Sunday, June 24, 2012

nasi ganja...:)


nasi ganja?
ada ganja ke dalam nasi tu?
mungkin juga....hehe....
wah! kalau camtu memang ramailah yang ketagih nasi ganja tu....
yelah! memang ramai yang ketagih....ketagih nasi ganja....termasuk my dh...
setiap kali menuju ke utara pasti ajak singgah ipoh....nak makan nasi ganja...:)


Assalamualaikum,
kkida baru tiba rumah maghrib tadi....letih kemain....tapi happy juga....sekali-sekala lawat keluarga dan saudara mara....dan pastinya acara makan-makan yang tak henti-henti...hehe....tapi bukanlah asyik ngunyap aje....makan ikut time makanlah...breakfast, lunch dan dinner...cuma pilihan makanan tersebut yang variety...dan yang bestnye kkida tak payah masak....duduk aje dan order sama mamak....hehe....


memulakan acara makan-makan kkida semalam...kami singgah di kopitiam nyonya tua ni...nyonya tu relax aje...dia tak buat apa-apa pun....hanya jual air aje....yang meramaikan orang dalam kedai nyonya tersebut adalah pelanggan mamak nasi kandar atau lebih terkenal dengan mamak nasi ganja...hehe

gelaran nasi ganja ni memang terkenal sejak zaman hb sekolah menengah lagi dan kedai makan yang sama....bayangkan...dah berapa puluh tahun mamak tu meniaga kat situ...kkida pasti telah melebihi 40 tahun....agaknya turun temurun dari atok anak dan sekarang cucunya yang ambik alih...

apa agaknya yang dia letak kat dalam gulai kari dia tu hingga orang dok kerumun dan sanggup beratur panjang???....:-D


warung mamak tu just small corner of that coffee shop aje....belah depan sekali....bila kkida peratikan betul-betul...rupanya depa guna bahagian belakang kedai sebelah untuk kerja masak memasak...

...sebenarnya kkida ni taklah lalu sangat nak makan nasi kandar camni....kurang selesalah....tak tau tahap kebersihan mereka....tapi my dh jenis tak kaji hingga kebelakang kedai....dia kata jenuh dah orang makan kat situ....so far dia tak pernah dengar ada orang mati kerana makan nasi kandar/nasi ganja tersebut...


majoriti yang makan memang orang melayu dan sikit bangsa lain....dan nenek tua ni pasti telah menyaksikan pelbagia ragam manusia sejak 40 tahun lalu...


wbp, teh ais ni memang sangat sedap....


tengok le orang beratur....jam 12 ke jam 2 adalah peak hours....semua ketagih nasi ganja...hehe....


taukeh kedai ni kaya hanya dengan jual air aje....dah tentu mamak nasi ganja jauh lebih kaya lagi...:-))

orang ipoh pasti sangat familiar dengan kedai ini dan mamak nasi ganja...jika anda tak pernah dengar atau tak tahu tentang nasi ganja ni....meh kkida luku kepala tu...hehe...

14 comments:

  1. Saya orang Ipoh.. Saya selalu dengar kedai nasi Ganja ni daripada Adik Ipar saya yang selalu makan dekat sini..

    Tapi sehingga sekarang belum berkesempatan makan dekat sini..

    Sebabnya bila kami balik kampung jer emak mertua saya masak macam-macam menu kegemaran isteri saya..

    Disebabkan masakan emak mertua saya ni pun boleh tahan sedapnya.. Selalunya kami tak berkesempatan pun nak makan dekat luar..

    ReplyDelete
  2. Salam, KKida. Setakat ini saya dah dua kali datang makan nasi ganja ni tapi sy makan di cawangannya, kedai yg baru, Nasi Vanggey. Teringin nak makan di kedai yg asal. Ayam masak hitamnya tu yg power, kan..

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Ida...lamanyaa saya tak jenguk sini. Sangat rindu... Saya memang selalu dengar, tapi tak pernah berpeluang ke sana lagi...

    ReplyDelete
  4. Kkida, sy br makan sabtu lepas. Hehe

    ReplyDelete
  5. salam kkida, gamba pinggan kkida buta saya kecur, ni puasa pulak ni..cobaann..hehehe

    ReplyDelete
  6. Anuar kenalah gi cuba dulu...pastu baru compare dengan masakan mak mertua...hehe...:)

    ReplyDelete
  7. SYI,
    kkida pun pernah dengar nama tu...nasi vanggey...hehe...pandai aje orang taruk namakan...lol...
    kena cuba makan kat kedai asal baru ada ump!

    ReplyDelete
  8. yannie makan sabtu lepas?
    apesal kkida tak nampak pun...:)
    jam 11 pagi kkida ada kat situ dah...

    ReplyDelete
  9. susumanis puasa...sabar ajelah ye dik...cobaaannn...:)

    ReplyDelete
  10. Kak Ida.. peliknya nama nasi ni.. Tak pernah cuba dan rasa.. :) Dengar cerita yang nasi ni sedap..

    ReplyDelete
  11. kkida, kalau ikut gambar yg akak amek tu, sy dok depan pak guard tu. maksudnya, betul2 sebelah meja akak!! husband sy kata dia perasan meja sebelah penuh, family. sy pakai baju biru belang2 tudung hitam. akak perasan tak? hehe. tapi kan, excited sgt nak makan tak perasan orang keliling dah!! :p

    ReplyDelete
  12. beratur tuu... sedap sgt ker kkida? nampak mcm sedap...meleleh tgk...

    ReplyDelete
  13. kalau kat shah alam ni pun org panggil nasi ganja...mamak style tapi mmg menarik dan terbaik juga la kandar dia ni...

    http://apamenuhariini.blogspot.com/2011/10/raihan-nasi-kandar-nasi-ganja-glenmarie.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...