Sunday, July 22, 2012

semur daging betawi resepi chef ismail

salam,
selamat pagi dan selamat menjalani ibadah puasa hari kedua...anda buka apa semalam...kkida masak ringkas-ringkas aje...nanti later kkida share yek...sekarang ni kkida nak sembang mengenai betapa mudahnya jika kita menyimpan beberapa jenis lauk-pauk sedia di hidang dalam freezer...terutama dalam bulan puasa ni...
mudah bagaimana?
maksud kkida hidangan yang mudah di sediakan....contohnya subuh tadi ketika sahur...kkida masak nasi panas...lauknya...senang aje...buka freezer dan cari lauk-pauk mana yang sesuai dan mampu membuka selera anak-anak sebagai hidangan bersahur...yelah, makan tengah malam...bukan nak beria sangat seperti makan siang hari...asal makanan yang dihidang panas...itu sudah mencukupi...
semur daging betawi resepi dato chef mail ni memang one of my favourite...kkida sendiri suka masak menggunakan kicap samada ayam atau daging masak kicap....wbp, resepi chef ismail ni lain sedikit...ada rasa tersendiri dan bukan seperti masak kicap daging biasa...terdapat campuran bahan-bahan rempah dan herba yang dikisar sekali...apabila dipanaskan dalam microwave aromanya...hmmm....sorry ye...bulan posa...tak leh describe lebih-lebih...
cara packaging yang kemas...cantik....masukkan aje bekas makanan tersebut ke dalam microwave (jangan koyak plastik penutup)...microwave selama 3,4 minit....keluarkan dari microwave, koyak bahagian tepi yang bertanda dan kacau isi kandungan...masukkan semula ke dalam microwave dan panaskan lagi 1,2 minit atau hingga hidangan benar-benar panas...sedia di hidang...
hmmm.....yummy yummy....sedapkan....jika kkida makan ni dengan nasi panas aje dan mencukupi....jika kurang berasa anda tambahlah apa yang perlu....jika nak pedas....potong-potong aje cili padi sikit dan masukkan dalam tu dan panaskan...
mudah tak?
hidangan harian....menu camni jika nak sediakan sendiri ambik masa juga....tambah jika nak masak pepagi suboh...ketika mata masih pejam-pejam celik gitu....hehe....

satu bekas tu boleh le makan 2 ke 3 orang masa sahur....jika makan masa buka kkida rasa dua orang oklah....sebab masa tu jika letak apa pun garenti selesai....:-]

jika ingin tahu kat mana anda boleh dapatkan product myChef sila layari blog myChef di sini....



14 comments:

  1. terliur kita. walaupun tgh cuti. kena cari ni

    ReplyDelete
  2. As salam KKida,
    mcm sedap je menu yg nie...nnti nak cari lah...

    ReplyDelete
  3. sedap semur daging betawi ni, teringat2 masakan Chef Ismail :-)

    ReplyDelete
  4. bru je mkn menu nie pg td..nak msk ayam x smpt, so gunalah mychef..kejap je dh bleh mkn..

    ReplyDelete
  5. tiz one my fav too kkida, nk stock byk byk bila g tesco nanti :)

    ReplyDelete
  6. Yang ni sedap.. pernah rasa dulu.. X sabar nak blk kg makan sama ngan keluarga.. :)

    ReplyDelete
  7. saya dh cuba yg ni kkida...mmg best...;)

    ReplyDelete
  8. menu ni kegemaran kkida n my family too...:)

    ReplyDelete
  9. SAYA DAH RASE "MYCHEF"TU..MMG SEDAP..RASE YG ORIGINAL...XE BAHAN PENGAWET DAN CAMPURAN YG MENGARUT2..DLM PETI BEKU SAYA SENTIASA ADE "MYCHEF"..TAK RUGI BELI..BAH KAN NASI PUN ADE DARI KELUARAN "MYCHEF"..

    ReplyDelete
  10. Dah cuba memang sedap..kena cari stok lagi

    ReplyDelete
  11. Kkida, kalau tak pakai microwave boleh ke? maksudnyer terus je masuk dlm periuk dan masak atas api selamat beberapa minit?

    ReplyDelete
  12. Saya selamber jer panaskan MyChef dalam kuali Kak Ida... Tapi memang tetap sedap. Pada saya, tak perlu tambahan lain dah, rasanya semua dah perfect untuk Semur Daging Betawi nie. Kalaulah ada kenduri kahwin masak menu macam nie, mesti meletops.

    Opss, selamat ber Ramadhan yer kak ida...

    ReplyDelete
  13. skrang kol 3.36pm..adossss..perutku start da berkeroncong esp bila bila baca entry ne..

    ReplyDelete
  14. yang ni lah teringin nak rasa tu, kat tesco KB tak ada pun masa Ita pergi tu, out of stock rasanya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...