Sunday, July 29, 2012

chicken spaghetti with asian pesto

salam kepada semua,
letihnye kkida mengerjakan lobster tu semalam...mana pernah masak lobster sebelum ni....tambah yang masih menguit-nguit lagi....hehe...memang sesuatu yang asing sangat...nasib baik ada encik hubby kkida...dia le yang tolong masukkan lobster yang masih bergerak-gerak tu ke dalam peroyok...hehe...jika tak...sampai time bebuka...lobster tetap rupa lobster...heheeee...gelilah...

nantilah later kkida share final resultnye dengan anda....sekarang ni kkida nak share dulu hidangan sampingan yang kkida sediakan semalam...:)
since letih mengelolakan lobster, maka kkida pun malas dah nak masak juadah lain....nasib baik ada hidangan sedia hidang pasta myChef ni...nak kawankan dengan lobster dan oyster...chicken spaghetti dengan pesto sos oleh myChef ni memang jadi kegemaran anak-anak kkida...complete meal...pasta dan gravy sekali....sekotak tu cukup untuk seorang....yang kurus le....hehe...kalau tak cukup, kita buka dua kotak...:P
simple meal....senang dan pasti memenuhi selera anda...jika nak pedas sikit tambah lah lada hitam atau sebarang jenis cili potong....pasti berapi....setau kkida pesto sos ni adalah campuran daun basil, parseley, cilantro dan beberapa herba lain selain minyak zaitun dan lemon juice...semua bahan ini di blender sekali...pesto sos memang sesuai untuk pasta dan sandwich...masak dengan ayam dan daging juga sedap...
hidangan ini adalah resepi chef zam khas buat myChef....lihat aje photo-photo ni....pasti ia mampu membangkitkan selera anda....pesto sosnye tu...fuh!....jika camtu punya rupa anda kata tak sedap lagi...hmmmm...tak tau le teman nak kata apa...apa-apa pun anda kena cuba sendiri...gi beli kat giant, tesco atau carrefour berhampiran...lihat kat sini jika anda tak pasti samada product myChef telah ada berhampiran anda atau tidak...

sekali-sekala jika tak lalu makan nasi atau hidangan berat lain...hidangan pasta seperti ini boleh jadi pengganti....:)
hahhaaa....yang oyster ni pulak apa cerita!!!...nak tumpang sekaki kat pasta myChef...hehe...oyster ni kkida beli dari Lubuk Lobster semalam...Luq'man beri sebungkus free kkida beli lagi 2 bungkus (sebungkus ada 12 sahaja)...mana nak cukup...bala tenteranye ramai...
selalunye oyster ni orang suka makan mentah...letak lemon juice atau tabasco sos...pastu slurrrrpppp...kkida suka gak...hehe...

tu kalau makan kat restoran atau hotel....jika makan kat rumah kkida rasa tak berapa sesuai...tambah pula makan masa berbuka....oleh itu kkida pun merekalah apa nak buat dengan oyster ni semalam....perah lemon juice, tabur salt, pepper, garlic herbs, cili sos dan akhir sekali kkida tabur cheese and breadcrumbs mixture...dot with butter dan gril....
dan camgini le rupanya lepas keluar dari oven....dan rasanye...hmmmm.......tak cukup weh!
nanti nak kena suruh si Luq'man hantar lagi...:-)

Tuesday, July 24, 2012

potato patty dengan beef keema masala

ini adalah satu produk myChef yang kkida suka banget....versatile...macam-macam kita boleh buat dengan produk yang satu ini...kena pandai beganye aje...
petang ni kkida buat beef patty dengan kentang guna produk ini...senang aje...kupas beberapa biji kentang dan potong keping-keping dan tebal....goreng dalam minyak banyak hingga kentang empuk tapi tidak kuning...angkat dan toskan minyaknye...biarkan sejuk, kemudian tumbuk hingga lumat seperti foto bawah...
beef keema masala di panaskan atas api sederhana hingga kering airnya...campurkan kedalam kentang...tambahkan garam dan lada sulah serta sebiji telur ukuran kecil....gaul rata...
bentukkan menjadi bulat dan leper macam ni....kemudian lumurkan ke dalam breadcrumb...ketepikan atau masukkan dalam peti sejuk sebentar...
panaskan minyak banyak....celupkan patty dalam putih telur dan goreng hingga keperangan...hidang ketika panas dengan sos cili dan myonnaise jika suka...
makan camtu aje pun sedap....kena tiga empat ketul pasti kenyang...hehe...

Monday, July 23, 2012

rendang ayam baba's

salam,
masuk hari ketiga kita berpuasa...bagaimana pengalaman puasa anda tahun ini...ok ke? pasti ok...:)

puasa-puasa pun kkida still nak tayang gambar makanan...terok betul ler kkida ni....hehe...takpa masih awal lagi, semua orang masih kekenyangan lepas sahur tadi....harap anda dapat menahan nafas sebentar...hehe...
kida nak share gambar rendang kkida yang sangat marveles ni....:)))
rendang ni kkida buat first day puasa sabtu lalu....entah kenapa balik aje dari China kkida teringat nak makan nasi lemak berlaukkan rendang ayam...teringat ada rempah baba's dan ingin nak cuba...maka jadilah rendang ayam baba's versi kkida...:)
untuk resepi ni kkida guna
1 ekor ayam sederhana besar...potong kecil

blender:
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
10 biji cili kering
cili padi ikut suka

masukkan ayam ke dalam kuali, tuangkan bahan blender dan gaul rata, masukkan 3 sudu besar rempah babas...buka api sederhana dan terus kacau rendang hingga separuh kering airnya...masukkan satu kotak kecil santan, asam keping atau air asam jawa, garam, gula dan perisa secukupnya....masukkan 3 sudu besar kerisik dan kacau lagi...masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau dan gaul rata hingga kering...angkat dan hidangkan...
inilah hasilnya...cantik rupanya sedap rasanya...selama hari ni kkida tak pernah campur sebarang rempah rendang ke dalam masakan rendang....oleh kerana dah ada (pemberian baba's), kkida pun ingin mencuba bagi melihat hasilnya....memang sedap....lain kali nak cuba dengan daging, udang dan lain-lain bahan pula....thank you baba's
atas sambal nasi lemak...ikan bilis petai dan bawah ni acar buah....buah tangan dari perserta giveaway 1001resepi...sapa yang bagi ni ye?...kkida lupa langsung...Suriani ke? btw, takpalah...kepada yang memberi,  kkida ucapkan terima kasih banyak-banyak....acar pembuka selera terutama ketika sahur...hehe...

Sunday, July 22, 2012

semur daging betawi resepi chef ismail

salam,
selamat pagi dan selamat menjalani ibadah puasa hari kedua...anda buka apa semalam...kkida masak ringkas-ringkas aje...nanti later kkida share yek...sekarang ni kkida nak sembang mengenai betapa mudahnya jika kita menyimpan beberapa jenis lauk-pauk sedia di hidang dalam freezer...terutama dalam bulan puasa ni...
mudah bagaimana?
maksud kkida hidangan yang mudah di sediakan....contohnya subuh tadi ketika sahur...kkida masak nasi panas...lauknya...senang aje...buka freezer dan cari lauk-pauk mana yang sesuai dan mampu membuka selera anak-anak sebagai hidangan bersahur...yelah, makan tengah malam...bukan nak beria sangat seperti makan siang hari...asal makanan yang dihidang panas...itu sudah mencukupi...
semur daging betawi resepi dato chef mail ni memang one of my favourite...kkida sendiri suka masak menggunakan kicap samada ayam atau daging masak kicap....wbp, resepi chef ismail ni lain sedikit...ada rasa tersendiri dan bukan seperti masak kicap daging biasa...terdapat campuran bahan-bahan rempah dan herba yang dikisar sekali...apabila dipanaskan dalam microwave aromanya...hmmm....sorry ye...bulan posa...tak leh describe lebih-lebih...
cara packaging yang kemas...cantik....masukkan aje bekas makanan tersebut ke dalam microwave (jangan koyak plastik penutup)...microwave selama 3,4 minit....keluarkan dari microwave, koyak bahagian tepi yang bertanda dan kacau isi kandungan...masukkan semula ke dalam microwave dan panaskan lagi 1,2 minit atau hingga hidangan benar-benar panas...sedia di hidang...
hmmm.....yummy yummy....sedapkan....jika kkida makan ni dengan nasi panas aje dan mencukupi....jika kurang berasa anda tambahlah apa yang perlu....jika nak pedas....potong-potong aje cili padi sikit dan masukkan dalam tu dan panaskan...
mudah tak?
hidangan harian....menu camni jika nak sediakan sendiri ambik masa juga....tambah jika nak masak pepagi suboh...ketika mata masih pejam-pejam celik gitu....hehe....

satu bekas tu boleh le makan 2 ke 3 orang masa sahur....jika makan masa buka kkida rasa dua orang oklah....sebab masa tu jika letak apa pun garenti selesai....:-]

jika ingin tahu kat mana anda boleh dapatkan product myChef sila layari blog myChef di sini....



Thursday, July 12, 2012

salad mangga, oren dan passion fruit

salam,
hari ni dah hari khamis....berdebar tunggu GA kan...heeeheee...nak jumpa rakan blogger...:)...dah beli baju lawa ke? hehe.....aziela, suzlin, nur, nurul, salmi, sariyusa, shuhada, cheetah, zefa, zurina, suriani dan shariah...wah! kkida dah hafal nama-nama ni...:D


oklah kkida nak update sikit cerita GA ni...belum gak habis lagi cerita GA ni...kan masa mula-mula start GA hari tu kkida cakap akan print screen traffic sources hari akhir GA iaitu pada 10hb malam...as promised kkida memang ada print page tersebut (photo atas)...dan kkida nak share dengan anda...

sepanjang GA dua minggu....senarai traffic sources sentiasa berubah, iaitu blog yang tertera kat situ...kejap blog A, pastu masuk pula blog B, blog A hilang...pastu blog A ada balik....camtulah hingga hari akhir GA...antara blog yang terer yang berjaya terjah dan berada bersama-sama dengan dts dalam senarai tersebut adalah blog ibu gebu, zurina dan zefa...dan pada saat akhir blog nur-nba, salmi dan honey berjaya terjah ke situ (foto atas)...hanya blog suzlin sahaja yang degil, tak nak keluar dari situ...sejak dari awal hingga akhir...bravo suzlin...blog anda ada potensi untuk pergi lebih jauh lagi...:)

wbp, tidak di nafikan blog dts terus lekat kat situ...tak mo berganjak...hehe...:)


kkida nak share tips blogging sikit-sikit dengan anda ye...kkida ni bukanlah pandai sangat...tapi sejak tulis blog beberapa tahun ni ada jugalah kkida belajar sikit-sikit mengenai teknik berblog ini...

pertama, jika tulis sesebuah entri, cuba bayangkan anda sendiri yang akan membacanya...apa yang menarik minat anda untuk terus melekat kat entri tersebut...cara penulisannya ke, atau foto-foto yang menarik kat entri tersebut ke, isi entri tersebut, layout, jenis tulisan yang di gunakan...apa lagi?

bagi kkida, jika kkida singgah sesebuah blog tu...tulisan amat penting...jika kecillll sangat sampai nak baca pun payah...terus kkida malas baca....atau jika cara tulisnya terlalu banyak di ringkaskan sampai tak tentu biji butirnya....lagilah...

gambar juga penting...janganlah guna kamera tahun 50an ye...hehe...hingga jenuh kkida nak jegil biji mata sebab gambar tak clear...:-D...kecilkan gambar anda tu kepada 800 - 1000 pixels...jika besar sangat lambat gambar tu nak terbit kat blog anda...dan jika boleh letaklah dalam 3 keping gambar...dan kurang dari 10...jika banyak sangat...dah jadi seperti photo blog lah pulak...

satu lagi...tak yah le letak lagu...anda nak suruh orang baca blog atau nak suruh orang dengar lagu...pilih yang mana satu...:)))...bercelaru kepala otak baca blog member yang ada lagu...kena tutup suara lagu tersebut baru boleh concerntrate kat isi kandungannya...hehe...ini pandangan kkida aje...jangan marah yek...

jangan kedekut, share link blog lain kat blog anda...tambah blog yang anda share ada rating...anda untung tau...lebih bayak orang clik link dari blog anda, maka lebih banyak anda dapat pengiktirafan dari google...contoh: blog dts...


oklah kkida takmo bebel panjang....nak share salad buah ni....buah mangga, buah orange dan passion fruit (betul ke?)....chop dan mix dalam sebuah bekas...campur daun pudina fresh...koyak-koyakkan...


buatkan sirapnya...jus oren, kayu manis, maple sirap, madu, garam sikit...didihkan....tuangkan kedalam salad buah dan gaul rata...


hidang sejuk atau panas...sedap...

Tuesday, July 10, 2012

banana cream cheese pie dan GA lagi...:)

Salam,
magic pie maker memanglah magic...kkida tak pernah ada kitchen gadget yang best macam ni....bukan sebab kkida sengaja nak buat anda teruja menanti hari GA...tapi memang benar...tatkala pertama kali kkida terpandangkan pie maker ni kat Harvey Norman Joondalup, Perth...hati kkida terus terpaut....

bak kata orang tu ...cinta pandang pertama...walhal sederet dengan pie maker tu ada macam-macam gadgets lain lagi...tapi kkida tak toleh dah kat gadget-gadget tu....walaupun pie maker ni warnanya hitam...hehe...tapi kkida tetap syiok kat dia (mesti ada yang perasan nih...hehe...)

betul...mungkin pada orang lain pie maker ni not big deal...tapi pada kkida yes....kkida suka masak makanan-makanan segera seperti pie, pizza, puff dan sebagainya...maka pie maker ni pasti banyak menyenangkan kerja-kerja penyediaan makanan dalam dapor kkida....sebab my kids memang gemar makanan ringan seperti ni....

once anda dah ada pie maker ini...you solve many-many problem...hehe...(upside down dah english kkida)...semua makanan lebih-lebih kat dalam fridge tu anda boleh tukarkan jadi instant food (pie)...ikan sadin semalam, kari ayam semalam, rendang, sambal tumis ikan bilis, udang, serunding, makanan frozen seperti nuggets, sosej, cheese...apa saja...semua jadi....janji ada pastri....kkida memang sentiasa standby pastri dalam freezer...ada je gunanya...


contohnya seperti petang ni....tetiba kkida teringat nak makan something sweet....terpandangkan pisang yang kkida beli kat tesco pagi tadi...buka freezer tengok ada shortcrust pastry, cream cheese pun ada...maka otak kkida pun mereka-rekalah...:)

dan akhirnya jadilah banana pie yang sangat sedap ini...betul kkida suka sangat....bukan masuk bakul angkat sendiri...tapi resepi ini memang sedap...tambahan pula guna shortcrust pastry yang rangup ni...


nak resepinya tak?
soalan apa ni kkida? mestilah nakkan...

ok untuk resepi ni kkida guna pisang seperti foto bawah tu...berapa bijik? terpulang pada quantiti pie anda dan size pisang tersebut...pisang yang kkida beli ni kecik...untuk 6 biji pie kkida guna 6 biji pisang...

chopkan pisang tersebut...jangan hancur sangat...cepat-cepat perahkan lemon, takut hitam...masukkan sedikit serbuk kayu manis (optional) dan gula perang lembut (kuantiti terpulang pada anda...nak manis atau kurang manis....kkida suka manis...:)

jika tak mau pisang berair sangat tambahkan sedikit tepung gandum (anggaran 1 sudu besar) tepung akan menyerap liquid pisang tersebut...


buat cream cheese filling seperti ini...

pukul 1 ketul creamcheese 250g dengan 2 sudu besar butter hingga sebati...masukkan 1 sudu teh esen vanilla dan icing sugar...kkida letak 1/2 cawan...masukkan 1 biji telur...blend hingga sebati...ketepikan...


panaskan pie maker anda...terap shortcrust pastri seperti foto atas...letak pastri besar atas pie plate...sudukan banana mixture...kemudian cream cheese mixture...tutup dengan bulatan pastri yang kecil...tutup pie maker...tunggu lampu hijau menyala menandakan pie masak...


cantikkan rupa pie dengan pie maker...:)


pie maker bukan hanya untuk savoury pie sahaja...anda boleh guna untuk sweet or dessert pie juga...sangat bergunakan...pasti ramai yang teruja...heheeee....


ok kkida nak update sikit our giveaway ni...:)
hari ni kkida bungkus membungkus...ok tak kkida bungkus camtu....oklah yek....janji nampak apa benda yang dibungkus....kalau bungkus dengan kertas hadiah tak nampak pula apa isi di dalam...hehe...


tadaaaa...bolehlahkan...sebenarnya bukan hadiah jadi ukuran...yang penting tanda ingatan dan tanda terima kasih kkida kepada kalian yang selama hari ni menyokong blog kkida yang seadanya ini...kkida anggap anda-anda yang terpilih ini mewakili semua follower kkida di luar sana....tak kira samada follower blog atau facebook...terima kasih...


walau bagaimanapun tanpa sokongan padu MyChef...terutama CEO, En Fairuz...kkida rasa mungkin GA kkida ni setakat giveaway yang biasa-biasa aje....panggil orang join...lepas tu likes banyak-banyak...lepas tu cari pemenang...pastu pos hadiah...takat itu jelah kot yang mampu kkida buat...

sebelum kkida mulakan GA ini kkida personally berjumpa dengan En Fairuz dan minta sokongan beliau....dalam apa jua bentuk...:))) dalam bentuk product hatta dalam bentuk fulus...hehe...kerana kkida ingin adakan giveaway lain dari yang lain...dan demi anda semua yang selama hari ni menyokong blog kkida ni...:)

wbp, bak kata pepatah...orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa...anda semua dah follow blog MyChef?...jika blog kkida ni memang kkida tak pasti anda dah follow ke tak sebab jumlah follower yang agak ramai...jenuh pulak kkida nak chek satu-satu...tapi bagi blog MyChef kkida boleh lihat siapa yang dah follow dan siapa yang belum....antara yang dah follow...cheetah, sariyusa, asyifa, nur-nba, zefa asmara, suzlin, salmi...terima kasih...pada yang belum silakan follow ye...hehe...kkida demand ni...and likes fb too...

di masa-masa akan datang kkida mungkin akan bekerjasama lagi dengan MyChef untuk menganjurkan event-event yang best camni...so, priority akan kkida berikan pada mereka-mereka yang beri sokongan sepehuhnya pada kami...:)


dan tidak dilupakan pada Baba's...walaupun sumbangannya tidak sebesar sumbangan MyChef tapi mereka tak cakap banyak bila kkida minta mereka support GA kkida ini...walaupun hanya setakat barangan/product rempah ratus keluaran baba's...dahlah bagi free...mereka sanggup hantar barangan tersebut sampai depan pintu rumah kkida....mana nak dapat sokongan sampai camtukan...jutaan terima kasih kkida ucapkan kepada kalian...:']

sebagai blogger yang ramai jugalah follower (huh! ramai lagi blogger lain yang hebat kkida oi...:)...hehe....kkida akan support anda berdua (myChef dan Baba's) selagi termampu....Insyaallah...


dan tak lupa juga our good friend....Dato Burn...kalau dia tak beli dan poskan pie maker....memang putih mata ajelah kkida ni....tima kasih banyak-banyak yek DB...


latest photo Dato Burn dengan tamu-tamunye dari Malaysia...DB buat business Travel Agent kat Perth...kalau youall nak gi Perth contactlah dia...layanannya bagusss sekali...dan anda pasti kenyang makan jika ikut tour DB ni...sebab dia akan bawa anda ke tempat-tempat makan yang best-best...sediakan fulus aje...hehe...:)))