yang telah mula bercuti...samada nak balik kampung atau nak kemas rumah, siapkan apa-apa keperluan bagi menyambut hari yang pasti menggembirakan semua umat islam, tak kira tua atau muda, miskin atau kaya...:)

sama jugalah dengan kkida...hari ni bermulalah marathon kkida...nak ke tesco, giant, curve, ikano dan beberapa tempat lagi...tujuannye nak mencari beberapa item yang mesti ada setiap kali menyambut raya...antaranya serunding dan biskut raya serta kudapan ringan seperti kacang, kerepek, muruku dan lain-lain....:)

seperti biasa kkida hanya hidang biskut tunjuk aje...di samping soft drinks dan makanan kering/ringan lain yang mesti ada untuk jamu ramainye tamu kecil (kanak-kanak) yang akan bertandang seawal pagi raya...selain rendang dan lemang...itulah rutin raya pertama kkida sejak tinggal dalam kampung ni....

wbp, kkida suka melayan anak-anak jiran tetangga sekampung...mereka datang hanya setahun sekali....hari lain mereka tak pernah sampai....mungkin tak berani atau segan...oleh itu inilah masanye....tiada siapa yang akan menolak kehadiran mereka....dah paling mereka happy bila dapat sampul duit raya....tradisi beraya sejak zaman kkida kecil lagi....:)

berbalik dengan cerita puasa...buka semalam kkida buat sandwich daging ni....senang aje...since tiada daging burger kkida masak daging hancur dengan sedikit ready-pasta sos dan cili blender...sebelum tu tumis dulu halia dan bawang putih tumbuk...masukkan cili blender dan daging (kacau hingga masak)...tambah pasta sos, blackpepper sos, perisa dan lain bahan...kacau hingga kering...

hidang dengan salad, tomato, cheese, mayonnaise (mix dengan cucumber pickle) cili sos dan lain-lain bahan....sesekali tukar selera untuk berbuka...:-D

pada yang tiada idea untuk myChef, the gourmet blog challenge....anda boleh guna beef keema masala untuk sediakan menu ini....samada di bentuk jadi burger patty atau goreng hingga kering....tambahkan beberapa bahan lagi untuk menjadikan ia lebih sedap...





Saturday, August 11, 2012

hazelnut cookies

wow! so sedap...dalam usaha untuk menghabiskan saki baki bahan-bahan yang kkida dapat dari fridge semalam....terhasillah biskut hazel yang sedap banget ini....resepinye kkida ambil dari buku resepi australian women's weekly, the big book of beautiful biscuits...even biskut kkida ni not beautiful at all namun rasanya sedap...bagi yang creative pasti boleh cantikkan cookies ni dengan icing and sprinkles...atau drizzle dengan chocolate cair atau icing sugar...since kkida takda bahan-bahan tersebut maka biskut kkida ni remain plain dan tak menarik...hehe....
btw, bagi yang ingin mencuba kkida share resepinye kat sini...:)

250g butter (suhu bilik)
1/3 cawan castor sugar
gaul dua bahan diatas hingga campur rata (until just combined)

1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
ayak keduanya...kemudian tambah
125g ground hazelnuts
gaul rata

masukkan bahan ayak dan hazelnut ke dalam butter dan gula....gaul rata...
bentukkan bulat sebesar guli dan letakkan sebiji kacang hazel di tengahnya (jika ada)
bakar dalam preheated oven selama 25 ke 30 minit pada suhu 165C
keluarkan dari oven dan sejukkan sebelum di hias

bahan yang simple dan rasa yang sedap...bagi yang creative anda boleh tambah bahan lain untuk jadikan ia lebih sedap...mungkin choco chip, nuts, raisins, etc...



Monday, August 6, 2012

macaroni beef keema masala bakar

salam,
pagi ni kkida lihat ada satu lagi hidangan menarik yang di sediakan oleh Zurina menggunakan produk myChef sedia hidang...kretip sungguh hidangan Zurina ni...kkida juga pernah buat macaroni bakar cara yang sama...mungkin idea ini Zurina perolehi dari entri kkida tersebut....bagusss....kkida suka....manafaatkan mana yang boleh...itulah tujuan kkida berkongsi resepi di blog ini...:)
resepi Zurina ini adalah entri kedua dalam the gourmet blog challenge yang dianjurkan oleh myChef...masih ada tiga minggu lagi bagi anda menyertai challenge ini....cepat kongsikan dengan kami resepi dan hidangan kretif yang anda sediakan menggunakan produk ini...bukannye susah....betul tak Zurina?

entri ini adalah sebagai tanda sokongan kkida kepada blog Zurina....dan kkida berharap agar pembaca dan follower blog kkida ni berikan sokongan pada Zurina dan hidangan yang beliau sediakan dengan click like pada link ini di facebook myChef....terima kasih...

kkida nak promo entri yang lain....cepat cepat....:)