Monday, May 21, 2012

nasi lemak apa ni?

salam,
the worst nasi lemak i've ever ate in my life!
yup! memang betul...bukan saja suka-suka nak kondem...tapi itulah komen ikhlas dari saya ...memang tak lalu nak makan tadi...ngapalah camtu nasi lemak kat KLIA....

kkida ke KLIA subuh tadi kerana hantar adik ke Makkah menjalani ibadah umrah...lepas selesai semua urusan pendaftaran dan check-in kkida ajak beliau dan isterinya minum kat cafe berhampiran...kerana belum breakfast lagi dan tengok ada nasi lemak kat cafe tu kkida pun orderlah dua pinggan...masa nak bayar tu terkejut gak....mak datuk...mahalnye....tapi bayar jugalah...:-[

wbp...bila makan aje nasi lemak tersebut...kkida terus cakap kat hb..."tak sedaplah nasi lemak ni...tasteless"...dan terus tolak pinggan kat dia supaya dia pula rasa...belum makan lagi my hb kata..."tengok pun tau tak sedap"...:-O

saya tak kata yang saya ni pandai sangat masak, tapi saya tahu dan masih mampu membezakan antara yang sedap, separa sedap, kurang sedap dan langsung tak sedap...dan nasi lemak anda saya kategorikan dalam kumpulan keempat....sorry!
lihatlah cara nasi lemak ni di hidang...

vs

janganlah hanya kerana lokasi anda terletak di persada antarabangsa....anda hentam orang cukup-cukup...ikut sedap hati....yang datang makan tu bukan semuanya berduit...mesti terkedu depa tengok rege nasi lemak sampai berbelas ringgit sepinggan...sedap bebeno ke sampai cam gitu punya harga???

jika sedap dan berkualiti mungkin ada yang tak kesah....ini....memang kesianlah pada pelanggan anda...:-(
my hubby said....nasi lemak isteri pak pidak (katanning) yang terletak 400km dari Perth tu pun jauh lebih sedap lagi....bayangkan lokasi yang ntah kat mana ceruknya dan mereka pula bukan asal orang malaysia pun mampu buat dan hidangkan nasi lemak yang sangat sedap...

jika adalah pelancung asing yang teringin nak rasa nasi lemak dan nasi lemak pertama yang beliau jamah adalah kat cafe ni....kkida pasti lepas tu pelancung tersebut pasti tobat...tak mau dah makan nasi lemak....:-\

memang nasi lemak anda tak memenuhi piawaianlah....sangat hampeh!
memang kecewalah masa tu...harga mahal ok lagi jika nasi lemaknya sedap...dah le perut kita memang lapar kerana pagi lagi dah keluar rumah tanpa sarapan...ingat nak jamu selera dengan environment yang nyaman kat KLIA...baru je sesuap masuk ke mulut...terus padam semua...:(

pada pendapat saya....meniaga mesti ada prinsipnya...bukan sekadar nak untung saje...tak baik camtu...:-?

23 comments:

  1. nasi lemak apa mhl sgt... tgk pun xberselera... huhu....kesian kat pelancong yg 1st time merasa nasi lemak... mesti dah set mind diorang nasi lemak antara mknn tak sedap...huhu..

    ReplyDelete
  2. okay noted!! tak jejak tempat ni lau pegi KLIA

    ReplyDelete
  3. Izan...yes...kkida pun rasa malu jika pelancung rasa cam gitu punya nasi lemak...very upset...

    ReplyDelete
  4. eszyamin...tumpang duduk boleh...:)

    ReplyDelete
  5. Sungguh mengecewakan. Tu sambal tumis ke kuah gulai?..

    ReplyDelete
  6. mahlnya kak....teruk sgt ke kak...mcamane rasanya?...tgk mcm ok jer...konfiusss

    ReplyDelete
  7. saya dok terkebil² tenung nasi tu & fikir harganya yg RM27.80 ?
    serius , saya mkn nasi lemak kat Paparich sungguh sedap walaupun pada mula nya kaget dgn harga RM10++ kalau x silap . presentation pun amat menyelerakan .

    ini ? .......

    ReplyDelete
  8. peghhh mahal...
    tokey nak pgi haji byk kali kot tu pasal mahal..
    i dont mind kalau mahal tapi sedap
    mcm u, i pun tak pandai masak tapi bab2 makan, i pandai... pandai rasa...
    apa yang specialnya nasi lemak tu?
    ooo i tahu, specialnya sebab MAHAL.. yaa tu dia...
    kalau nak berniaga, berniagalah betul2... jangan fikir nak untung jer...

    ReplyDelete
  9. ntahlah...lain orang lain pendapat...terpulang pada selera masing-masing...saya cakap apa yang saya rasa...tujuan saya supaya jika mereka terbaca mereka akan cuba perbaiki mutu makanan ini...sebagai pengguna kita ada hak untuk bersuarakan!

    ReplyDelete
  10. pergh.. mahalnya.. mmg cekik darah betul.. mmg kalau sedap kita rela dan happy even bayar mahal pun.. tapi kalau mahal dan tk sedap pula.. mmg dlm ati tu tk ikhlas bayar kt org tu.. memburukkan imej malaysia jer jual kt klia makanan tk sedap mcm tu..

    ReplyDelete
  11. Tengok harga pun dah tak lalu nak makan. rasanya di hotel 5 bintang di KL pun harga nasi lemak tak sampai begitu harganya. Pihak Malaysia Airport patut pantau hidangan yang macam ni yang sudah semestinya hendak dicuba oleh pelancung. Tengok gambar tu, presentation dia pun lebih teruk dari gerai nasi lemak di tepi jalan. Kalau peniaganya Islam, jawablah di akhirat kelak. Harap pengusaha restoran ni baca posting ini.
    zaharibb
    www.mykembara.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. Kat KLIA mmg gitulah standard nasi lemaknye kak.. Saya dulu asal balik M'sia, anak paksa berenti makan kat level arrival tu.. Mahal, sejuk, tak sedap.. tapi sebab dah rindu dan lapar, saya telan je dgn penuh syukur hihi.. Kalau hubby ada, baru makan kat food court garden tpt staff tu.. better taste n price. Now, I'm enjoying nasi lemak RM1 yg lg sedap kat KL :D

    ReplyDelete
  14. sy kalau mahal tp sedap.. x kesah pun.. ini sy tgk.. alahai sambal pun mcm kuah masak gulai.. dgn harga perrgghhh ya Allah.. mahai bebenor.. kompom terus msk BLACKLIST kedai yg xpyh dtg lgi.. hehe

    ReplyDelete
  15. cik siti,
    nasilah lemak rm1 memang terbaik...siap dengan bungkus daun pisang lagi...kat pasar pagi minggu Kuala Kangsar banyak nasi lemak bungkus...sedap dan murah...

    ReplyDelete
  16. betul tu biar betul...:)
    mahal dan sedap...bukan mahal dan .......

    tak tau nak panggil nasi apa camtu...itu bukan nasi lemak...:(

    ReplyDelete
  17. Saya dah a few time terkena dengan a few cafes di KLIA tu. Memang tak kisah kalau harganya sedikit mahal sebab kita semua faham lokasi cafe tu di mana, kan. Cumanya, kualiti makanan langsung tak boleh diterima. Even sandwich pun rasa sangat kering dan tasteless... Harga pula melambung tinggi. True, even 5 star hotels pun

    ReplyDelete
  18. as salam. Hmmm tau yg mana satu, dah penah terkena, nak makan sblm fly...rasa tasteless betul n mahal benorrr. sabar je lah kak...dalam hati yg allah berniaga biar betul supaya berkat( if the owner muslim)

    ReplyDelete
  19. aziela, tu le sebab elok masak sendiri aje...puas hati kan...:)

    ReplyDelete
  20. herlyna,
    yang ada gambar kat atas tu le...
    kkida pasti ramai yg pernah makan dan tak puas hati...cuma tak tau kat mana nak komplen dan malas nak bising...

    ReplyDelete
  21. mahalnye kak. sambal cam cili puteri mentah je. ish2... agak2 la, lokasi pertama kaki jejak malaysia. imej kita. 1st impression 2 yg penting. klu mahal tp berbaloi tak pa la jugak.

    ReplyDelete
  22. huhu..tu baru pelancong atau pengunjung..yg sesekali dtg...hubby saya kerja kat KLIA tu..kekdg pelik..knpa dia dn kekwn..sggup kuar ke Nilai ke Sepang cari tempat makan....pasal tak lalu nk jamah ..walaupun kat ada gerai2 dlm KLIA tu bg diskaun kat staff...tapi tak sanggup..makan..:P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...