Saturday, July 28, 2012

Lubuk Lobster...

salam,
tuah ayam nampak kat kaki, tuah manusia....siapa yang tahu...
dan kkida merasa amat bertuah hari ini....angin takda ribut takda tetiba ada seseorang yang kkida kenali di alam maya ni sejak setahun lalu hubungi kkida semula selepas lama beliau diam membisu....

katanya "kkida saya kena berkerjasama dengan kkida jugalah....memang susahlah saya ni....dulu ingat nak cuba sendiri....tapi takleh jalanlah akak, saya ni bab menulis ni memang susah sikitlah akak"...kkida pula bila beliau cakap camtu...senyum ajelah....ok tidak tak ok pun tidak...

kkida pernah terbaca kisah Earl Tupper (pencipta Tupperware)...beliau seorang ahli kimia dan dengan kepakarannya itu beliau berjaya mencipta produk sehebat Tupperware...satu hari beliau tersedar yang beliau hanya pandai reka tupperware hingga penuh satu gudang...tapi bila tiba bab menjual...beliau langsung tiada kepakaran...beliau hanya letak produk tupperwarenya tu kat kedai hardware...

akhirnya Earl Tupper bertemu dengan Brownie Wise, wanita yang pandai marketing, wanita tersebut perkenalkan sistem penjualan dari rumah ke rumah atau yang kini femes dikalangan makcik-makcik dan kakak-kakak kita peminat barangan tupperware sebagai Parti Tupperware...

moral of the story!!!.....seperti kata Nabil..."lu pikirlah sendiri"....hehe...dunia tanpa sempadan sekarang...makcik macam kkida ni pun mampu marketkan untuk anda jika di beri kepercayaan....:-]

dan kkida rasa happy sangat semalam apabila kak Nasriah sms kat kkida bagitau handphone adiknye tak henti berbunyi lepas kkida poskan entri acar ikan mama...Alhamdulillah...(lepas ni bekalan acar ida tak putus le ye kak Nas....hehe...)

berbalik kesah Luq'man tadi...akhirnya sampai juga anda kat teratak kkida ni....setahun kkida menunggu dan kempunan nak makan lobster, punyalah lama menunggu Luq'man hantar....hari ni baru jadi kenyataan...hehe...jika memang dah rezki kita ia takkan kemana....

maka dengan rasminya kkida istiharkan hari ni kkida berbuka puasa dengan lobster dan oyster dari lubuk lobster...huhu....
nak masak apa yek!....lobsternya masih hidup lagi...masak kari kaw-kaw best jugakan...tapi hilang le pula rasa lobster sebenar....hmmm....tengoklah camna petang nanti...silap-silap kkida kukus aje kemudian cecah air asam...:)
inilah lobster sebenar....kata Luq'man...lobster memang ada bermacam rupa dan jenis...tapi jika anda nak tau....lobster yang penyepitnya besar camni hanya boleh didapati di lautan dalam...dan lobster yang luq'man bagi kat kkida ni di impot khas dari canada....anda pernah lihat rancangan deadliest catch....lobster-lobster ini juga di tangkap di lautan dan dalam musim yang sama seperti cerita tersebut....iaitu ketika laut tengah bergelora...sebab tu le regenye...ehem ehem...oklahhhhh...sekali-sekala nak rasa apa salahnya kan, terutama kakak-kakak yang tengah mengandung anak sulung tu...:-)
berat sekor lobster ni boleh mencecah hingga sekilo...tengok ajelah penyepitnye tu...kat situ aje dah berapa ratus gram...kuat penyepitnye tu....kalau tak diikat mau putus jari kita jika kena sepit...:)

14 comments:

  1. aduhai lobster ni tak tahan tenguk harga..tu sebab sampai sekarang tak merasa lagi

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Ida...besar nye lobster... lama dah hubby sy teringin... last kami makan kt restoren dekat Kochi belah selatan jepun tahun 2010...kena dekat 2man (rm 700 hinggit)... dia rebus je kak. Makan ngn nasik jepun, acar2 dan sup lala dan bahan sampingan lain sume rebus2... best nye iftar kak Ida hari ni...

    ReplyDelete
  3. sy lobster kurang sikit tapi husband HANTU! hehehe.. last makan masa pergi Sarawak tapi agaknya lobster jadi2an kot sebab sepitnya tak besor mcm dalam gambar tu, hihi..

    ReplyDelete
  4. fuhh..dah lama tak pekena lobster... tadi tengok kat bazar ramadhan,seekor paling murah rm90..fuhh,tak jadi nak beli..

    p.s ;uwaa,cpt2la disablekan word verification,senang saya nak mengomen...

    ReplyDelete
  5. LEH POS KER LOBSTER TU KAK.IDA.. TERBAYANG GRILL DGN BUTTER CIS...MAK AIII...

    ReplyDelete
  6. Eryqazz, thanks...akak tak tau pula selama ni ada word verification...
    memang blurr betul le kkida ni...dah dissable dah...tqvm

    ReplyDelete
  7. kkida, kalau dah diable word verification tu bagus nyer sbb kdg2 tu kena try 2-3 kali baru boleh post komen. Kkida, nnt tunjuk lar sekali cara2 nak nyiangkan udang beso giler tu utk org yg x prnh mkn dan apatah lg masak udang beso tu. Terima kasih kkida!!! cayang kkida... hahahah...

    ReplyDelete
  8. dapnyerrr lobster, alhamdulillah murah rezeki kkida, nanti teringin tahu la mana nk cari, ari tu hubby bwk balik fr sabah, sy buat rendang, sodappppp hihi

    ReplyDelete
  9. Tkasih eriqaz, keranamu blog kak ida dah tak ada word verification.. Hehe..

    ReplyDelete
  10. besarnya.. best kalau masak yg ada cheese tu..

    ReplyDelete
  11. Sedapnyer... Tambah sedap lagi kalau masak kari.. Fuuuhh memang meleleh air liur.. dah lah besar lak tu..

    ReplyDelete
  12. lobster lobster lobster !! siapa nak lobster meh tengok sini .. huuhhu .. sekarang dah tak payah pegi jauh2 sabah sarawak langkawi dah tapi lobster sendiri yang datang umah, masak sendiri kat rumah .. lagi best !! sure huru hara nak2 pulak kalo semua family members ada .. :D

    "kat pasar tak jual, tapi kat Lubuk Lobster ada !"

    ReplyDelete
  13. Om,boleh beli 1 (satu) ekor ga lobsternya utk d pelihara d rumah,kalo boleh,sms/call ya : 085795492478 lokasi saya ada di bandung ?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...