Sunday, July 1, 2012

cu~bits...oleh BABA'S

salam hari minggu...
ingat tak sebelum ni kkida ada share satu entri bergambar...tanpa cerita....
oklah hari ni baru kkida nak ulaskan sedikit mengenai entri tersebut...kerana hari ni entri ini lebih relevan dan bersesuaian dengan cu~bits


sebenarnya cu~bits adalah satu lagi rancangan masak-masak yang di terbitkan oleh TV3 dengan usahasama Baba's....atau pun dengan lain perkataan ia seratus-peratus tajaan Baba's....atau dengan lain perkataan Baba's yang keluarkan duit seratus peratus untuk segala perbelanjaan bagi memastikan rancangan masak-masak ini di realisasikan...

what i like most about cu~bits (ewah! cakap orang putih pulak...hehe....) ialah cara makanan tersebut di hidangkan....tau tak apa itu cubit?...cubit sama erti dengan getu (cakap orang perak)....hehe...cuba cubit sikit kat paha tu....sakit tak?

cubit bererti benda yang sedikit...secubit...bahasa inggerisnye...'pinch'....
contohnya pinch of salt atau secubit garam...biasa dengarkan...:]

itulah pendekatan cu~bits...makanan yang di hidangkan dalam kuantiti yang sedikit/kecil tapi dipelbagaikan jenis makanan tersebut dan di makan dengan tangan...dalam istilah mat saleh....finger food...contohnye kueh mueh kecil seperti karipap, cucuq udang, vade, nuggets, sandwich, sushi, dim sum...etc...


photo-photo yang kkida share kat sini di ambil pada hari pelancaran atau perasmian rancangan cu~bits yang berlangsung di perkarangan TV3, Bandar Utama....kkida hadir atas tiket blogger dan di jemput oleh Baba's serta TV3...


atas...sesi soal jawab dengan media...dan kkida adalah orang yang paling banyak bertanyakan soalan....biasalahkan....kita nikan blogger dan memang seorang surirumah....kita bukan kerja dengan mana-mana syarikat media dan kita bukan dibayar gaji untuk hadiri majlis seperti ini...jadi kita lebih ikhlas kerana kita memang betul-betul nak tahu tentang produk tersebut...

oleh itu bila pengacara tanya..."any question?"
yes of course, i have many-many question to ask...hehe...

ye memang kkida suka bertanya soalan berbanding mereka yang hanya mencatat info berdasarkan penerangan yang di beri...dua situasi yang berbeza....antara blogger masak-masak seperti kkida dengan wartawan masak-masak seperti mereka...:-D


atas...suasana di majlis tersebut dan Mr Navin (orang kuat Babas) duduk tengah berbaju hitam...beliau follow blog kkida dan beliaulah yang suruh Rafidah (TV3) ajak kkida saksikan rakaman cu~bits dan jemput kkida hadiri majlis perasmian rancangan di TV3...:)

terima kasih ...


foto bawah....inilah apa yang di katakan cu~bits...semuanya main secubit-secubit aje...
kenyang ke makan secubit-secubit cam tu?....hehe...
jika secubit aje memanglah tak kenyang....tapi kalau 10 cubits...takkan tak kenyang kot...normally finger food camni di hidangkan dalam pelbagai rasa dan variety...berlainan rupa, bahan dan fungsinye...ada entree, main dish, side dish, dessert dan sebagainya....kkida makan yang empat cubit ni pun dah kenyang...:)))


cantikkan cara ia di hidang...yang macam cincin tu dessert...macaroon tak silap kkida...yang bulat ada taugeh tu pastri....yang tu sedap...dalam gelas tu mash potato dan dalam sudu tuh....hmmm...apa tu yek!...kkida pun dah lupa...sekali ngap aje tu...:)

anda akan dapat pelajari cara buat semua resepi di atas melalui cu~bits nanti....kat TV hanya di tunjukkan caranya...resepinya anda kena gi kat facebook Baba's...memang tak sempat nak catat resepi yang di berikan masa rancangan cu~bits ke udara...

kkida suka makan cam ni....wbp, ada gak yang duduk semeja dengan kkida tak nak makan....ish! pelik sungguhkan....benda sedap depan mata tak mau makan....tak baik tau tolak rezki....atau mungkin beliau dah kekenyangan sangat makan lunch sebelum tu....


inilah penyanyi latar dan pencipta lagu cu~bits....andy flop poppy dinyanyikan bersama elvira arul



yang ni pula hanyalah penyanyi selingan....jac victor...beliau juga salah seorang jemputan yang akan masak bersama chef kamarul dalam salah satu rancangan cu~bits nanti...siri keberapa kkida tak pasti....so kena tunggulah depan TV ye....setiap Ahad jam 7.30 malam...


so apa lagi....jom kita cu~bits...:)

7 comments:

  1. Penangan GA dari blog 1002 resepi, hari2 buat entry blog kkida.

    ReplyDelete
  2. oh, tu maksud cu-bits. Sy setuju, tak baik tolak rezeki.. sayang tu kalau tak dimakan walaupun secubit :-)

    ReplyDelete
  3. salam kak ida... nasib baik ilah dapat lihat siaran pertama 7.30 tadi... tak sangka pula itu siri pertama...seronok tgok chef masak.. dulu masa rakaman masakan kat keramat ni sarjan saji..dpt ilah tgok chef masak dgn didie alias secara langsung..seronok juga kan..bukan senang dpt peluang mcm ni kan kak ida...sekali dpt kita mesti amek peluang yg ada... tahniah kak ida...

    ReplyDelete
  4. malam tadi tengok rancang yang pertama, masakan yang ringkas , mudah dan menarik..mesti cuba..

    ReplyDelete
  5. KKida, saya dah nonton cubit ni semalam, menarik jugak rancangan ni...

    ReplyDelete
  6. nanti kita sama-sama cuba buat yek...resepi semalam tu nampak macam sedap aje kan...episod seterusnya pun memang menarik...kena tunggu minggu depan pula...:)

    ReplyDelete
  7. Thks kkida, for all the support. Opinion kk memang saya utamakan, sebab kkida bukan sekadar blogger saje, tetapi seorang "foodie" seperti saya juga!

    Good luck with the GA!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...