Thursday, May 31, 2012

pappadom dan rendang ayam

salam,
lain dari yang lain kan...:)
thank you to rafidah kerana ajak kkida nyibuk-nyibuk kat shooting Cubits...:)
tengok, sekarang kkida dah ciplak resepi anda....hehe...belum apa-apa lagi kita cuba-cuba sendiri dulu....tak sabar rasanya nak tunggu siaran july nanti....
selama hari ni kita hanya tau pappadom tu sebagai pelengkap nasi beriani...macam kerupuk...sebenarnya terdapat 1001 cara untuk kita olah bahan yang ada kat atas para supermarket...kekadang tak terfikir bahan simple camni boleh kita guna dan ubah ia menjadi finger food yang enak...contohnye pappadom nilah...:)

resepi ni kkida main agak-agak sendiri aje...mungkin tak perfect seperti resepi chef Kamarul...wbp...oklah... as long as anak kkida kata sedap....itu sudah memadai...:)
bahan topping ni kkida guna frozen mince chicken jenama ayamas...sebungkus....lain-lain bahan adalah serbuk rendang, serbuk rempah sup, cili blender...tumis dulu bawang merah, halia dan bawang putih yang di tumbuk lumat...bila dah wangi masukkan cili blender dan bancuhan rempah rendang dan rempah sup...kena agak sendiri kuantitinye ye...terpulang pada citarasa anda....

kacau sebentar...masukkan mince chicken dan gaul rata...masukkan seasoning, salt and pepper dan madu/gula/gula merah...biar ada rasa manis...masukkan hirisan halus daun kunyit...kacau hingga kering...
goreng pappadom...jika ada yang kecil lebih baik....kkida tak jumpa pappadom kecil kat tesco...yang ada saiz besar aje...
sudukan inti atas pappadom dan taburkan dengan mozarella cheese...susun dalam baking pan dan gril dalam oven sehingga cheese cair...
keluarkan dan makan segera...masa yang sesuai untuk anda sediakan finger food camni bila semua bekumpul....contohnya...masa tengah nonton rancangan bola kat TV...:)
kkida suka resepi ini...terima kasih pada mr Navin dari Babas....:)

6 comments:

  1. Ye tak yer kan..... Mesti sedap kunyah2 dengan crunchy... Nice...

    ReplyDelete
  2. asslm K.Kida...lain dr yg lain...mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  3. Salam. Apa khabar Kak Ida? Nur harap akak sihat.

    Wah sedapnya papadom.. Unik resepi ni.. Kreatifnya si pencipta resepi. Tq for sharing..

    ReplyDelete
  4. Salam Kkida,

    Saya tak penah lagi goreng ppadom sejak saya tau boleh microwave kan je dalam seminit dah jadi. Tak perlu guna minyak. Cubalah..

    Noor Faiza

    ReplyDelete
  5. mesti tak cukup satu ni kalau makan...:)

    ReplyDelete
  6. thank you...semua kena cuba ye...something new...sedap guna rempah rendang...boleh guna untuk topping pizza juga...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...