Saturday, June 30, 2012

lemon pastry

salam,
kkida nak share simple lemon icing pastry ni....sebenarnya nak perabihkan makanan yang lebih-lebih kat dalam freezer tu...jap lagi kkida nak gi jaya grocer pula....nak cari bahan yang unik-unik sikit yang takda kat tesco....la ni tesco muatiara tengah renovation....sana tutup sini tutup....dah bertaburan semua barang-barang kat dalam tesco tu....bercelaru....kkida pun pening kepala tengoknye....tak tau bila keadaan kat tesco tu akan benar-benar pulih...


kerana kkida tak tau apa nak buat dengan pastry ni kkida potong aje kepada segiempat tepat dan bakar dalam oven...pada suhu 200C hingga keperangan....keluar dan sejukkan...

sementara tunggu pastry sejuk buat lemon icing...

caranya...ayak gula icing secukupnya dalam mangkuk....perahkan lemon juice ke dalam icing sugar dan gaul rata...bancuhan icing mesti pekat...toast almong dalam oven sebenatar...3, 4 minit...


drizzle lemon icing atas pastry dan taburkan almond...ayak gula icing atasnya....


jika taknak pastri ni kembung macam bantal....hehe...cucuk-cucuk kan dengan garpu sebelum di masukkan ke dalam oven....bila di bakar udara dari dalam akan keluar...so tak le kembung macam pastri kkida ni...tepinya akan terbuka dan berkeping-keping....

btw, mana-mana pun ok....masuk dalam perut semuanye sama aje....hehe....

CEPAT-CEPAT....JOM JOIN WOWWW 1001 GIVEAWAY....LEPAS DAH JOIN KENA AJAK MEMBER KLIK BANYAK-BANYAK OK....HINGGA 10 JULY....

Friday, June 29, 2012

macaroni pie dengan pie maker

salam....hmmm....dah beberapa hari kkida tak share resepi dan food photo....sibuk dengan GA...hehe...
dan petang ni kkida nak share dengan anda satu lagi cara nak makan spaghetti...:)

tengok photo kat atas tu...apakah itu? itulah pie maker yang sekarang heboh di perkatakan seantero malaya...heheeee....yang di perkenalkan oleh kkida@1001resepi...dan secara kebetulan kkida nak bagi 4 pie maker free pada anda yang berjaya meletakkan nama anda sederet dengan nama tiffinbiru pada carta hot fm....hehe....(most traffic...)


pie maker bukan hanya untuk buat pie aje...ada berbagai resepi cara menggunakan pie maker ini....buku resepi ada di beri sekali dalam kotak pie maker tersebut...

berbalik kepada macaroni pie kkida ni...resepinye mudah aje...rebus dulu 500g macaroni (ikut arahan pada bungkusan)...toskan...panaskan 1 kotak MyChef Beef Keema Masala atas api hingga kuahnye agak kering...tuangkan ke dalam macaroni...campurkan grated mozarellah cheese dalam anggaran 1 cawan...dried herbs, salt, sugar and pepper...jika nak pedas tambahkan cili flakes atau paprika...gaul rata...pukul 4 biji telur dalam mangkuk berasingan...kemudian tuangkan kedalam macaroni...gaul rata...

panaskan pie maker, spray dengan cooking spray...letak kertas cawan cupcake dan sudukan macaroni ke dalam cawan tersebut....taburkan grated parmesan cheese...tutup pie maker dan bakar hingga masak....lampu pada pie maker akan bertukar kepada hijau apabila pie telah masak...

hidang ketika pie masih panas....hmmmm...sedapnye...

bawah ni kkida bakar extra crunchy for myself...:)


so, excited tak dengan resepi kkida ni....apa lagi...jom masuk GA kkida...mana tau boleh dapat pie maker..hehe...

bagi mereka yang dah join GA, harap anda ajaklah kawan anda supaya click pada website atau facebook anda untuk ke 1001resepi...so far walaupun ramai yang dah join...tapi traffic anda rendah....buat masa ini kkida lihat hanya ada 4 blog sahaja yang berjaya terjah ke top ten traffic sources tersebut...anda kena terus share link blog kkida di blog anda....tak semestinya link GA....link resepi, travel, tips, dan lain-lain topic pun ok...asalkan ada traffic dari blog anda...

pada rakan-rakan blogger yang traffic blog anda tinggi jemputlah join GA kkida ni....janganlah jual mahal sangat...:D....tak teringin ke pie maker tersebut...:)

kkida ingin bantu promo blog anda melalui penganjuran GA ini (bagi blog yang memerlukannya...)....so rugilah tak join, bukan setakat hadiah sahaja yang akan anda dapat...traffic juga...so terpulanglah ye...:)))

Thursday, June 21, 2012

tepung muruku serba guna...

salam,
onion ring yang crunchy...
semalam kkida usaha mencari tepung muruku babas ni...kat tesco takda jual...gi ke pasaraya ttdi dan jumpa...terasa happy...beli dua bungkus sekali...
kkida bukan nak buat muruku macam foto kat atas tu....tapi nak guna tepung ni sebagai coating untuk goreng apa saja...dan tadi kkida cuba goreng bawang guna tepung muruku ni...ala-ala onion ring gitu...bancuh tepung dengan sikit minyak dan air secukupnya...jangan pekat dan jangan cair...agak-agak sendiri lah ye...jika suka boleh tambah kunyit sikit untuk cantikkan warna......
panaskan minyak banyak...celup bawang besar yang di potong bulat....goreng hingga masak atau keperangan,,,.angkat dan taburkan dengan sikit garam jika suka...cicah dengan sos cili...
krup! krup!krup!....gitulah lebih kurang bunyinye bila di gigit dan di kunyah....sedap....
kkida juga cuba goreng cendawan ini dengan cara yang sama....saja nak lihat hasilnya...
sedap weh!....makan panas-panas....actually, tepung muruku tersebut yang sedap....jadi apa saja yang di coated dengan tepung ni pasti juga sedap....anda cubalah pula dengan carrot, terung, kentang, bendi, kacang panjang, tempe dan sebagainya...nanti kkida nak cuba teknik lain pula menggunakan tepung ini....happy to share with you...sharing is caring....:)))

Tuesday, June 19, 2012

pizza beef keema masala

salam,
pagi selasa yang indah....pagi ni dingin banget...lama dah kkida tak mereka masak yang 'bukan-bukan'....hehe...dan pagi ni kkida menyahut seruan abang K dari myChef yang sembang dengan kkida hari ahad lalu....katanya ada pelbagai cara kita boleh olah produk myChef yang satu ini menjadi juadah yang sedap...
bab olah mengolah bahan makanan ready-cook ni memang kkid suka...sebabnye tak payah mula dari awal...iaitu tak perlu tumbuk menumbuk, tumis menumis, blender itu ini....sebab bahan makanan sedia hidang seperti ini dah cukup lengkap rasanya...
wbp, seperti anda sedia maklum...produk myChef memang kurang garam dan langsung tiada bahan perisa seperti msg....oleh itu....since kkida tak puas makan tak berasaaa....(kata orang kedah)...maka kkida pun alterlah mana yang patut....:)...defroskan dulu atau masukkan dalam microwave...kemudian letak atas api sederhana...tambah sikit gula, garam dan perisa...jika rasa sedia ada ok pada anda tak perlu ikut step kkida yang ini....
kkida guna puff pastry....itu je yang ada...jika anda ada shortcrust pastry better...shortcrust pastry memang sesuai sebagai pie atau pizza base...atau boleh guna frozen pizza bread, tortilla bread...etc...
letak pastry atas dulang bakar yang dah di lapik dengan baking paper...sendukkan myChef Beef Keema Masala...ratakan...
pecahkan sebiji telur dalam mangkuk...pukul sikit...kemudian tuangkan atas Beef Keema Masala...
akhir sekali taburkan cheese mozarella dan daun ketumbar...
bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu selama 15 ke 20 minit atau hingga permukaan masak...pada suhu 210C...
keluarkan dari oven, dan hidang segera ketika masih panas...yummm....my kids love it...

Saturday, June 16, 2012

cucur durian, talapia, sweet and sour dan pie maker...:)

salam,
mula-mula nak cerita pasal durian dulu...:)
cucur durian...dah banyak sangat durian dan tak lalu nak makan camtu aje...kkida buat cucur durian...sama macam kita buat cokodok pisang tu....hancurkan isi durian...letak tepung, garam, soda, gula dan air...dan goreng jemput-jemput...kkida punya kat atas tu tak lawa...tak cukup bulat...:)

jika nak lebih rasa durian, kurangkan terpung atau sebaliknya...
seterusnya semalam juga kkida buat sweet sour chicken...apa yang kkida nak share kat sini adalah ayam ni kkida goreng dengan tepung beras....memang cantik...hanya tambah garam dan kunyit sikit dan bancuh pekat seperti nak goreng pisang...celup isi ayam dan deep fried...
buat sweet and sour....my style...kkida tumis bawang putih, halia, cili blender hingga wangi...masukkan bawang besar, carrot, cili hijau atau cili benggala, gula banyak, cuka atau lemon juice..boleh tambah sos tiram jika suka...

ikan talapia....ni dari kolam keliling rumah kkida...banyak sungguh...isinye sedap sebab bagi makan makanan berkualiti....kolam concrete bukan tanah...so memang takda bau tak menyenangkan...
bila dah di bersihkan....ikan ni mahal juga harganya kat pasar penchala....lebih rm10 untuk sekilo...
kkida stim yang besar sekali...hb nak rasa talapia stim...kkida prefer goreng garing dan buat sambal on top...atau cicah air asam sahaja...mak kkida pula suka masak lomak cili api and my mertua suka buat pekasam....masing-masing punya citarasa tersendiri...:)
ok ni nak cerita tentang foto kat bawah sekali tu...:)

masa gi Sydney last month kkida tak dapat beli pie maker ni....kkida ada cerita kat previous entri under Travel  category....fuh! nasib baik kita ada member kat Perth...hehe...sapa lagi jika bukan Dato Burn...:)

kkida minta tolong DB beli dan kirimkan ke mari....kkida saja nak test DB...hehe....nak tengok dia nak tolong kkida tak....dan DB dengan senang hatinye tolong belikan...tqvm DB...

kkida kata kat DB...rekalah macam mana cara nak hantor balik ke Malaysia....jika terpaksa courier pun courier lah...harga kita kira kemudian....:)

wbp, ..berkat berkongsi ilmu yang tak seberapa ni....ramai yang sayang kat kita...heheeeee (sendiri perasan ni)...dan sudi hulurkan bantuan jika perlu...dan salah seorang darinya adalah Dr Ernie....Luv You...
foto kat perth airport untuk berlepas pulang...Dr Ernie cerita kat kkida...Norhaniza (bertudung merah juga tamu DB dan juga pembaca blog kkida)...beli dua pie maker yang sama...hehe...hmmm...itulah penangan 1001resepi...lol....lepas ni semua orang yang gi perth pasti akan hangkut balik paling kurang sorang satu pie maker..:)))

ketika itu Dr Ernie bercuti ke Perth bersama keluarga...beberapa bulan sebelum tu dr ernie email kkida bertanya itu ini mengenai Perth dan Dato Burn...kkida hampir lupa tentang ernie dan trip beliau ke perth hingga kkida ternampak foto ernie sekeluarga kat fb DB (foto atas)...

secara kebetulan kkida minta DB belikan pie maker tu tatkala Dr Ernie sekeluarga ada kat sana...dan DB kata dia akan kirimkan pie maker tersebut melalui tamunya yang tinggal di sungai buloh (DB tak sebut nama Ernie).....hingga hari Ernie akan bertolak balik baru DB hantar mesej kat kkida menyatakan pie maker tersebut beliau kirimkan melalui Dr Ernie...baru kkida teringat semula nama Ernie...begitulah janji Allah swt....ia berlaku tanpa di rancang.... 

kkida tak tau bagaimana DB pujuk Dr Ernie and her hubby, Lokman agar boleh tolong bawa balik pie maker kkida tu sekali...jika setakat satu pie maker takpalah juga...ni empat...hehe...salute you DB....but I think...ia lebih pada kkida...(kan Ernie...kannnn....:)...Ernie dont mind tolong kkida sebab dia cayannnggg ke kkida...betul tak?..hihi...:)))

dah le tolong bawa balik dari jauh sana...pastu tolong hantar hingga kerumah lagi (malam tadi) dengan letih balik kerja dan nak melayan anak kecik tiga orang tu...hmmm...kkida tak tau nak kata apa...kkida rasa besar hati sangat...terima kasih banyak-banyak Ernie dan Lokman...:)))

semalam lupa kkida nak ambik gambar (copy gambar dari fb DB aje)...banyak sangat cerita...tapi tulah makannya ala kadar aje...Insyaallah ada rezki kkida masak-masak dan kita makan-makan lagi ye...
oklah...berbalik pada pie maker ni....hmmmm....kkida nak buat apa dengan benda ni banyak-banyak?
soalan cepumas tu....hmmmm....adalaaaa.....nanti kkida sambung stori about pie maker ni...ok...sekarang ni kkida kena gi sekolah mamam dulu...nak ambik report kad dan lepas tu nak terus ke Tapah...tengok Hani....lain kali kita sembang lagi....:)))

Thursday, June 14, 2012

sotong rangup dan jagung durian

salam,
setiap kali tiba musim durian....kkida sekeluarga memang kenyang makan durian....sampai sendawa pun bau durian...hehe...apa taknya...rumah kkida ni di kelilingi dusun durian...walaupun bukan dusun kita tapi sebab dah dekat rumah...kita main pesan aje dengan tuan punya dusun tu...bila nampak aje dia dah mula makan tidor kat dusunnye tu maknanya buah durian akan mula jatuh....

my hb pun apa lagi...cepat-cepat le hulurkan duit dan pesan kat tuan dusun tu supaya hantar deroyan ke rumah, booking awal-awal...hehe...

jadi tu lah...sepanjang seminggu ni kkida memang tak larat dah tengok deroyan....tadi orang tu hantar lagi 10 biji, semalam 7 biji, hari sebelum tu 8 biji...semua durian kampung yang sangat berkualiti dan sangat yummy....tengok aje isi durian yang baru kkida buka tadi...jealous tak?....:)

ada yang kkida buat kuah durian....ada yang dah jadi tempoyak...fuh! sedap tempoyak fresh...dan ada yang kkida kopek dan simpan dalam fridge....nak hilangkan gasnye....kkida tak leh makan durian fresh...bahaya...hehe...
yang ni pula adalah menu semalam...sotong goreng garing...gaul rata sotong dengan tepung beras, garam, kunyit dan tambah air sikit...goreng dalam minyak banyak dan panas hingga garing...ketepikan...kemudian kkida tumis bawang-bawang, daun ketumbar dan cili hingga wangi...masukkan sotong dan gaul rata...hidang panas....
yang bawah ni kkida punya favourite....sayur rebus-rebus....sedap cicah dengan tempoyak...
bubur jagung dan durian...:)...sebab dah banyak sangat durian...campur ajelah...sedap...kkida suka makan bubur jagung tabur dengan biskut cream cracker....crunchy jagung dan crunchy biskut...memang umph!...

Monday, June 11, 2012

mee kuah dan bola

salam,
musim bola sekarang ni....dan dalam rumah kkida ni memang ada 'hantu' bola....hehe...terutama anak lelaki kkida yang sorang tu....sanggup berjaga tengah malam sebab nak nonton bola....my dh too...lelama kkida yang tak paham tengok bola pun terikut-ikut sama...lol....

kekadang seronok juga...bila tang masuk gol tulah....jika tak...hmmm....letih tunggu depan tv....baik aku masuk dapor masak mee....lagi best....bila depa menjerit....kita pun sama berlari ke depan....nak tengok sapa yang masok gol...orang ke bola....heheeeeee....

semalam spain lawan italy....angan-angan ajwad nak bangun tengah malam....tapi ayah dia marah sebab hari ni dia ada paper (exam).....nak tengok ulang tayang pagi ni pun tak boleh...siannnnn....takpa bang...lama lagi bola tu....ada beberapa minggu lagi...nanti bila dah habis paper ni...gilah ngadap...tak yah makan tak yah tidor....:)))

mee ni resepi mertua kkida...kkida risek-risek resepinya...
nak tak resepi mee my in law ni...sedap tau...

bahan dan cara buatnye...
1) rebus tulang dan daging dalam air yang banyak
2) sangai/goreng dalam minyak yang sangat sedikit...cili kering, udang kering, bawang besar dan bawang putih...kemudian blender...tuangkan ke dalam rebusan daging dan tulang...
2) rebus udang hidup putih kecil...asingkan kepala udang...masukkan udang ke dalam kuah mee...kepala udang di blender dan di tapiskan airnye kedalam kuah mee...
3) rebus ubi keledek merah beberapa ketul....blender hancur dan masukkan kedalam kuah mee...
4) goreng kacang tanah, buang kulit, blender dan masukkan kedalam kuah mee...ubi keledek dan kacang tanah adalah agen pemekat kuah...
5) masukkan sos tiram, kicap pekat mee, garam, gula dan perisa jika suka...
6) masukkan air asam jawa untuk memasamkan kuah mee...
8) masukkan sotong dan ketam sebagai tambahan perencah jika suka...

rebus hingga hilang bau cili...(tiada kuantiti yang tepat....kena agak-agak sendiri...jika nak pedas lebihkan cili kering, nak masam lebih kan asam jawa, nak pekat lebihkan kacang dan ubi....asalkan ada rasa masam, manis, masin dan pedas...)
bahan-bahan untuk di kawankan dengan mee...tahu goreng, cucur goreng, telur rebus, daun sup, bawang, cili potong dan asam limau
 celur mee dengan sawi dan taugeh...
yummmm.....
sedap...tak caya cuba buat sendiri...pasti nak lagi...
 mana lebih sedap makan mee atau makan bola?...hehe...