Friday, May 25, 2012

white sos linguini...selamat hari guru...:)

salam pagi jumaat...
rata-rata sekolah raikan hari guru hari ni...termasuk sekolah anak-anak kkida...minggu depan sekolah mula cuti dua minggu....hmmm...seronok tak kiralah anak kkida yang bongsu tu....lepak habislah dia kat rumah....

sejak dua hari lalu dia dok merengek suruh kkida buat spaghetti...dia kata "cikgu mamam suruh buat spaghetti"....kkida kata lecehlah mama nak masak pepagi...bawa karipap aje dahlah....dan seperti biasa "alaaaaaa......." dengan muka kesiannye tu...

hmmm....jika dah buat muka camtu mak mana tak kesian...hehe....maka..."oklah...mama buat"...:)
tapi ada demand pula..."mama jangan buah spaghetti biasa (red sos)...buat white sos...spaghetti red sos kawan mamam dah selalu makan kat sekolah"

ewah!....banyak pula ceritanye...:)
tapi kkida ikut juga kehendak dia...anak bongsu....hehe...
maka pepagi lagi kkida dah masuk dapor....ngalahkan orang nak sahur...rebus linguini pasta dan buat white sos...(linguini pasta lebih sesuai dengan white sos)
dan seperti biasa, seboleh mungkin kkida pasti nak shortcut...cepat dan sedap...hehe...oleh kerana banyaknye instant mushroom soup sachet dalam gerobok...kkida pun gunalah sebagai bahan asas white sos ni...bancuh dulu 3 bungkus mushroom soup tersebut dengan air mendidih (ikut arahan pada bungkusan) dan ketepikan (kkida guna jenama Vono, jenama lain pun boleh guna)

...lain-lain bahan adalah 1 tin button mushroom, cincang kecil, 1 bungkus sosej, gril dulu baru potong kecil, 1 kotak kecil susu uht full cream...untuk tumisan, minyak/butter dan 1 labu bawang besar, hiris halus dan 2-3 sudu besar tepung gandum...
mula-mula panaskan 3 sudu besar minyak atau butter...masukkan hirisan bawang besar, masak hingga bawang lutsinar (bukan kuning ye)...masukkan tepung gandum...kacau rata seminit...masukkan button mushroom diikuti dengan bancuhan mushroom soup dan susu...season dengan salt and pepper...masak hingga kuah pekat...sebelum tutup api kkida masukkan 1 cawan grated cheddar cheese supaya creamy sikit dan dried herbs (optional)...
masak sebungkus linguini seperti arahan pada package...letak dalam bekas hidang...taburkan sosej...tuangkan sos dan gaul rata...taburkan parmesan cheese jika suka...jika nak gril dalam oven pun boleh...taburkan lebih grated cheese dan masukkan dalam pre-heated oven dan gril hingga keperangan...hidang panas...

actually, white pasta resepi seperti ni dah banyak kali juga kkida share...cuma mungkin cara dan bahannye berlainan...but more or less rasanya tak lari....

kkida nak share berita ini dengan anda...its about digi wwwow award....kkida terima email ni sejak semalam lagi...tapi tak tau nak kata apa...tu sebab diam aje tu...


TOP 10?

kenapa tak umumkan aje keputusan finalenya?....at my age now kkida malaslah nak suspen-suspen ni....blogging ni suka-suka aje...tak maulah serius sangat sampai stress menunggu keputusan...kkida pun tak sure samada nak proceed atau tidak dengan event ini???

pasti semua top 10 yang hadir mengharap untuk naik ke pentas...(termasuklah kkida)....hehe...jika bagi tau je awal-awal kan senang....taklah seperti orang angau bercinta...hehe...pasti ada yang tak lalu makan, yang tak lena tidor, yang mandi tak basah sementara nak menunggu malam penyampaian award tu...:-D....(tak termasuk kkida...:)...kerana masing-masing terus tertanya-tanya...aku ke?...dah le memasing keluar banyak belanja beli baju glamour ngelip ngelap khas untuk pakai malam tu...hehe...(tak termasuk kkida tau..:)...pastu tak menang pula...tak ke frust.....:)))

p/s....takpalah...esok kkida nak gi ke negeri di bawah bayu (KK)...nak makan kenduri orang kadazan...takmolah pikir pasal award-awad ni...nak relax...bye...see you all next week....Insyaallah....:)))

14 comments:

  1. Assalamualaikum akak ida...
    Dah lama x buat pasta ngan lwhite sos.. Lain kali nak buat resipi akak nie plak.. Mmg nampak sedap...

    N tahniah akak kerana tersenarai dalam top 10.... Moga terus berjaya...

    ReplyDelete
  2. pasta white sos saya xpernah buat...byk jgk yg saya belajar bila masuk blog kkida ni...

    ReplyDelete
  3. ki ki baju ostalia ke baju sabah?

    ReplyDelete
  4. Apa2 pun tahniah kak, insya Allah jika dah rezeki akak, ia pasti akan berlaku.....moga berjaya yea... ^__*

    ReplyDelete
  5. Wsalam KakKkida... :))

    Huaahhh masuk aje terus kecur.. pulak sepanjang hari keluar ada urusan.. makan mee tak makan nasi lagi ni.. masuk sini nampak pasta.. snow white lagi hehhee.. untuk cikgu Mamam tu yaa..:))

    KakKKida kalau ke KK gi kenduri Kadazan tu jangan lupa share masakan dari orang sana.. nak juga tengok... macehh kakKkida.. have a pleasant journey... TATA :))

    ReplyDelete
  6. Izan, senang aje tu...ikut style kkida...main shortcut aje...:)

    ReplyDelete
  7. NBK,
    nak pakai baju style iban le pulak....hehe...garenti menang punya...muahaha....

    ReplyDelete
  8. MG,
    terima kasih mat...mat paling banyak support kkida...tak tau cam mana kkida nak balas...hari tu kat sydney kkida cari pie maker macam kkida tu...ingat nak beli utk mat satu...tapi tulah...memang sydney ni teruk dari perth...kkida tak jumpa satu pun...nantilah kkida usahakan, mungkin minta tlg member kat perth belikan...:)

    ReplyDelete
  9. Insyaallah Shahriah, kkida pun macam excited aje nak tengok orang kadazan punya adat dan makanan...pasti kkida ambik banyak gambar dan share kat 1001resepi...thanks dear...:)

    ReplyDelete
  10. Melatie,
    mestilah sedap kkida yang buat...hehe...:)

    ReplyDelete
  11. Salam KakKkida,saya orang baru kat sini.. saya jumpa blog KakKkida melalui search Google.Menarik cerita KakKkida terutamanya pasal makanan, best.. apapun teruskan minat KakKkida dalam BerBlog.. Pasal digi wwwow award kalau leh undi, saya sokong KakKkida.. semoga berjaya.

    ReplyDelete
  12. Arman,
    terima kasih atas sokongan anda...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...