Monday, July 23, 2012

rendang ayam baba's

salam,
masuk hari ketiga kita berpuasa...bagaimana pengalaman puasa anda tahun ini...ok ke? pasti ok...:)

puasa-puasa pun kkida still nak tayang gambar makanan...terok betul ler kkida ni....hehe...takpa masih awal lagi, semua orang masih kekenyangan lepas sahur tadi....harap anda dapat menahan nafas sebentar...hehe...
kida nak share gambar rendang kkida yang sangat marveles ni....:)))
rendang ni kkida buat first day puasa sabtu lalu....entah kenapa balik aje dari China kkida teringat nak makan nasi lemak berlaukkan rendang ayam...teringat ada rempah baba's dan ingin nak cuba...maka jadilah rendang ayam baba's versi kkida...:)
untuk resepi ni kkida guna
1 ekor ayam sederhana besar...potong kecil

blender:
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
10 biji cili kering
cili padi ikut suka

masukkan ayam ke dalam kuali, tuangkan bahan blender dan gaul rata, masukkan 3 sudu besar rempah babas...buka api sederhana dan terus kacau rendang hingga separuh kering airnya...masukkan satu kotak kecil santan, asam keping atau air asam jawa, garam, gula dan perisa secukupnya....masukkan 3 sudu besar kerisik dan kacau lagi...masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau dan gaul rata hingga kering...angkat dan hidangkan...
inilah hasilnya...cantik rupanya sedap rasanya...selama hari ni kkida tak pernah campur sebarang rempah rendang ke dalam masakan rendang....oleh kerana dah ada (pemberian baba's), kkida pun ingin mencuba bagi melihat hasilnya....memang sedap....lain kali nak cuba dengan daging, udang dan lain-lain bahan pula....thank you baba's
atas sambal nasi lemak...ikan bilis petai dan bawah ni acar buah....buah tangan dari perserta giveaway 1001resepi...sapa yang bagi ni ye?...kkida lupa langsung...Suriani ke? btw, takpalah...kepada yang memberi,  kkida ucapkan terima kasih banyak-banyak....acar pembuka selera terutama ketika sahur...hehe...

17 comments:

  1. salam kkida,
    baru sy tau babas ada rempah utk rendang ye...nie lagi senang nie....kene cari le pas nie...
    tq kak share info....:)

    ReplyDelete
  2. Waaaa sedap.. boleh cuba nih.. :)

    ReplyDelete
  3. Salam, KKida. Rempah rendang Babas saya dah bagi kat mak, ni kena mintak balik 3 sudu ni, hehe.

    ReplyDelete
  4. erm..sedapnyer,mesti cuba nie..

    ReplyDelete
  5. waaa...sedapnya...kalau makan dgn pulut pon sodap ni...

    ReplyDelete
  6. Biasa kalau komen makanan mesti nak cakap sedap ke, teringin ke, terliur ke. Tapi puasa2 ni jadi tak tau nak komen apa sbb tak mau cakap macam tu walau hakikatnya tergugat juga. Hehe...

    ps: Entry kak ida ni dah menerbitkan mentol di kepala utk persoalan nak masak apa.. :D

    ReplyDelete
  7. Bagus Kak Ida share resepi.. nanti bolehlah Nur cuba. Rempah Baba's belum sentuh lagi.. :)

    Kak Ida, nanti story cerita di China ye.. Nur tak sabar nak baca. :)

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum k ida

    saya orang baru, tapi dah lama ikut blog k ida, bleh dikatakan tiap hari,memang best la blog k ida ni, x jemu, mesti nk buka n baca jugak kecuali kalau dah terlalu bizi sangat,

    ReplyDelete
  9. salam,
    sapa yg dpt rempah rendang babas kena cuba tau...sedap rempah ni...:)
    yang takda tu ke le gi cari kat kedai...hehe...

    Nur, nanti mood ok kkida stori...:)

    marshita, selamat datang ke blog akak ni...terima kasih kerana suka baca celoteh kkida yg tak habis2 ni...:-D

    ReplyDelete
  10. nmpk sedap la KKida rendang ayam baba's tu...kt umh mmg QH guna produk babas utk rempah ratus...mnarik idea tu...nk cuba jugak nti..

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah kkida da rasa acar buah tu, tu mak kwn kakak sy yg buat, selama ni sy x penah suka acar buah, tp rasa yg ni sedap pulak trus suka n ode sampai 20 bekas kasi jiran jiran n adik beradik belah suami, tu masa nk g jumpa kkida ingat nk beli bunga tp da kelam kabut capai je acar buah, bole la kkida makan kan, sedapp npk rendang tu, harusss dicube soon, tq kkida

    ReplyDelete
  12. sedapnye rendang... baru tau babas ada rempah rendang tu... ;)

    ReplyDelete
  13. kkida, serbuk rendang baba's ni pedas tak kkida?

    ReplyDelete
  14. nmpak sedap je ayam tu..petai tu pon mengancam gak..hihi

    ReplyDelete
  15. Kompom sedap eh kkida rendang ayam babas tu??? Kalau sedap maulah mencubanya... ehehehe

    ReplyDelete
  16. tengok daun kunyit yang bersepah dalam rendang tu dah terbayang rasa dia mcmana

    seperti biasa ayatnya "confirm menangis 7 keturunan sebab dapat tengok gambar je" T_T

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...