Thursday, June 7, 2012

sambal udang kering dan lemak nanas udang

salam,
ole-ole dari sabah....udang kering....hehe...yang tu je kkida teringat nak bawa balik...selain ikan masin jeruk...yang lain-lain memang teringin...tapi luggage tak cukup berat...itu pun ngam-ngam aje...:)

udang kering memang kkida nak beli...nampak cantik sangat....harga pun tak mahal...kkida beli hari tu sekilo hanya rm35...lawo sangat udang kering tu....
semalam-semalam kkida buat sambal udang kering dengan terung bakar...nampak sedap tak?

bawah ni pulak semalam nye menu....udang besar dan cantik kat tesco....apa lagi kkida peminat undang...tapi my dh tak....namun sebab dah depan mata dan nampak sedap...hehe....dia makan gak sikit-sikit....kkida masak lemak dengan nenas...tambah serai dan daun kunyit...fuh! manis nenas dan aroma daun kunyit...hirup kuahnye saja pun sedap...(masuk beg angkat sendiri...:)
kkida nak share sikitlah foto ole-ole yang kkida bawa dari KK hari tu...

makanan kering...ikan bilis, udang kering, ikan kering, ikan masih jeruk, sotong kering dan sebagainya....
kueh mueh kering....pelbagai jenis....kkida tak tau namanye...beli beberapa jenis dan minta mereka pack dalam kotak elok-elok...
pisang salai yang memang kkida suka....kat Surabaya juga anda boleh dapat pisang salai yang serupa macam ni...rasanya manis dan crunchy...
kkida tak shopping mutiara...ada banyak kat pasar filipin tu cuma tak berani dan tak pandai nak beli....lagi pun kkida memang tak pandai nak pakai barang kemas macam tu....



8 comments:

  1. Kak Ida, saya baruuu terpikir2 nak buat apa dengan terung dalam fridge tu. Tengok Kak Ida buat sambal nie, kenalah saya cari udang kering malam nie. Yummyy..!!

    ReplyDelete
  2. As'Kum Kak Kkida cayanggg wahh sedapnya lauk pauk kak Kkida... semuanya memang membuka selera.. yang memandang ni kecur tak sudah apalagi kalau dapat merasa... sedap beno!

    Betul tu Kak Kkida sha pun borong sakan di Sabah masa tu udang kering wajib beli sha beli di pasar Filipina... ikan masin dan yang paling best isi lobster yang dijadikan macam udang kering.. sedap kak Kkida di buat sambal atau campur dalam lauk lemak.. harga pun ehem ehem hehhe..

    Bukan selalu dapat ke sana tu kan.. wahhh Kak Kkida tunjuk gambar tu teringin benor nak keSabah lagi... entah bilalah agaknya ni hmmm...

    Macehhh Kak Kkida cayangg muahhhzz

    ReplyDelete
  3. thanks aziela...thanks sha...my good comentator...hehe...love both of you so much...muaaaahhhhhsss!!!

    ReplyDelete
  4. tumpang telan air liur tengok sambal udang kering Kak Ida!

    ReplyDelete
  5. ooo..udang kering pn bleh buat sambal gak ke?xpenah terpikir plak nk buat sambal udang kering..hehe..sy pn beli byk udang kering yg besar2 tu kt sabah aritu..mmg fresh udang kering tu..slalu sy rendam bg dia lembut dh rasa cm udang fresh bkn udang kering lg dh..nti bleh try buat sambal udang kering ni plak..thanks kkida sbb dh bg resepi baru..hehehe

    ReplyDelete
  6. Kak, ikn masin jeruk tu rasa mcm mana?akk msk dgn cara goreng ka?saya x penah try lg..

    ReplyDelete
  7. salam kak...masak lemak udang ngn nanas sy suka...terung masak sambal pun suka...tp terung bakar tk penah try lagi...pisang salai crunchy tu nmpk sedap betul...huhu

    ReplyDelete
  8. Salam... Kkida wah kuih cincin tu feveret saya... Ada kat sabah sarawak n brunei jer kan...

    ReplyDelete