Saturday, June 16, 2012

cucur durian, talapia, sweet and sour dan pie maker...:)

salam,
mula-mula nak cerita pasal durian dulu...:)
cucur durian...dah banyak sangat durian dan tak lalu nak makan camtu aje...kkida buat cucur durian...sama macam kita buat cokodok pisang tu....hancurkan isi durian...letak tepung, garam, soda, gula dan air...dan goreng jemput-jemput...kkida punya kat atas tu tak lawa...tak cukup bulat...:)

jika nak lebih rasa durian, kurangkan terpung atau sebaliknya...
seterusnya semalam juga kkida buat sweet sour chicken...apa yang kkida nak share kat sini adalah ayam ni kkida goreng dengan tepung beras....memang cantik...hanya tambah garam dan kunyit sikit dan bancuh pekat seperti nak goreng pisang...celup isi ayam dan deep fried...
buat sweet and sour....my style...kkida tumis bawang putih, halia, cili blender hingga wangi...masukkan bawang besar, carrot, cili hijau atau cili benggala, gula banyak, cuka atau lemon juice..boleh tambah sos tiram jika suka...

ikan talapia....ni dari kolam keliling rumah kkida...banyak sungguh...isinye sedap sebab bagi makan makanan berkualiti....kolam concrete bukan tanah...so memang takda bau tak menyenangkan...
bila dah di bersihkan....ikan ni mahal juga harganya kat pasar penchala....lebih rm10 untuk sekilo...
kkida stim yang besar sekali...hb nak rasa talapia stim...kkida prefer goreng garing dan buat sambal on top...atau cicah air asam sahaja...mak kkida pula suka masak lomak cili api and my mertua suka buat pekasam....masing-masing punya citarasa tersendiri...:)
ok ni nak cerita tentang foto kat bawah sekali tu...:)

masa gi Sydney last month kkida tak dapat beli pie maker ni....kkida ada cerita kat previous entri under Travel  category....fuh! nasib baik kita ada member kat Perth...hehe...sapa lagi jika bukan Dato Burn...:)

kkida minta tolong DB beli dan kirimkan ke mari....kkida saja nak test DB...hehe....nak tengok dia nak tolong kkida tak....dan DB dengan senang hatinye tolong belikan...tqvm DB...

kkida kata kat DB...rekalah macam mana cara nak hantor balik ke Malaysia....jika terpaksa courier pun courier lah...harga kita kira kemudian....:)

wbp, ..berkat berkongsi ilmu yang tak seberapa ni....ramai yang sayang kat kita...heheeeee (sendiri perasan ni)...dan sudi hulurkan bantuan jika perlu...dan salah seorang darinya adalah Dr Ernie....Luv You...
foto kat perth airport untuk berlepas pulang...Dr Ernie cerita kat kkida...Norhaniza (bertudung merah juga tamu DB dan juga pembaca blog kkida)...beli dua pie maker yang sama...hehe...hmmm...itulah penangan 1001resepi...lol....lepas ni semua orang yang gi perth pasti akan hangkut balik paling kurang sorang satu pie maker..:)))

ketika itu Dr Ernie bercuti ke Perth bersama keluarga...beberapa bulan sebelum tu dr ernie email kkida bertanya itu ini mengenai Perth dan Dato Burn...kkida hampir lupa tentang ernie dan trip beliau ke perth hingga kkida ternampak foto ernie sekeluarga kat fb DB (foto atas)...

secara kebetulan kkida minta DB belikan pie maker tu tatkala Dr Ernie sekeluarga ada kat sana...dan DB kata dia akan kirimkan pie maker tersebut melalui tamunya yang tinggal di sungai buloh (DB tak sebut nama Ernie).....hingga hari Ernie akan bertolak balik baru DB hantar mesej kat kkida menyatakan pie maker tersebut beliau kirimkan melalui Dr Ernie...baru kkida teringat semula nama Ernie...begitulah janji Allah swt....ia berlaku tanpa di rancang.... 

kkida tak tau bagaimana DB pujuk Dr Ernie and her hubby, Lokman agar boleh tolong bawa balik pie maker kkida tu sekali...jika setakat satu pie maker takpalah juga...ni empat...hehe...salute you DB....but I think...ia lebih pada kkida...(kan Ernie...kannnn....:)...Ernie dont mind tolong kkida sebab dia cayannnggg ke kkida...betul tak?..hihi...:)))

dah le tolong bawa balik dari jauh sana...pastu tolong hantar hingga kerumah lagi (malam tadi) dengan letih balik kerja dan nak melayan anak kecik tiga orang tu...hmmm...kkida tak tau nak kata apa...kkida rasa besar hati sangat...terima kasih banyak-banyak Ernie dan Lokman...:)))

semalam lupa kkida nak ambik gambar (copy gambar dari fb DB aje)...banyak sangat cerita...tapi tulah makannya ala kadar aje...Insyaallah ada rezki kkida masak-masak dan kita makan-makan lagi ye...
oklah...berbalik pada pie maker ni....hmmmm....kkida nak buat apa dengan benda ni banyak-banyak?
soalan cepumas tu....hmmmm....adalaaaa.....nanti kkida sambung stori about pie maker ni...ok...sekarang ni kkida kena gi sekolah mamam dulu...nak ambik report kad dan lepas tu nak terus ke Tapah...tengok Hani....lain kali kita sembang lagi....:)))

8 comments:

  1. As'kum KAk Kkida cayangg suka baca blogs kak kkida everthing into 1 heheee.. kak kkida masakan di atas tu sungguh sedap... good idea kak Kkida kerjakan dengan ikan talipia kak kkida yang segau bugau tu.. rumah sha tak de kolam macam kak kkida tapi sungai ada depan rumah hehhee.. tapi ikan talapia takde pulak... cayang kak kkida..

    waduhhh kak kkida itu pie maker sangatlah terbaik! jual satu kat sha boleh tak??? suka sangat tu.. mana nak cari di msia ni???

    tq so much kak kkida.. take care muahhhzzz

    ReplyDelete
  2. kkida, sedap nya cucur durian. rai tak pernah try. igt ptg ni nak cari durian la nak wat cucur durian utk minum ptg bersama family

    ReplyDelete
  3. Salam. Kak Ida, tak tahu yang durian pun boleh buat cucur.. Kreatifnya akak ni.. :)

    ReplyDelete
  4. Salam kak Ida, saya SR blog you, boleh jual satu pie maker tu kat saya, dulu anak saya bekerja di Brisbane tapi saya tak tahu pulak ada jual pie maker ni. Sekarang anak saya dah balik dan kerja di IBM jadi tak dapat lah nak suruh dia beli.

    ReplyDelete
  5. salam kak ida...
    Tq sudi sebut dan letak gambar kat atas tu...sayalah niza...salam perkenalan kak...
    kata DB, kak ida pun orang perak jugak...
    ate same le kite...
    nak link gambar dan blog ni kat blog saya buleh tak kak?
    TQ

    ReplyDelete
  6. salam Niza,
    akak sembang dengan ernie malam tu...dia kata niza juga beli pie maker....hehe...baguslah...ada kesan gak blog akak ni...:)

    ye akak orang perak, kota lama kiri...:)))

    ReplyDelete
  7. hehehe...dekat beno rupenye kita ni... niza orang kuala...arwah mak orang kota lama kanan, bapa orang talang dusun... ye kak...niza beli 2 pie maker tu. tamak kan? hehehe
    niza bagi 1 kat anak sedara yang tolong hantar kami ke airport...taktau le dia reti guna ke tidak...
    blog akak ni memang sangat 356x berkesan...kalo tak idok le saya ke perth...dan teringinkan pie maker, sosej besar (tak dapat sebab kedai tutup awal), fish n chips...huhuhu

    ReplyDelete
  8. assalamualaikummm....

    :)) kak ida juai la kat eena satu pie maker tuh heheheheeee. kak ida sedap ye ikan talapia merah tu yeee.

    ReplyDelete