Friday, July 27, 2012

acar ikan mama

Asaalamualaikum,
lama kkida tak bersiarankan....yelah...kkida ralit dengan benda lain aje...nantilah kkida sembang kemudian apa yang kkida dok ralit sangat semenjak dua menjak ni...hehe...

hari ni hari jumaat...masuk hari ketujuh kita berpuasa...kejap je dah seminggu....dan pagi tadi kkida ziarah saudara hb yang baru je meninggal dunia malam tadi...kami terus ke tanah perkuburan sebab lewat tiba...beliau meninggal jam12.30 tengah malam tadi...semuga rohnya di cucuri rahmat....amin...
dan beberapa hari ni juga dapor kkida tak berasap...hehe... kkida tak masak apa-apa untuk buka posa...bukan taknak masak...tapi my dh dan anak-anak nak buka puasa kat masjid aje...duduk dalam kampung ni camtulah....memang tiap-tiap hari ada di sediakan makan untuk berbuka...dan hidangannye enak-enak belaka....hehe...maka dengan happynye kkida pun gosok kedua belah tapak tangan sambil tersenyum hingga ke telinga....hehe...:)

wbp, sahur seperti biasa....kkida akan sediakan macam-macam juadah...paling tidak kkida buka aje kotak-kotak myChef yang berlambak kat dalam fridge tu...:)...dua hari sudah kkida di sedekahkan lagi satu carton hidangan sedia hidang myChef ni...

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi...puasa tahun ni rezki kkida murah betul...ramai yang sudi sedekahkan kat kkida berbagai juadah dan buahtangan....hingga tak termakan....seronok juga jadi blogger terkenal nikan...(huh! perasan)....lolol...
dan dah terlanjur bersembang mengenai buka puasa, sahur dan makan free ni....kkida nak share dengan anda satu lagi juadah pembuka selera yang kkida suka sangat lately....sebenarnya sejak tahun lalu lagi kkida dok teringat nak share kat sini....tapi tu le...asyik lupa aje...dah berbotol-botol makan free...tapi storinye tak juga timbul-timbul kat blog ni....malu pun ada gak...terok betullah kkida nikan...:-O

sorry ye kak Nas, saya malu sangatttt ni (malu-malu kucing)...hehe...dah banyak botol kak Nas bagi ida 'rasa'....huhu...dan semalam bagi lagi dua botol....kita nak bayar dia kata tak payah...sedekah bulan puasa...:-)

btw, terima kasih daun keladi yek!....lain kali jika dah habis kita nak lagi....hehe....
acar ikan dan buah...memang sedap...(kkida dan hb suka...memang kena dengan selera kami...anak-anak tolak tepi)...tambah dalam bulan puasa ni...especially time sahur...gaul dengan nasi panas aje pun dah cukup membangkitkan selera...
bahan-bahan acar ni terdiri dari isi ikan kurau masin, buah-buah kering, cili padi, bawang, cuka dan minyak...homemade by Puan Rahimah Aris, adik kepada Puan Nasriah...kenalan kkida masa sama-sama gi trip ke Huangzhao/Suzhao/Shanghai last year...

balik dari trip tersebut kami terus berhubungan antara satu sama lain...seronok kawan dengan kak Nas ni sebab dia banyak tau kat mana nak dapatkan  makanan sedap-sedap camni...hehe....tak rugi ramai kawan....:D 
anda juga harus mencuba...
nombor telefon: 012-2207401 (Pn Rahimah)
email add: maharis12@yahoo.com

jika nakkan kepastian tengok sendiri kat botol tu...kkida suka share sesuatu yang interesting camni...tak mau le makan sorang je...hehe...
lepas ni kkida nak share satu lagi cerita kesah buka puasa kkida semalam....makan free lagi....huhu....rezki jangan di tolak...terima kasih ye....

11 comments:

  1. tak pernah pulak jumpa acar ikan,, biasanya acar buah..mungkin boleh dicuba..

    ReplyDelete
  2. Al-Fatihah..

    Sedapnyer Kak Ida.. Bestnyer kalau dapat buka puasa ngan kak ida.. Teringinnyer.. :)

    ReplyDelete
  3. alahai siannye nurul...abang tu kan selalu bawa nurul makan-makan...hehe...


    salmi kena cuba...sedap...

    ReplyDelete
  4. NBaca tajuk jer pun saya dah tahu akan jadi pembuka selera. Especially time sahur kan kak... Sedangkan Tenggiri jeruk tu kalau goreng panas2 makan masa sahur pun laku, kalau dapat ini, lagilah best agaknya.

    ReplyDelete
  5. Nurul nak ngan kak Ida... Terubat rindu kat mak.. hehehe

    Bro pun dah byk kali ajk, tapi nurul slowkan event & ade hal.. :)

    ReplyDelete
  6. adushh,nampak sedapnya..ni yang buat nak order ni....

    P.s :lagi suka mengomen kak ida kalau tiada word verification

    ReplyDelete
  7. Salam, K Ida..

    Pertama kali sy makan acar ikan di di majlis prkahwinan sorg kwn di Penang. Sedap, kalu ada jual yg dlm botol ni bolehlah makan time2 kecemasan bila terlewat abngun sahur, kan..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...Salam Ramadhan & Selamat berpuasa...mesti sedap resepinya

    ReplyDelete
  9. tingin nk cuba kkida, nanti kits ode :-)

    ReplyDelete
  10. kkida, apa rasa acar tu kkida? masam masin pedas ke? macam best jer. SAYA PUN NAK LAH. susah sgt nak pikir menu ni kdg2.

    ReplyDelete
  11. Sama dgn salmi, sy x pernah jumpa acar ikan. Jumpanya kat blog kak ida.. Wah 1001 resepi ni sebenarnya 1 medium pengiklanan yg bagus. Angkat ibu jari.. :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...