Thursday, May 3, 2012

pineapple cheese casserole

salam,
Alhamdulillah...pagi ni bila kkida tengok facebook 1001resepi...likesnya telah melebihi 230,000...hmmmmm...kekadang kkida wonder....ada apa dengan 1001resepi ini kerana likesnya bertambah kemain laju lagi?

wbp, janganlah ada yang menganggap kkida eksyen pula....sebenarnya takda apa yang nak di eksyenkan....likes sikit atau banyak kkida bukan dapat apa....kecualilah jika setiap likes facebook bayar kat kkida $1...:)))

wah! jika betul depa bayar US$1 setiap likes....hmmmm....kkida pasti memang ligatlah semua orang berusaha menambah likes...hihi...wbp, cakap-cakap kosong aje ni....tak mungkin ia terjadi....:-D
pagi tadi kkida geram dengan sorang fb follower ni....bila kkida tulis kat 1001resepi fb wall tentang likes ni....ntah apa anginnye beliau tulis komen macam ni...."pastikan resepinye genuine dan bila buat pasti jadi...janganlah asyik nak masukkan resepi je banyak-banyak..."

amboih!...awak tu siapa nak cakap kat saya macam tu...jika awak buat tak jadi takkan nak salahkan resepi dan orang yang share resepi tu pulak...awak yang tak pandai menari awak kata papan lantai yang tinggi rendah...

kita susah payah kongsi resepi...bukan nak ucap terima kasih (no need)...sebaliknya dia hentam kita pulak...jika awak rasa blog ini tak cukup bagus dan tidak memenuhi criteria yang awak kehendaki tak payahlah awak datang kemari...saya juga tidak perlukan pembaca seperti awak...:/

terdapat banyak blog masak-masak lain yang hebat dan awak gilah cuba resepi mereka pula...ataupun awak keluar belanja dan beli buku/majalah masak yang resepinya dah tentu genuine....ada beribu pilihan buku masak dan saya yakin jika awak cuba resepi-resepi tersebut pasti awak akan dapat hasil yang amat memuaskan....:(

bila saya view facebook awak dan lihat wajah awak saya sangat terkilan...memang tak caya awak boleh tulis camtu...
camtu le dengan dunia blogging ni sebenarnya...ada masa amat menyakitkan hati...nak buat macam manakan....hehe...manusia ni rambut memang dah tak sama hitam...hati lagilah lain-lain...

oklah...kali ni kkida nak share resepi ni yang di salin sebiji-sebiji dari buku resepi yang kkida beli kat kedai buku...tak ubah sikit pun...dan kkida juga sertakan gambar step-by-step cara sediakan resepi ini....kalau tak jadi juga tak taulah...lukulah kepala sendiri....:)

1 cup sugar
5 tbs flour
2 (20 ounce) cans unsweetened pineapple chunks, drained
1 1/2 cups grated cheddar cheese
1 stack butter crackers, crushed
1/2 cup butter, melted


combine sugar and flour
grease 9 x 13 inch baking dish and layer pineapple, sugar flour mixture, grated cheese and cracker crumbs (in that order)
drizzle butter over casserole
bake at 350 for 25 minutes or until bubbly


camtulah resepinya yang sebenar...tapi bila buat kkida adjust ingredients sendiri...ikut bahan-bahan kita yang ada kat pasaran...bawah ni crackers yang kkida gunakan....
kkida serve dengan vanila ice-cream....ia lebih kurang seperti apple crumble...cuma terdapat cheese in between pineapple dan crackers...
just nak share dengan anda minuman yogurt yang sedap ni....air dari buah nanas dalam tin tersebut jangan di buang....campurkan dengan susu uht full cream...ia akan bertukar jadi susu yogurt yang sangat sedap....tak perlu tambah gula....sejuk dulu dalam peti ais...:)

9 comments:

  1. salam perkenalan dr bumi Nabi Musa A.S... Saya salah seorang teman setia blog kak ida... dri dulu bile ade something nk try, mmg buke blog resepi kak ida.. ape pun syukran coz beri tunjuk ajar memasak wapun kite x kenal antara satu sama lain....

    ReplyDelete
  2. salam perkenalan buat zhuliana juga...tinggal di mesir ke?...sorry kkida ni blurr sikit...hihi...
    bukan palestin ye!

    ReplyDelete
  3. salam kkida,
    menarik lah air yogurt nenas tu. mesti cuba ni :)

    ReplyDelete
  4. Rini,
    selain air nenas boleh guna pelbagai jenis jus buah-buahan lain...cubalah...:)

    ReplyDelete
  5. salam kak ida..
    sabar jelah kah.. dia yg tak tahu nak masak agaknya, pastu disalahkan org lain yg tayang resipi.. ape pun saya salah sorang pengunjung setia blog kak ida.. baru je try buat popia mcm kak ida buat tu hihi best

    ReplyDelete
  6. atie, akak ok je...saje melepaskan geram kat blog ni...itu le gunanya ada blog...:)

    ReplyDelete
  7. Akk abaikan ja org mcm tu...org len x komen -ve pon psl blog akk..

    ReplyDelete
  8. yelah haryati...manusia perangai macam-macam kan...akak ingat semua org appreciate apa yg akak contribute ni...:(

    ReplyDelete
  9. salam kkida, That most delicious...thanks for the recipe,its great!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...