Tuesday, June 19, 2012

pizza beef keema masala

salam,
pagi selasa yang indah....pagi ni dingin banget...lama dah kkida tak mereka masak yang 'bukan-bukan'....hehe...dan pagi ni kkida menyahut seruan abang K dari myChef yang sembang dengan kkida hari ahad lalu....katanya ada pelbagai cara kita boleh olah produk myChef yang satu ini menjadi juadah yang sedap...
bab olah mengolah bahan makanan ready-cook ni memang kkid suka...sebabnye tak payah mula dari awal...iaitu tak perlu tumbuk menumbuk, tumis menumis, blender itu ini....sebab bahan makanan sedia hidang seperti ini dah cukup lengkap rasanya...
wbp, seperti anda sedia maklum...produk myChef memang kurang garam dan langsung tiada bahan perisa seperti msg....oleh itu....since kkida tak puas makan tak berasaaa....(kata orang kedah)...maka kkida pun alterlah mana yang patut....:)...defroskan dulu atau masukkan dalam microwave...kemudian letak atas api sederhana...tambah sikit gula, garam dan perisa...jika rasa sedia ada ok pada anda tak perlu ikut step kkida yang ini....
kkida guna puff pastry....itu je yang ada...jika anda ada shortcrust pastry better...shortcrust pastry memang sesuai sebagai pie atau pizza base...atau boleh guna frozen pizza bread, tortilla bread...etc...
letak pastry atas dulang bakar yang dah di lapik dengan baking paper...sendukkan myChef Beef Keema Masala...ratakan...
pecahkan sebiji telur dalam mangkuk...pukul sikit...kemudian tuangkan atas Beef Keema Masala...
akhir sekali taburkan cheese mozarella dan daun ketumbar...
bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu selama 15 ke 20 minit atau hingga permukaan masak...pada suhu 210C...
keluarkan dari oven, dan hidang segera ketika masih panas...yummm....my kids love it...

7 comments:

  1. As'Kum Kak Kkida cayangggg... gd morning.. waduhh pepagi dah ada pitza.. sedap ni.. good idea gunakan puff pastri tu.. lebih mudah dan cepat i like... :)))

    Insyallah nanti nak cuba.. masuk dalam list... tq kak Kkida..:)

    ReplyDelete
  2. amboii...sedapnyaa...lapar rasanya perut nih...

    ReplyDelete
  3. senang jer kan bila guna pauff pastry nih...jimat masa betul...

    ReplyDelete
  4. best tgk blog akk nie...sy bljr msk melalui blog akk skang dh berjinak2 dlm bidang nie...hhehhehe...menarik,tertarik akk mmg debommm la

    ReplyDelete
  5. Resepi mudah dan cepat.. Kak Ida memang tip top.. Suka dengan daya kreativiti akak mempelbagaikan masakan..

    ReplyDelete
  6. tima kasih semua di atas penghargaan terhadap kkida...sharing is caring...:)

    ReplyDelete
  7. Sedapnye tgk kkida.. Nk try la nnti

    ReplyDelete