Monday, May 7, 2012

triffle dalam tupperware

triffle dalam tupperware....kkida love tupperware...sejak dulu memang suka kumpul tupperware...tapi bukanlah semua jenis dan semua koleksi....sikit-sikit aje...itu pun banyak yang kkida simpan tak guna...balik-balik guna bekas plastik pakai buang atau bekas yang beli dari ikea untuk simpan lebihan makanan....
bila fikir balik memang tak baik camtukan...benda elok-elok ada tak digunakan...sayang....hehe...
sebenarnya kkida nak share dengan anda bekas comel tupperware ni yang kkida baru beli....sungguh comel sehingga kita boleh guna sebagai bekas untuk cold dessert, cukup untuk hidangan seorang....yang bestnye ia bertutup...
pagi tadi kkida buat triffle...resepi yang biasa kkida buat tulah....:) dah banyak kali kkida share kat blog ni...
bahan-bahanya: coklat kek atau sponge cake...potong kecil dan letak dalam tupperware...siram sikit dengan air dari tin buah-buahan cocktail....buatkan custard....kkida guna susu uht full cream 1L campur 3 sdb gula putih...masak susu hingga mendidih...bancuh 4 camca besar tepung kastad dengan sedikit susu atau air...perlahankan api...tuangkan perlahan-lahan bancuhan kastad ke dalam susu sambil terus di kacau hingga kastad pekat...masukkan sebiji kuning telur...pukul dulu...tuang perlahan-lahan sambil terus di kacau.... masukkan 1 sdt vanilla dan 1 sdb butter...kacau sebentar...kastad jangan kental sangat nanti susah nak tuang atas kek...
tuangkan kastad atas kek hingga cover semua....biar keras sebentar....
kemudian sudukan fruit coctail atas custard...(kkida guna tropical fruit cocktail)...
masak agar-agar instant...kkida guna brand nona...ikut arahan pada kotak...perlahan-lahan tuangkan atas kastad dan buah tadi...biarkan agar-agar keras...tutup tupperware dan simpan dalam peti sejuk...
cantikkan nampak triple kkida ni....:)
bagi anda yang berminat nak beli tupperware dan tiada rakan yang jadi dealer tupperware...boleh hubungi kawan kkida iaitu kak mah....beliau ni dah lama berniaga tupperware...jika anda tinggal area TTDI, Damansara, Petaling Jaya, Sri Damansara...mungkin kak mah boleh deliver...tanya kat dia sendiri...

nombor talipon kak mah....012 3661405

....if you like 1001resepi and support kkida...please support my friend too...kak mah juga pandai buat tapai pulut dan juga roti...:)

16 comments:

  1. Mama Ida. sexy! lame dah cari resepi bergambar. love u lah!!!! x sabar nak tunggu cuti sem nak try kt rumah. ada rezeki boleh berniaga tuk bulan puasa.tq. ^_____^

    ReplyDelete
  2. nak mkn pon sayang sbb come lote tgk bakas dia...:)

    ReplyDelete
  3. Aslmkum Kak.
    Alamak!..hehehhee..terasa juga. Betul la..Sue pun mcm tu, tupperware cantik2 simpan ja. Main yg pakai buang ja. Sue pun ada tupperware comel2 mcm tu jg..Rasanya boleh buat mcm akk ni la.

    ReplyDelete
  4. mmg sgt comeii...yg penting sedap...kagum dgn idea kreatif akak...

    ReplyDelete
  5. L, aunty sexy, woit!...tang mana sexy tu...hehe...bagus tu belajar berniaga...cari duit sendiri...:)

    ReplyDelete
  6. papa ntiq...thank you...sedap...:)

    yati...apa pula sayang...bukan nak makan bekas tu...hehe...:)

    ReplyDelete
  7. Sue, akak rasa ramai kaum ibu yang macam tu kan...mana yang cantik simpan...kena guna pakai sebenarnya...:)

    ReplyDelete
  8. terima kasih Honey...akak suka bekas yang comel-comel...ada je idea bila tengok bekas macam ni...:)

    ReplyDelete
  9. comeinya triffle dlm bekas tupperware.. bermacam kaler... tetiba lapar triffle lak..

    ReplyDelete
  10. bekas cantik..makanan dalam pun mesti sedap...

    ReplyDelete
  11. Izan,
    bekas yang cantik, isi yang sedap....:)

    ReplyDelete
  12. KK,
    hmmmmm...mestilah sedap...sebab kkida yang buat...:-D

    ReplyDelete
  13. Btul la kak....semua koleksi nk ader..tp simpan jer...tgk akak nyer triffle teruja nk try..bekas cantik
    Isi dlm dier pn yummy...

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Kak,
    Saya ada beberapa buah set tupperware kecik macam ni,cadang nak buat triffle dan bagi hadiah utk cikgu anak-anak sempena hari guru..;)
    Letak riben sikit atas tu..amacam?

    TQ bagi idea

    ReplyDelete
  15. Pinatbate,
    jika nak buat sebagai hadian memang comellah letak ribon...tapi kena bagi dengan tupperware tu sekali le...:)

    ReplyDelete