Tuesday, July 10, 2012

banana cream cheese pie dan GA lagi...:)

Salam,
magic pie maker memanglah magic...kkida tak pernah ada kitchen gadget yang best macam ni....bukan sebab kkida sengaja nak buat anda teruja menanti hari GA...tapi memang benar...tatkala pertama kali kkida terpandangkan pie maker ni kat Harvey Norman Joondalup, Perth...hati kkida terus terpaut....

bak kata orang tu ...cinta pandang pertama...walhal sederet dengan pie maker tu ada macam-macam gadgets lain lagi...tapi kkida tak toleh dah kat gadget-gadget tu....walaupun pie maker ni warnanya hitam...hehe...tapi kkida tetap syiok kat dia (mesti ada yang perasan nih...hehe...)

betul...mungkin pada orang lain pie maker ni not big deal...tapi pada kkida yes....kkida suka masak makanan-makanan segera seperti pie, pizza, puff dan sebagainya...maka pie maker ni pasti banyak menyenangkan kerja-kerja penyediaan makanan dalam dapor kkida....sebab my kids memang gemar makanan ringan seperti ni....

once anda dah ada pie maker ini...you solve many-many problem...hehe...(upside down dah english kkida)...semua makanan lebih-lebih kat dalam fridge tu anda boleh tukarkan jadi instant food (pie)...ikan sadin semalam, kari ayam semalam, rendang, sambal tumis ikan bilis, udang, serunding, makanan frozen seperti nuggets, sosej, cheese...apa saja...semua jadi....janji ada pastri....kkida memang sentiasa standby pastri dalam freezer...ada je gunanya...


contohnya seperti petang ni....tetiba kkida teringat nak makan something sweet....terpandangkan pisang yang kkida beli kat tesco pagi tadi...buka freezer tengok ada shortcrust pastry, cream cheese pun ada...maka otak kkida pun mereka-rekalah...:)

dan akhirnya jadilah banana pie yang sangat sedap ini...betul kkida suka sangat....bukan masuk bakul angkat sendiri...tapi resepi ini memang sedap...tambahan pula guna shortcrust pastry yang rangup ni...


nak resepinya tak?
soalan apa ni kkida? mestilah nakkan...

ok untuk resepi ni kkida guna pisang seperti foto bawah tu...berapa bijik? terpulang pada quantiti pie anda dan size pisang tersebut...pisang yang kkida beli ni kecik...untuk 6 biji pie kkida guna 6 biji pisang...

chopkan pisang tersebut...jangan hancur sangat...cepat-cepat perahkan lemon, takut hitam...masukkan sedikit serbuk kayu manis (optional) dan gula perang lembut (kuantiti terpulang pada anda...nak manis atau kurang manis....kkida suka manis...:)

jika tak mau pisang berair sangat tambahkan sedikit tepung gandum (anggaran 1 sudu besar) tepung akan menyerap liquid pisang tersebut...


buat cream cheese filling seperti ini...

pukul 1 ketul creamcheese 250g dengan 2 sudu besar butter hingga sebati...masukkan 1 sudu teh esen vanilla dan icing sugar...kkida letak 1/2 cawan...masukkan 1 biji telur...blend hingga sebati...ketepikan...


panaskan pie maker anda...terap shortcrust pastri seperti foto atas...letak pastri besar atas pie plate...sudukan banana mixture...kemudian cream cheese mixture...tutup dengan bulatan pastri yang kecil...tutup pie maker...tunggu lampu hijau menyala menandakan pie masak...


cantikkan rupa pie dengan pie maker...:)


pie maker bukan hanya untuk savoury pie sahaja...anda boleh guna untuk sweet or dessert pie juga...sangat bergunakan...pasti ramai yang teruja...heheeee....


ok kkida nak update sikit our giveaway ni...:)
hari ni kkida bungkus membungkus...ok tak kkida bungkus camtu....oklah yek....janji nampak apa benda yang dibungkus....kalau bungkus dengan kertas hadiah tak nampak pula apa isi di dalam...hehe...


tadaaaa...bolehlahkan...sebenarnya bukan hadiah jadi ukuran...yang penting tanda ingatan dan tanda terima kasih kkida kepada kalian yang selama hari ni menyokong blog kkida yang seadanya ini...kkida anggap anda-anda yang terpilih ini mewakili semua follower kkida di luar sana....tak kira samada follower blog atau facebook...terima kasih...


walau bagaimanapun tanpa sokongan padu MyChef...terutama CEO, En Fairuz...kkida rasa mungkin GA kkida ni setakat giveaway yang biasa-biasa aje....panggil orang join...lepas tu likes banyak-banyak...lepas tu cari pemenang...pastu pos hadiah...takat itu jelah kot yang mampu kkida buat...

sebelum kkida mulakan GA ini kkida personally berjumpa dengan En Fairuz dan minta sokongan beliau....dalam apa jua bentuk...:))) dalam bentuk product hatta dalam bentuk fulus...hehe...kerana kkida ingin adakan giveaway lain dari yang lain...dan demi anda semua yang selama hari ni menyokong blog kkida ni...:)

wbp, bak kata pepatah...orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa...anda semua dah follow blog MyChef?...jika blog kkida ni memang kkida tak pasti anda dah follow ke tak sebab jumlah follower yang agak ramai...jenuh pulak kkida nak chek satu-satu...tapi bagi blog MyChef kkida boleh lihat siapa yang dah follow dan siapa yang belum....antara yang dah follow...cheetah, sariyusa, asyifa, nur-nba, zefa asmara, suzlin, salmi...terima kasih...pada yang belum silakan follow ye...hehe...kkida demand ni...and likes fb too...

di masa-masa akan datang kkida mungkin akan bekerjasama lagi dengan MyChef untuk menganjurkan event-event yang best camni...so, priority akan kkida berikan pada mereka-mereka yang beri sokongan sepehuhnya pada kami...:)


dan tidak dilupakan pada Baba's...walaupun sumbangannya tidak sebesar sumbangan MyChef tapi mereka tak cakap banyak bila kkida minta mereka support GA kkida ini...walaupun hanya setakat barangan/product rempah ratus keluaran baba's...dahlah bagi free...mereka sanggup hantar barangan tersebut sampai depan pintu rumah kkida....mana nak dapat sokongan sampai camtukan...jutaan terima kasih kkida ucapkan kepada kalian...:']

sebagai blogger yang ramai jugalah follower (huh! ramai lagi blogger lain yang hebat kkida oi...:)...hehe....kkida akan support anda berdua (myChef dan Baba's) selagi termampu....Insyaallah...


dan tak lupa juga our good friend....Dato Burn...kalau dia tak beli dan poskan pie maker....memang putih mata ajelah kkida ni....tima kasih banyak-banyak yek DB...


latest photo Dato Burn dengan tamu-tamunye dari Malaysia...DB buat business Travel Agent kat Perth...kalau youall nak gi Perth contactlah dia...layanannya bagusss sekali...dan anda pasti kenyang makan jika ikut tour DB ni...sebab dia akan bawa anda ke tempat-tempat makan yang best-best...sediakan fulus aje...hehe...:)))

39 comments:

  1. Eh. Ada nama kita. Nak pie maker~~~~huhuhu (>_________<)" buat apple pie pun sedap ni.

    ReplyDelete
  2. sdpnye pie ni :) teringin plak nak buat pie...

    ReplyDelete
  3. Salam kak ida - serius kak, pie maker tu buat kita rasa teruja. Mulalah mcm2 idea muncul...Terima kasih sekali lagi... ^___*

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum kak ida...sedapnya pie tu menarik..;)

    ReplyDelete
  5. wah... meleleh ayaq lioq nengok pie ni..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Kkida...
    Nak tumpang tanya, pie cutter tu datang sekali dalam pie maker tu tak? Kkida ni suka buat kita meroyan tengok gadget Kkida yang satu ni tau!

    ReplyDelete
  7. MG...sama-sama...selamat berinspirasi...:)

    salam MF...cutter memang ada sekali...ye...memang best gadgets ni...hingga hari ni kkida masih lagi di lamun cinta dengan gadget yang satu ni...:)

    ReplyDelete
  8. Salam, KKida..

    Alololo... kita sudah jatuh hati, kata orang Melaka, berdebau-debau dah ni... hihihi..

    Tak sabo nak naik keretapi.. dah dekat 20 tahun tak naik & tak sabo nak jumpa KKida..;-))))

    ReplyDelete
  9. Habislah, semua org dah mimpikan pie maker kak ida. Bertuah sungguh siapa yg dpt nanti. Saya mcm sari juga, x sabar jumpa kak ida.. Cuma xnaik keretapi je.. Hehe..

    ReplyDelete
  10. hmmm...ada yang naik keretapi, ada yang naik kapal terbang, naik kereta tu biasalah...cuma takda yang naik kapal laut aje...btw, thanks semua...:) jumpa nanti...

    ReplyDelete
  11. As'kum Kak Kkida apa2 sha nak nanges dulu huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...sebab teruja sangat nakkan pie maker pujaan ramai tu.. huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa *nanges lagi tahap gaban* hehehhee... Kak Kkida Jutaan terima kasih di atas undangan Kak Kkida sha segan tau.. sebab siapalah sha ni kan.. Insyallah jika tiada aral melintang sha akan datang.. setelah Kak Kkida cakap lambat pun tak pe.. tapi jika terlalu lewat tu yang sha risaukan tu.. Insyallah sha akan cuba yaa.. sha memang teringin sangat nak jumpa kak kkida kerana pertemuan pertama kita dulu tak sampai 5 minit... :)

    Kak Kkida sha dah join Mychef punya blogs.. sorry kalau lately sha jarang jengah sini sebab sha memang sedang busy tahap maharajalela.. tak terkejar di buatnya.. hari ni sha memang dah luangkan masa untuk BW rumah kawan2 blogger... sekian laporan kali ini.. *maaf sebab panjang lebor* hehehe.. Assalammualaikum...:)

    ReplyDelete
  12. sha lewat camna pun kkida akan tunggu...nanti kkida kabor kat chef mail nak sewa satu bilik kat situ sebab nak tunggu juga sha...muahahaahaaa...

    kkida memang suka nak jumpa sha...tetapi jika sha memang benar2 tak boleh hadir atas sebab2 yg tidak dapat dielakkan tak mengapa...kkida maafkan...heheee...mungkin takda rezki kita nak bertemu...Insyaallah lain kali kita jumpa jika ada kesempatan...:D
    email kkida you phone number...:)

    ReplyDelete
  13. menangis tengok pie tu ader plak ngan cream cheese lagi lah..uhuhuh sedapnya kalau lah dapat pie maker tu ..harap2 bertuah lah..

    sungguh tak sabor menghitung hari nak jumpa teman blogger, kkida dan chef2..

    ReplyDelete
  14. wah! bestnya...pie tuuuu. Pie maker oh pie maker...;))))))))))

    ReplyDelete
  15. IG pun dah follow blog mychef

    kak ida... meleleh air mata tengok hadiah2 tu, moga majlis berjalan lancar nanti

    ReplyDelete
  16. salam,
    semua teruja tengok pie maker...hehe...tulah penangan pie maker...Insyaallah nanti kkida cuba minta DB belikan dari Perth...tapi yang tu nanti kkida juallah ye...:)

    ReplyDelete
  17. salam kkida, kita da polo blog mychef, mmg x sabo nk g GA nite ni hihi

    ReplyDelete
  18. salam kak ida .. saya pun dah join blog Mychef .. he hehee ... teringin sangat Pie Maker tu ... hu hu huhuuu ..

    ReplyDelete
  19. wahh ramainya yg nak pie maker tu.hehehe. termasuk sy gak.hahaha

    ReplyDelete
  20. Pie Maker? Uish..memang Kak Ida nie mahir menggoda orang. Blog Kak Ida jer pun dah cukup menggoda. Setakat nie, sesiapa yang singgah ke blog Kak Ida dari blog saya semua kata menarik. Memang tak rugi saya berkongsi tentang blog 1001 resepi nie. Secara jujur, saya tak mengharapkan pie maker tu, mahupun apa2 saja hadiah. Apa saja yang saya terima, itu satu bonus. Yang penting dapat bertemu blogger lain yang sama2 meminati Kak Ida dan pastinya saya harap dapat sedikit masa berbual dengan Kak Ida. Uishh...menghitung hari jer dah nie...

    ReplyDelete
  21. Maaf kkida, zana baru terbaca jemputan kkida tu. Mmg betul la, zana x dpt hadir. Zana ada mslh sikit dgn pc dan juga mslh jiwa...hehe...tu yg terlepas pandang. Blog My Chef pun baru nak follow.
    Kkida, ikut hati nak terbang juga, join kwn2, boleh hilangkan stress. Kalau kkida buat dlm waktu raya, konpem zana join, tkpe...takde rezeki. Apa pun, terima kasih atas jemputan itu.

    ReplyDelete
  22. yay2 kkida nak jual pie maker.trima kaseh kkida.sob sob wlpn xdapat free tetap boleh dibeli nanti.thanks again kkida.

    ReplyDelete
  23. terujanya tgk pie maker ni.. kak ida, kalau nak jual saya pun nak gak lah heheheh..........

    ReplyDelete
  24. As salam. Nak tanya Kkida guna pastri jenama apa ya? Saya nak beli dan buat stock juga

    ReplyDelete
  25. kkida, nak la 1 pie maker...uwaaaaaaa...

    ReplyDelete
  26. salam kak ida nk tnya 3 soalan:

    kat mana boleh beli shortcrust pastry? price brapa?

    pie maker kat msia mana boleh nk beli? price brapa?


    ngeeee..tq kak.ida kalau jawabkan...

    ReplyDelete
  27. salam kkida..dah announce ke pemenangnye? but anyway, kalau takde rezeki saya nak jugak beli pie maker tu. akak juallah ekk? hehehe..

    ReplyDelete
  28. Masyaallah...ramainya peminat pie maker ni...hehe...ok kkida nak jawam beberapa soalan:

    1) kat mana boleh beli pie maker ni kat malaysia...jawapan, so far kkida tak jumpa lagi mana-masa kedai letrik yang jual pie maker...memang takdalah jawapannya.

    2) kkida guna pastri jenama apa...cer gi tengok kat entri tu, kkida ada letak gambar...kar entri2 yg lepas pun semua kkida letak gambar...

    3) harga pastri tu RM belasan ringgit.

    4) pastri tu boleh beli kat majoriti supermarket.

    5)Insyaallah kkida akan cuba usahakan untuk bawa masuk pie maker tu dan jual kat anda semua...:)

    6) ada yang tak sabar menunggu hari GA...kkida juga tak sabar nak jumpa anda semua...

    Jumpa nanti Insyaallah...

    ReplyDelete
  29. sedapnya... pastry tu pon nmpk nice. nyum2

    ReplyDelete
  30. Askum..
    Sedap pie kak ida tu..belum makan lagi dah terliur.
    Saya suka cara kak ida terang cara masak dlm blog...memudahkan utk semua...tq kak ida

    ReplyDelete
  31. Salam..
    Kak Ida sayang, apa khabar? Hari ni ada menu baru lagi ye.. Menarik benar tu.. Kami meronta2 nak merasa pie2 tu.. Kalau serah pada Kak Ida dan CMG tentu bermacam2 resepi menarik boleh dicipta..

    Wah nama Nur ada di situ.. :) Terharu sangat bila Kak Ida menjemput Nur dan rakan2 blogger lain untuk beramah mesra dengan akak in person. Setuju dengan kata Kak Aziela, bukan hadiah yang kami impikan, tapi jalinan persahabatan itu sangat utama..

    Tentu Kak Ida tak menang tangan nak siap segala persiapan untuk makan malam tu. Akak balut hadiah2 tu sendiri ke? (sian akak..) Moga Allah membalas budi baik Kak Ida. Sedang menghitung hari juga ni.. Take care sis.. See you on Saturday.. :)

    ReplyDelete
  32. Salam Nur,
    alah...takat balut hadiah tu benda senang aje...bukannya nak lawa bebeno...kkida ni bukan jenis orang berseni...ringkas2 aje...hehe...

    janganlah espek kkida lebih2...kkida ni biasa aje...full time housewife...cuma bezanya rajin tulis blog...hehe...

    hope to see nur, aziela, dan semua geng blogger yang lain kat rebung nanti...Insyaallah...:)

    ReplyDelete
  33. As'kum Kak Kkida cayangg.. huaaaaaaaaaaa macam nak menanges baca komen dari kak Kkida kat blogs sha.. hadoii kak kkida jangan tak tahu.. sha betul2 nak jumpa kak Kkida dan bersembang panjang.. rasanya kalau jumpa sure kak Kkida melopong dengar sha bercakap tanpa henti hehhee..

    Insyallah Kak Kkida akan sha usahakan.. cuma lambat atau cepat tu jer... Insya~ALLAH.. doakan sha tak tersesat jalan nak kesana.. walaupun ada GPS tak leh caye hehehe

    ReplyDelete
  34. kak ida nanti kalau dah jadi dealer saya mau tau

    ReplyDelete
  35. Segan pulak nk join komen ni sebab siapa lah saya ni kkida konpem tak kenal saya. Saya selalu jadi silent reader je.. Tapi itu pie maker aa, sudah jadikan sy meroyan mcm semua org. Klu DB konpem boleh hantar msia byk2 dan kkida nak jual, saya nak jadi pembeli yang KONPEM!

    ReplyDelete
  36. kompom x berjaya saya tembus list referal tu huu..xpelah..kepada yg berjaya tahniah...ap2pun sy setia ikuti blog ni ;)

    ReplyDelete
  37. wahhh..dah teruja sgt tgk piemaker nie..hrpnye ada la rezeki nk dpt piemaker tu esok, insyaAllah..hehe..

    ReplyDelete
  38. Kak ida.... Selama nurul masuk GA.. Ni first time nurul terasa bahang dia... Memng sangat sanagt teruja... Waaaa x sabarnya nak tunggu esok... Cepatlah masa berlalu... :-)

    ReplyDelete