Monday, June 11, 2012

mee kuah dan bola

salam,
musim bola sekarang ni....dan dalam rumah kkida ni memang ada 'hantu' bola....hehe...terutama anak lelaki kkida yang sorang tu....sanggup berjaga tengah malam sebab nak nonton bola....my dh too...lelama kkida yang tak paham tengok bola pun terikut-ikut sama...lol....

kekadang seronok juga...bila tang masuk gol tulah....jika tak...hmmm....letih tunggu depan tv....baik aku masuk dapor masak mee....lagi best....bila depa menjerit....kita pun sama berlari ke depan....nak tengok sapa yang masok gol...orang ke bola....heheeeeee....

semalam spain lawan italy....angan-angan ajwad nak bangun tengah malam....tapi ayah dia marah sebab hari ni dia ada paper (exam).....nak tengok ulang tayang pagi ni pun tak boleh...siannnnn....takpa bang...lama lagi bola tu....ada beberapa minggu lagi...nanti bila dah habis paper ni...gilah ngadap...tak yah makan tak yah tidor....:)))

mee ni resepi mertua kkida...kkida risek-risek resepinya...
nak tak resepi mee my in law ni...sedap tau...

bahan dan cara buatnye...
1) rebus tulang dan daging dalam air yang banyak
2) sangai/goreng dalam minyak yang sangat sedikit...cili kering, udang kering, bawang besar dan bawang putih...kemudian blender...tuangkan ke dalam rebusan daging dan tulang...
2) rebus udang hidup putih kecil...asingkan kepala udang...masukkan udang ke dalam kuah mee...kepala udang di blender dan di tapiskan airnye kedalam kuah mee...
3) rebus ubi keledek merah beberapa ketul....blender hancur dan masukkan kedalam kuah mee...
4) goreng kacang tanah, buang kulit, blender dan masukkan kedalam kuah mee...ubi keledek dan kacang tanah adalah agen pemekat kuah...
5) masukkan sos tiram, kicap pekat mee, garam, gula dan perisa jika suka...
6) masukkan air asam jawa untuk memasamkan kuah mee...
8) masukkan sotong dan ketam sebagai tambahan perencah jika suka...

rebus hingga hilang bau cili...(tiada kuantiti yang tepat....kena agak-agak sendiri...jika nak pedas lebihkan cili kering, nak masam lebih kan asam jawa, nak pekat lebihkan kacang dan ubi....asalkan ada rasa masam, manis, masin dan pedas...)
bahan-bahan untuk di kawankan dengan mee...tahu goreng, cucur goreng, telur rebus, daun sup, bawang, cili potong dan asam limau
 celur mee dengan sawi dan taugeh...
yummmm.....
sedap...tak caya cuba buat sendiri...pasti nak lagi...
 mana lebih sedap makan mee atau makan bola?...hehe...



7 comments:

  1. nampak sedapnya mee tu..tumpang semangkuk bleh...

    ReplyDelete
  2. Sya panggil Mee kuah.....peberet saya dulu, kini dan selamanya...surpp!!

    ReplyDelete
  3. Sala, k.idda.sedap nampak mee kuah tulang ni....letak cucur...perah limau lebih sikit....enaknyaaaa.....

    ReplyDelete
  4. salam semua...terima kasih dengan komen anda...:)
    memang sedap...all in one mangkuk...mudah dan pasti ada ump!...:)

    ReplyDelete
  5. SlurpPPppppppppppppppppppppppppppppppp... serius tau ni kak Kkida cayang sha kecurrrrr...... datang tengah malam apa yang ada kat depan sha ni ada air masak aje.. hadoiiii.. esok nak kena cari kat gerai ni.. jadilah walaupun tak seenak mee kak Kkida tu...

    ReplyDelete