Saturday, June 30, 2012

lemon pastry

salam,
kkida nak share simple lemon icing pastry ni....sebenarnya nak perabihkan makanan yang lebih-lebih kat dalam freezer tu...jap lagi kkida nak gi jaya grocer pula....nak cari bahan yang unik-unik sikit yang takda kat tesco....la ni tesco muatiara tengah renovation....sana tutup sini tutup....dah bertaburan semua barang-barang kat dalam tesco tu....bercelaru....kkida pun pening kepala tengoknye....tak tau bila keadaan kat tesco tu akan benar-benar pulih...


kerana kkida tak tau apa nak buat dengan pastry ni kkida potong aje kepada segiempat tepat dan bakar dalam oven...pada suhu 200C hingga keperangan....keluar dan sejukkan...

sementara tunggu pastry sejuk buat lemon icing...

caranya...ayak gula icing secukupnya dalam mangkuk....perahkan lemon juice ke dalam icing sugar dan gaul rata...bancuhan icing mesti pekat...toast almong dalam oven sebenatar...3, 4 minit...


drizzle lemon icing atas pastry dan taburkan almond...ayak gula icing atasnya....


jika taknak pastri ni kembung macam bantal....hehe...cucuk-cucuk kan dengan garpu sebelum di masukkan ke dalam oven....bila di bakar udara dari dalam akan keluar...so tak le kembung macam pastri kkida ni...tepinya akan terbuka dan berkeping-keping....

btw, mana-mana pun ok....masuk dalam perut semuanye sama aje....hehe....

CEPAT-CEPAT....JOM JOIN WOWWW 1001 GIVEAWAY....LEPAS DAH JOIN KENA AJAK MEMBER KLIK BANYAK-BANYAK OK....HINGGA 10 JULY....

10 comments:

  1. saya lagi suka dia gemuk mcm bantal..hihi

    ReplyDelete
  2. sedapnya!!! jadi lapar la plak.... bole try nanti resepi akak..tq kkida for the resepi.. ;)

    ReplyDelete
  3. Salam kenal..ermmmmmm..sedapnya..blh try nti..

    ReplyDelete
  4. khairiah akak pun tembam macam bantal...:)

    ReplyDelete
  5. Cheetah,
    cuba try ye...sama-sama...:)

    ReplyDelete
  6. wanie,
    salam kenal...:) welcome to 1001resepi...

    ReplyDelete
  7. Wah resepi baru dan menarik.. Kak, Nur pun ada buat GA juga.. Kalau sudi, joinlah sama... :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...