Monday, June 4, 2012

kkida buat roti...:)

salam...hari ni pepagi lagi kkida dah uli roti...hehe...ntah dah berapa lama tak buat roti tetiba pagi ni pula teringat nak meroti...walhal dalam peti ais tu roti semalam-semalam pun masih ada lagi yang belum di makan....:-]
roti...hmmm...jika suruh kkida tulis kat my baking list...roti mungkin jatuh kat nombor yang akhir sekali....
bukan kkida tak nak buat roti....tapi dek kerana mudahnye beli roti kat kedai, tulah yang malas sangat nak buat roti...kecuali roti pizza...sebab ready made pizza bread takda yang sedap...

tapi satu yang bestnye jika buat roti sendiri ni...dapat makan roti fresh...memang bestlah...tambah makan panas-panas...:)
kkida tak berapa pandai buat roti...bolehlah sikit-sikit...dulu masa ada bread machine rajin gak kkida buat roti sendiri...masuk aje semua bahan dalam mesen...pilih fungsi yang berkenaan dan biarkan dia jalan sendiri...tau-tau dah siap aje roti kita tu...dan memang sedap serta gebus....tapi bread machine kkida tu dah lama rosak...ingat nak beli yang lain...tapi takut jadi tukun je kat cabinet dapor tu....hehe....
 oklah resepi roti kkida ni paling simple....kkida ambik kat internet....

bahannye...

500g tepung gandum
2 sudu kecil yis segera
1 sudu kecil garam halus
1 1/2 cawan air suam-suam kuku

minyak sikit untuk oles pada mangkuk...

campur semua empat bahan kat dalam mangkuk mixer...pasangkan hook uli dan uli hingga semua bahan jadi seketul doh...dalam 5 minit gitu...pastu keluarkan doh dan uli lagi dengan tangan dalam 10 minit....jika melekat lumurkan tangan dengan tepung...

oleskan minyak/butter dalam mangkuk bersih...bulatkan doh dan letakkan dalam mangkuk berkenaan...tutup dengan kitchen towel yg bersih dan biarkan kat tempat yang suam-suam dalam sejam setengah hingga saiznye dua kali ganda...

tumbuk tengah doh sekali dan uli 2 minit...oleskan acuan roti/loaf pan....letakkan doh dan biarkan 30 minit lagi hingga doh kembang semula....panaskan ketuhar kepada 220C....bakar roti selama 30 minit +-

(kkida beruskan air atas permukaan roti dan taburkan tepung sebelum bakar...tujuannye supaya kulitnya keras dan tebal...crusty bread....kkida suka roti yang tebal kulit atasnye...:)
cam ginilah rupa roti kkida....ok tak?
roti camni sesuai untuk sandwich...
 kkida bakar dan sapu peanut butter dan kaya....ok...sedap juga...:)
sebab kkida yang buat mestilah sedap...lol....:)))

10 comments:

  1. Kak Ida, memang tersangat ok kak!!!

    Sedapnya melihat roti2 Kak Ida ni... Nur salin resepi Kak Ida ni.. nampak mudah..

    Apa je yg Kak Ida masak tentu sedap.. Teringin nak rasa... :)

    ReplyDelete
  2. sedapnya nampak presentasi roti ni kkida....kalau ada masa saya nak try juga membuatnya..thanks for sharing the menu ye kak :)

    ReplyDelete
  3. Kak Idaaaaaaaaaaaaa.....miss u so much!muahhhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  4. Nur, terima kasih...salin le dek...tapi jangan salin aje yek...kena buat sama...hehe...:)

    ReplyDelete
  5. Rahmah,
    sama-sama...kena cuba ye...oklah resepi ni...not bad...:)

    ReplyDelete
  6. kaklong,
    terus terlooq ke terkeluar air liuq...hehe..

    ReplyDelete
  7. ix,
    macam mimpi aje kkida tengok komen ix kat sini...hehe...jenuh kkida genyeh mata ni...:)

    ReplyDelete
  8. Kenapalahh saya nampak yang peanut butter tu sangat menyelerakan....

    ReplyDelete
  9. salam kkida..its looks sooo yummeh :))

    ReplyDelete