Saturday, July 7, 2012

tiffin biru

salam,
apa kabar?  beberapa hari ni kkida sebok bebeno...sebok macam-macam...masak pun main celam celum aje...kadang-kadang tu kkida minta tukang masak kat kedai masakkan untuk kkida...lepas tu kkida gi cedok dan bayar aje...hehe...

sibuk kkida ni di tambah lagi dengan event giveaway wowww kkida tu...blogger lain anjur ga senang aje kkida tengok...kkida ni...hmmm...letih gak rupanyakan....itu baru event yang kecil....jika di takdirkan kkida terpaksa anjur event yang besar, contohnya kenduri kendara...:)))

hmmm....mau pengsan terus gamaknye...hehe...itu sebab orang sekarang yang berduit suka guna service event organiser aje...tak yah pening kepala...tau semua siap...

jika tak...kita buat aje kenduri 10 dulang....hantar ke mesjid...heheeeee...


walau bagaimanapun....ada sesuatu yang membuatkan kkida happy minggu ini...apa dia?
pasti anda tahu apa yang buat kkida happy....sebab kkida dapat berkenalan dengan lebih dekat blogger masak terkenal seantero malaya...siapa lagi jika bukan saudara adnan atau lebih terkenal dengan mat gebu ~ dapur tanpa sempadan...

kkida ikut hubby ke batu pahat khamis lalu...dia ada kerja kat UTH...dah terlanjur dia ke sana...baik kkida tumpang sekaki....kkida memang rancang nak bagi kat mat pie maker macam kkida punya tu...cuma tak tau bila boleh ke sedenak...kkida ada jemput mat datang penchala....tapi mat jenis tak keluar rumah...hehe...kerat jari mat takkan datang punya...tul tak mat? itu sebab jika anda lihat kat blog mat, dia ada tulis "rumah itu dunia aku".....:).


btw, takpalah mat...mana-mana pun ok...asal bahagia dan tak kacau orang...dan kkida memang bahagia bila tengok mat masak asam pedas hari tu...kkida suka banget makan asam podeh...kkida orang perak...tak berapa pandai masak asam pedas berbanding orang melaka dan johor...itu memang kepakaran mereka...

bawah ni pula kerabu pucuk ubi tak silap kkida...ringkas...kkida memang cakap kat mat masak ringkas-ringkas aje...oleh itu mat pun masaklah ringkas-ringkas...tapi semuanye sedap...dan yang paling kkida suka lauk kat atas sekali tu...sambal udang dengan tempoyak...selama hari ni kkida tak teringat pun nak letak tempoyak dalam sambal...ni dah dapat idea dari mat ni bolehlah kkida cuba...


agar-agar yang sedap...mat memang all rounder...semua boleh buat...dan semuanya sedap belaka...kkida pun tak pandai masak sebaik mat gebu...huhu...tabik kat mat ni...

bawah ni...inilah tempat mat menghabiskan masa sehari-hari...semua hidangan yang lazat dan sedap yang kita tengok kat dts tu datangnya dari dapur ini...mat memang pembersih orangnye, kemas aje dapur dia...maid kita yang di bayar gaji pun belum tentu boleh jaga dapur sebersih ini...:[


speechless bila kkida tengok koleksi mat...memang rajin bebeno mat ni...mana di kutipnya pinggan mangkuk lama yang berlambak kat dalam, atas dan bawah almarinye tu...tu sebab semua gambar makanan mat kkida lihat guna pingggan mangkuk lama...ropanya....hmmmm....:]


radio lama pun ada...kkida pun ada radio lama dari jogja...tapi...dok simpan habuk aje...tak tau nak letak kat mana dalam rumah kkida tu...


dan kenyang makan dan sembang lama...adalah lebih kurang dua jam juga kkida kat rumah mat...kkida minta diri nak ke tempat lain pula....mat dah tapau ke kkida roti ni...

sampai rumah baru kkida cuba...dan my dh kata "sedapnya...pandai mat buat roti" gebus mat...hehe...ada ke resepi roti mat ni kat blog dts...pasti ada kkida rasa...

bawah ni pula cili padi...koleksi dari belakang rumah mat...thanks...

hahaha...inilah mat....kkida letak gambar jari aje....jari yang pandai masak tu...masa ni mat masih berapron lagi...masih dok kat ceruk dapor...menunggu kkida datang...:D

di kesempatan ini kkida ingin ucapkan banyak terima kasih buat mat sekeluarga...Inyaallah jika ada reski kita ketemu lagi...:'].

16 comments:

  1. Semua masakan dia nampak sedap..

    Tapi Nurul lebih tertarik ngan cili kecik2.. sedapnyer kalau dapat tu.. :)

    ReplyDelete
  2. kkida ingat nurul tertarik dengan jari jemari mat...hehe...

    ReplyDelete
  3. Salam kak ida...hahhaa...suspen je akak ni...tapi "misteri" betul si mat tu kan....nampak siku jee...apa2 pun terima kasih pada kak ida dan abg....

    ReplyDelete
  4. Dah biasa tengok jari2 dan tangan yang gebus itewww, hehe

    ReplyDelete
  5. a legendary moment..my two favourite masak2 bloggers under the same roof.. kalau kak ida n cik mat gebu berentap masak dlm tv, confirm ramai teruja nk tgk. hehe..

    ReplyDelete
  6. wow.. sume nampak sedap.. kalau seminggu duduk rumah abg mat, mesti bmi lebih.. hehehe.. btw dapur abg mat mmg nampak bersih la.. n saya kalau masak kat dapur pon tak pakai apron... huuu.. pas ni kena pakai la apron yg tergantung tu jer..

    ReplyDelete
  7. salam kkida dan CMG, both of u banyak dapat pahala sbb banyak resepi kita cilok n masak utk family kita, kadang orang inagt ilmu agama aja yang jadi bekal disana, ilmu masak masak jadi darah daging sumai dan anak nak pasti Allah balas jua, tqsm to both of u ya, nanti 14th july insyaAllah nak jumpa kkida in psn yeay sukenyerr :)) alhamdulillah ya Rabb..

    ReplyDelete
  8. Mmg seronoks jumpa CMG ni...makanans pun sedaps...tak terkata...
    (s tu menunjukkan betapa banyak)

    ReplyDelete
  9. Bestnyer...nama CMG ni memang dah terkenal seantero malaya. Bila la agaknya berpeluang nak melihat wajah CMG ni yer....

    ReplyDelete
  10. Bila 2 blogger masakan popular bertemu, seronok membaca catatan mereka.. Baik catatan di 1001 resepi, mahupun di dts... :-)

    ReplyDelete
  11. mesti syokkan 2 blogger masakan terkenal bertemu dan berkongsi cerita...terliur tgk menu dr mat gebu..nyumm2

    ReplyDelete
  12. kecemburuan Ita melanda lagi buat kesekian kalinya... naakk makaaaannn!

    ReplyDelete
  13. Waaah bestnya Kkida pi rumah Mat, mmg kenyang la Mat hidang kan..pastu sume sedap2.. Ummi pun x puas pergi sekali dulu...yg best adegan tapau lgk ha..hehehe.. Tp kalau Mat tapau cili padi kat Ummi, Ummi faham2 lah dia nak suruh kita kurang2 sikit cakap or usik2 dia kot...hahahahaha, sabauu je laa.. Jeles tgk cili padi montokss mcm jari Mat gak kan Kkida...hehehee.

    Mmg happening kalau jmpa Mat nih! Silap2 leh ngigau masa tdo, kuat "sihir" gelak dia...hahahaha

    ReplyDelete
  14. Cantik cilinya banyak lak tu. Mesti subur pokoknya. geram lak tgk

    ReplyDelete
  15. Mana kak page resepinya ni? Sy pengunjung baru ni :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...