Thursday, July 12, 2012

salad mangga, oren dan passion fruit

salam,
hari ni dah hari khamis....berdebar tunggu GA kan...heeeheee...nak jumpa rakan blogger...:)...dah beli baju lawa ke? hehe.....aziela, suzlin, nur, nurul, salmi, sariyusa, shuhada, cheetah, zefa, zurina, suriani dan shariah...wah! kkida dah hafal nama-nama ni...:D


oklah kkida nak update sikit cerita GA ni...belum gak habis lagi cerita GA ni...kan masa mula-mula start GA hari tu kkida cakap akan print screen traffic sources hari akhir GA iaitu pada 10hb malam...as promised kkida memang ada print page tersebut (photo atas)...dan kkida nak share dengan anda...

sepanjang GA dua minggu....senarai traffic sources sentiasa berubah, iaitu blog yang tertera kat situ...kejap blog A, pastu masuk pula blog B, blog A hilang...pastu blog A ada balik....camtulah hingga hari akhir GA...antara blog yang terer yang berjaya terjah dan berada bersama-sama dengan dts dalam senarai tersebut adalah blog ibu gebu, zurina dan zefa...dan pada saat akhir blog nur-nba, salmi dan honey berjaya terjah ke situ (foto atas)...hanya blog suzlin sahaja yang degil, tak nak keluar dari situ...sejak dari awal hingga akhir...bravo suzlin...blog anda ada potensi untuk pergi lebih jauh lagi...:)

wbp, tidak di nafikan blog dts terus lekat kat situ...tak mo berganjak...hehe...:)


kkida nak share tips blogging sikit-sikit dengan anda ye...kkida ni bukanlah pandai sangat...tapi sejak tulis blog beberapa tahun ni ada jugalah kkida belajar sikit-sikit mengenai teknik berblog ini...

pertama, jika tulis sesebuah entri, cuba bayangkan anda sendiri yang akan membacanya...apa yang menarik minat anda untuk terus melekat kat entri tersebut...cara penulisannya ke, atau foto-foto yang menarik kat entri tersebut ke, isi entri tersebut, layout, jenis tulisan yang di gunakan...apa lagi?

bagi kkida, jika kkida singgah sesebuah blog tu...tulisan amat penting...jika kecillll sangat sampai nak baca pun payah...terus kkida malas baca....atau jika cara tulisnya terlalu banyak di ringkaskan sampai tak tentu biji butirnya....lagilah...

gambar juga penting...janganlah guna kamera tahun 50an ye...hehe...hingga jenuh kkida nak jegil biji mata sebab gambar tak clear...:-D...kecilkan gambar anda tu kepada 800 - 1000 pixels...jika besar sangat lambat gambar tu nak terbit kat blog anda...dan jika boleh letaklah dalam 3 keping gambar...dan kurang dari 10...jika banyak sangat...dah jadi seperti photo blog lah pulak...

satu lagi...tak yah le letak lagu...anda nak suruh orang baca blog atau nak suruh orang dengar lagu...pilih yang mana satu...:)))...bercelaru kepala otak baca blog member yang ada lagu...kena tutup suara lagu tersebut baru boleh concerntrate kat isi kandungannya...hehe...ini pandangan kkida aje...jangan marah yek...

jangan kedekut, share link blog lain kat blog anda...tambah blog yang anda share ada rating...anda untung tau...lebih bayak orang clik link dari blog anda, maka lebih banyak anda dapat pengiktirafan dari google...contoh: blog dts...


oklah kkida takmo bebel panjang....nak share salad buah ni....buah mangga, buah orange dan passion fruit (betul ke?)....chop dan mix dalam sebuah bekas...campur daun pudina fresh...koyak-koyakkan...


buatkan sirapnya...jus oren, kayu manis, maple sirap, madu, garam sikit...didihkan....tuangkan kedalam salad buah dan gaul rata...


hidang sejuk atau panas...sedap...

25 comments:

  1. Delicious salad! Nak gi beli passionfruit gak :)

    ReplyDelete
  2. tq kkida utk tips2 berblogging. bole guna nanti info tu..baju harus la yg super the bomb utk majlis tu nanti.hehehe.

    ReplyDelete
  3. Syukur Alhamdulillah. OK. Sekarang Lin terasa nak berjoget-joget. *over exaggerating*

    ReplyDelete
  4. tahniah pada mereka2 yg pegi GA KKida tu...

    thx utk tips blogging tu ye kak...

    salad yg sedap...nmpk menyihatkan...

    ReplyDelete
  5. Kak Ida, kalau tak ada maple syrup tu, ok tak?

    Err, saya akan cuba ikut nasihat Kak Ida. Banyak shortcut kat blog saya tu. Owh..insaff...

    ReplyDelete
  6. Aziela, Insaf...hehe...taklah...itu pandangan kkida je...:)
    takda maple takpa...tak kena hukum apa-apa...hehe...

    ReplyDelete
  7. yeehh..dapat jugak menjengah ke situ..thanks kkida, sebab dengan join GA nie jugak trafic saya banyak datang dari blog kkida..tq, tak sia2 join

    tengah pening nak pakai baju aper lah nnti, dan bila kkida update entry lagilah tak sabor rasanyer
    terima kasih jugak sebab kongsi tips, sebab saya budak baru belajar..hehehe

    terima kasih banyak2 sekali lagi ;)

    ReplyDelete
  8. Kembang kempis hidung bila blogger masakan fofular sebut nama zefa. Hehehe.. Makin tak sabar nak jumpa k ida dan kwn2 blogger yg lain.. ;D

    ReplyDelete
  9. thanks kkida dgn tips yg bguna...hihihi...blog saperrrrr yg ada lagu tu???hehe. Salad yg myelerakan...fresh dr ladang.Tak sabar tggu sabtu ni...;)

    ReplyDelete
  10. blog zurina ada lagu ke?
    opps! sorry ye...hehe..

    ReplyDelete
  11. hai Kkida, jelesnyer saya baca pasal orang nak gi GA ni kan....

    terima kasih juga di atas tips blogging dari kkida, saya sangat menghargainya. Semoga manfaat lah untuk kami follower blog kkida nih.

    ReplyDelete
  12. salam CikNi,
    sedih pula kkida...huhu...yelah jika boleh kkida nak ajak semua...wbp, di lain kali jika ada rezki kkida akan buat GA lagi...mungkin ada rezki cikni...Insyaallah...

    ReplyDelete
  13. Salam. Tq for the tips kak.. Wah namaku berjaya tembus.. Sangat2 gembira.. Thanks kak, Kak Ida juga salah seorang yg bantu tambahkan visitor dlm blog Nur dari sejak Kak Ida masukkan blog Nur dlm senarai bloglist. Terharu sangat.. ;)

    Betullah apa orang kata, tak rugi join GA Kak Ida ni.. Terasa dihargai sangat. Nur doakan Kak Ida akan terus sukses dlm dunia blogging.. Take care sis.. Jumpa nanti hari Sabtu.. (Mode over excited hehe)

    ReplyDelete
  14. Askum kak Ida
    Terimakasih bagi tips..kak Ida sama dengan cik Mat gebu...suka bagi tips.

    ReplyDelete
  15. Salam, KKida, alahai, makin tambah berdebo ni, hihi.

    Resepi yg sedap, lagi sedap agaknya dimakan sejuk2kan, oh, saya tak brjaya tembus traffic source itu tapi entry sy telah berjaya mnembusi hati KKida, betul tak??? Alhamdulillah, terima Kasih, KKida, mwahhhhh!!

    Errr, blog sy takde lagu, sebab pc sy zaman Tun Abd Razak, hehe.

    ReplyDelete
  16. berguna sungguh info kkida..
    sy baru buat blog..dulu dah penah ade blog tp berkurbur begitu sahaja.skarang ni dpat tips dari kkida boleh lah push2 menulis rajin skit..

    petang ni nak beli mangga ngan oren lah..passion fruit petik dirumah makcik ..heheh

    daun pudina peyik mak metua punya pasu..hehe

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah...tersenarai juga link blog wadahberbicara honney kat url auntie ida..hehe...senyum sampai ke telinga...xsia-sia promote kawan-kawan suruh join..

    ReplyDelete
  18. Wah sedapnyer....

    Blog Nurul tak ade pun.. Kuciwanya, x per Nurul masih banyak lagi benda yang Nurul kena belajar dari senior diatas & kak Ida jugak.. :)

    ReplyDelete
  19. Kak Ida, thanks 4 the tips. pasal lagu tu memang tak suka sgt. Ct slalu tutup je lagu tu, klu lg nye dr playlist blh tahan la jgk tp ini ada background muzik. Adoyai... sakit telinga, kepala lak dah pusing last2 tutup je blog tu terus, buka blog kak ida ke mat gebu ke bleh gak jamu mata... hehehe

    ReplyDelete
  20. salam semua,
    kkida tak sempat nak membalas komen-komen anda ni...bukan sibuk, tapi buat-buat sibuk hehe...tips kkida tu hanya pandangan kkida aje...lain padang lain belalang...masing2 punya pandangan sendiri...:)

    ReplyDelete
  21. nmpak sedap je salad nie..

    neway,bgusnye kak ida ingat sume nma blogger yg nak pegi nnti..kagum jap..hehe..

    ReplyDelete
  22. ikhlas, GA kak ida ni paling best yg IG pernah join... akak rajin balas komen, update pastu siap bagi tips lagi

    masa mula2 join dulu fikir nak suka2 je cuba nasib, ternyata banyak betul manfaat yg IG dpat disebalik GA ni + motivate IG untuk keep on blogging

    walaupun terkilan x dapat join event setelah dijemput, IG tak nak & tak akan putus asa... bagus sebenarnya ada hubungan yg baik sesama blogger ni sebab yg naik kan blog kita pun sesama blogger jugak kan kak

    anyway, kak ida memang giler cool! tak mustahil blog akak dapat award & ramai pengunjung

    ReplyDelete
  23. Salam Kak Ida,
    Thanks for blogging tips!Salad tu pon nampak sedappp..

    ReplyDelete
  24. salam kak..thanks for blogging tips.
    part yang akak suruh pikir kalau kita baca blog org apa yang kita suka tu buat dayah celik mata la..
    betul jugak kan..

    bila kita jengah blog yang best,mmg kita akan jengah lagi...

    :)

    ReplyDelete