Saturday, June 2, 2012

tamu pekan kota belud

Salam,
pagi ni kkida akan ke Maran, Pahang...ada kenduri belah pihak lelaki pula....ingat tak last week kkida gi Kota Kinabalu...yang tu kenduri pihak perempuan...dalam jam sembilan nak bertolak dari rumah...tak jauh Maran tu...dalam 2 jam mungkin boleh sampai...:)
oleh tu, kerana ada masa lagi pagi ni....kkida nak sambung kesah perjalanan kkida ke KK last week....pada hari ahad keesokkannya (hari kedua) kkida ajak hb gi kota belud....kkida dengar kat sana ada pasar Tamu yang meriah....pagi-pagi lagi kami dah bertolak....perjalanan mengambil masa lebih sejam....tak jauh cuma jalan kurang baik...
sampai aje ke destinasi....hmmm....punyalah ramainya orang....nak parking kereta pun payah....
food and travel amat berkait rapat....sebab tu kkida suka buat food blog ni....lots of food stories yang kkida boleh share....seronok...selain food boleh gaklah share tips lain untuk mereka yang mungkin nak travel....sharing is caring kan....:)

oklah kita cerita-ceriti sikit foto-foto yang kkida sempat snap tempoh hari....atas tu memang kueh yang sangat popular kat sabah...kueh apa tu? kkida tak tau namanye....jika ada yang tau please share dengan kkida...thank you...:)
yang atas ni onde-onde versi kota belud...bagaimana rasanye?...hmmmm....kkida tak cuba....pasti sedap...dan bawah ni berbagai jenis kueh mueh yang siap di bungkus...kueh talam, apam, ketupat dan sebagainya...
kueh-mueh yang pelbagai ni milik gerai nenek ni....tapi kan kkida tengok most gerai jual kueh yang sama...mungkin mereka ambil kueh-kueh ni dari satu tempat...ada center yang produce kueh mueh ni dan mereka-mereka ini hanya menjual...ok gak camtukan...
wajah yang telah di mamah usia....berapa agaknya umur nenek ni?...mungkin melebihi 75 tahun...pasti banyak pengalaman hidup nenek ni...jika beliau pandai tulis blog dan menceritakan pengalaman hidupnya, pasti seronok kita membacanyakan....:)
kueh dalam bungkusan plastik macam kueh dangai kita kat semenanjung....kat pasar minggu kuala kangsar banyak di jual kueh ni...rasanye sama...cuma bentuk aje berlainan...dan bawah ni karas...tapi versi lembut...ala-ala apam balik gitu....pelik gak kkida tengok...
bawah: nasi lemak yang siap di bungkus....hmmmm...:)
ada banyak lagi foto kat pasar tamu ni yang kkida nak share dengan anda....nantilah next entri ok....:D

11 comments:

  1. wahh kb tmpat kelahiran sya, yg segi3 macam ktupat tuh, kitaorg sni selalu panggil 'kalas'. yang kuih dangai akak cakap tuh kat sini kitaorg pnggil kuih rangin. tiap kali dtg ke tamu beli kuih tuh. sangat suka :D

    ReplyDelete
  2. kuih kat atas sekali tu di tempaya dipanggil kuih penyaram

    ReplyDelete
  3. Salam. Kak Ida, wahh macam2 kuih ada kat Pasar Tamu tu.. Rambang mata nak pilih mana satu. Semua tak pernah nampak..

    ReplyDelete
  4. Cantik header baru akak.. :D

    ReplyDelete
  5. Lepas ni cerita psl mutiara tg murah2 di Kota Belud.....kak pb pun tak berapa arif kuih2 mereka. Masih belum sesuai di sini...:-)

    ReplyDelete
  6. nur...thanks...

    zana...ada lihat kat pasar filipin...tapi tak berani belilah...tak pandai tau nak nilai mana yg asli mana tidak...

    ReplyDelete
  7. Salam...kuih yg kaler hijau & coklat tu namanya kuih penjaram..setengah orang cakap penyaram. Yg hijau tu perisa pandan, yg coklat perisa gula melaka :D

    ReplyDelete
  8. Ms Figure...ye baru kkida ingat...try to recall nama kueh tu...:) tq

    ReplyDelete
  9. As'Kum kak Kkida cayang wow! bestnya.. hari tu ke sabah tak singgah ke sini.. nampak macam best sangat!! macam2 ada.. sha memang suka kalau tempat2 yang ada macam2 jenis barang makanan... nampak penuh jakon kalau melihat. kalau sha dah memborong tu cuba nak rasa..:))

    Insyallah kalau ke Sabah nanti sha nak singgah ke sini.. memang nampak menariklah! tq kak Kkida kerana sudi berkongsi..:))

    ReplyDelete
  10. salam kak ida..hadoiiih,tgk gambaq cucoq hat memula skali kat atas tu,tros tringat kat aruah bapak.untuk pengetahuan k.ida,arwah bapak memang meniaga cucoq ni.dri membancuh tepung hinggalah menggoreng,bpk yg buat.tapi kat kampong jijah,kami pangey cucoq jawa(entah2 org jawa pon xreti nak buat..ekekeke..)ada jgk org pangey mexican hat,klu xslah.cucoq ni kalu hat gula merah tu sedap,lembut.tahan 3hri.gambaq k.ida amek tu,kiranya cucoq jawa tu,bingkai tepi dia cukup syaratlah tu..klu terlebih gula,kompom bingkai cucoq tu jadi xcantik.cucoq ni masa goreng,klu api kuat sgt,minyak panas sangat,kompomlah kembung jd mcm katak pengey ujan!mkn panas2 syiok woo,nak plak kapelkan ngan ayaq kopi.

    ReplyDelete
  11. kuih hijau n coklat tu mmg orang sabah pggl kih penjaram...sy kecik2 dulu pggl kuih tu topi mexico..klu kt sini, tak teruja sgt...sekali sy tgk ade yg warna hijau terus teruja nk makan...mmg terbaek...my feverite...wajib beli klu pg sabah n xkan beli sikit..mesti beli byk2...sedap sgt..hr tu sy beli di pasar tuaran...satu bungkus ada 5 keping penjaram = rm1.00.murah sgt2..sy beli smp rm10..excited budak yg jual t..tmbh2 br masak dlm kuali...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...