Tuesday, May 1, 2012

telur, sardin, mee segera...omelette/quiche/murtabak

salam,
bangun pagi ni kkida sangat segar....sebabnya tak terkocoh-kocoh nak buat breakfast....sedang semua orang masih berdengkur....kkida sediakan sarapan ini....oleh kerana hari ni tak masak lunch...maka kkida buat le breakfast yang special sikit...:)
wbp, idea dalam kepala kkida ni macam-macam....mula-mula ingat nak buat murtabak sadin....tapi akhirnya jadi simple quiche/murtabak/omelette...anda boleh panggil apa saja...rasa dan rupanya tak jauh berbeza....jika kkida wrap dalam popia skin dan goreng ok juga....jadi samosa sadin dengan telur, jika letak lebih mee segera, jadi murtabak sardin maggi, jika letak lebih cheese...maka jadilah quiche sardine...tapi nak di pendekkan cerita...kkida buat yang paling mudah dan cepat siap....
 pukul telur 6 ke 8 biji saiz besar...season dengan salt dan pepper...dan perisa sikit jika suka...
cincang kecil 1 biji bawang besar, 1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau
 ikan sardin dua tin kecil...ambil isinya dan hancurkan...
kkida guna hot plate square pan ini yang beratnya 2 kilo....hehe....panaskan pan dan drizzle dengan minyak...masukkan cincangan bawang dan cili tadi....biar dalam 2,3 minit...kemudian tuangkan telur, taburkan satu bungkus mee segera maggi yang telah di hancurkan, diikuti dengan ikan sardin...biar api perlahan...
jika nak jadikan murtabak maggi letak 2 bungkus mee segera...tak perlu maggi seasoning...
akhir sekali taburkan parutan cheese cheddar atau parmesan atau mozarella...taburkan daun parsley kering...
masukkan dalam oven yang telah di preheatkan...grill bahagian atas sahaja selama 10 minit hingga keperangan...
bila anak-anak kkida bangun....lebar aje senyum depa tengok mama buat breakfast sedap camni....:)))



6 comments:

  1. Amboi Kkida ... sedapnye!! ini memang boleh kenyang sampai petang nie. CK pastu cuba nanti. Thanks ye share recipe

    ReplyDelete
  2. yup! pasti kenyang sampai ke petang...makan camtu aje pun sedap...

    ReplyDelete
  3. bertuah anak2 akk dpt mak yg kreatif dlm masak memasak ni...resepi2 akk di blog ni mmg menarik sama ada masakan org kita atau masakan barat...teruskan berblog ya kak ida...saya pasti ramai follower akk ternanti2 resepi/gambo makanan baru setiap hari...:)

    ReplyDelete
  4. thanks haryati...memang bertuah hehe...tu sbb semua sihat2 belaka.
    Insyaallah jika dpt sokongan dari follower dan selagi terdaya kkida akan teruskan...:)

    ReplyDelete
  5. As salam kak ida. Sedapnya tengok resepi ni kreatif betoi...kena cuba ni..sedapnyaaaaaaa...

    ReplyDelete
  6. salam norhanim...kena kritiplah sikit...hehe...cubalah ye...:)

    ReplyDelete