Tuesday, May 22, 2012

hmmm...yang ni barulah namanye nasi lemak...:)

nasi lemak wak mid...lokasinye terceruk tengah kampung sungai penchala...tukang masaknya seorang pakcik tua yang usianya kkida kira menghampiri 70 tahun...wak mid buka beberapa buah meja berpayung di laman rumah beliau setiap pagi...beliau buat/jual nasi lemak dan anak lelakinya jual air...father and son business...:]
berniaga/masak dengan ikhlas dan hasilnya memang memuaskan....rezki dapat pahala pun dapat...setiap kali makan orang memuji...takda yang tak puas hati...nasi wak mid memang my favourite...tambahan pula makan dalam suasana nyaman kat laman rumah wak mid...kawasan sekeliling rumah bebukit dan dikelilingi pokok- pokok besar....memang best...:D
pagi ni wak mid buat nasi lemak dan lauk sampingannya adalah sambal ikan tongkol...lauknye berubah setiap hari....kadang-kadang sambal udang, sambal ikan keli, sambal sotong, sambal ikan masin, rendang daging....dll...

cuma satu je....my hb tak berapa berkenan dengan minyaknye yang berlinang...wak mid ni memang suka sambalnya berenang dalam minyak...hehe....:)
but i always love nasi lemak wak mid...walau pun kecil...daun pisang tetap ada sebagai mengalas nasi lemak...

kkida nak rekomen dengan anda pun payah...sebab wak mid ni berniaga kecil-kecilan...kata orang tu mengisi masa lapang dia aje...tapi jika anda teringin nak rasa datang aje ke kampung sungai penchala...

sampai kat masjid jamek, belok kanan kat simpang T...terus lagi dalam 200m hingga jumpa jalan turun bukit untuk ke sek keb sungai penchala...terus ikut jalan tu hingga jumpa simpang empat...masuk kiri dan anda akan nampak payung-payung kat kawasan lapang yang ada bengkel kereta...situlah lokasi wak mid....:)

pagi aje...hingga jam sepuluh lebih kurang...dari isnin hingga khamis, jumaat wak mid tak berniaga...sabtu dan ahad kkida tak pasti...tapi kkida dengar jika nak order nasi lemak bungkus dalam kuantiti yang banyak juga boleh....cuba gi tanya wak mid sendiri.....:)

nak tau berapa harga sarapan kkida pagi tadi?
only rm13.....4 set nasi lemak dengan sambal dan telur goreng (seperti foto atas), 3 ketul sambal ikan tongkol, teh tarik, kopi radik dan teh o...burrrppp...kenyang...tk wak mid...:)))
pemandangan dari warung wak mid....sebuah rumah ala resort kat lereng bukit...

30 comments:

  1. sedapnyaa..saya ingat akak yg msk tadi... bertuahnya dapat mkn nasi lemak mcm ni stp pagi...

    ReplyDelete
  2. Izan,
    jika kkida masak lagi sedap...hehe...:)

    ReplyDelete
  3. sambal ikan tongkol ni i dapat makan kat Kelantan jer... teringin laa pulak....

    ReplyDelete
  4. wah! nampk sedap!!

    btw, dah follow dapur sini. Lau x keberatan, follow jugalah dapur saya. :) And link dapur sini pon dah letak kat dalam dapur saya. :)

    ReplyDelete
  5. kak....saya antar anak skolah kt penchala...tapi tak nampak pun warung pakcik ni...kt masjid yg ada trafic light tu ker?

    ReplyDelete
  6. Zurina,
    dah dekat tu...memang tak nampak dari sekolah...kat jalan nak masuk palimbayan...:)

    ReplyDelete
  7. kecur nengok gambar nasi lemak tu ... sedapnya la haiii ...

    ReplyDelete
  8. Ya Allah kak ida..

    terliur di buatnya petang-petang Rejab ni..hehe

    ReplyDelete
  9. Allah...siannyerr...:)
    takpa...nanti kita buat nasi lemak ye...:)))

    ReplyDelete
  10. yummy:) tapi takleh nak makan selalu lah kan,kalau lauk dia asyik berminyak je. obesiti nanti =.=

    ReplyDelete
  11. AsSalam Kak Ida...
    Esok insyaALLAH nak cari lah nasi lemak ni...
    Ereen memang sangat2 suka nasi lemak!
    tqsm for the info...
    :)

    ReplyDelete
  12. entahlah kkida...nak redah je ni.. hehehe...Nanti Ereen amik gambar eh, boleh letak dalam blog. Hehehe!
    Laskar Pelangi...mmg betul tak boleh makan selalu sbb obesiti. Lepas dah makan...mesti nak exercise juga... :)

    ReplyDelete
  13. Berpusing2.... Dah sampai 2-3 kali tapi tak perasan canopy2 kecik ni... Now dah kekenyangannnn... Alhamdulillah... :) hari ni lauk ikan keli berlada.

    ReplyDelete
  14. MUMMY CHOP MINT :

    Saya berpusing2 gak...tapi tak jumpa...huhuhu...sedey....:(

    ReplyDelete
  15. MCM,
    yang tu favourite kkida...ikan keli berlada...tengok tak pakcik tu...tua sangatkan...:)tapi still strong...sebab dia kurusssss...hehe...

    ReplyDelete
  16. Zurina jangan sedeh, coba hingga berjaya...tanya kat orang sekeliling tu rasanya mereka boleh tunjukkan...:)

    ReplyDelete
  17. yeaay!! saya dh dpt cari....mmg sedap kkida....pagi ni dia masak lauk kari udang...hubby saya ckp sedap!....:))

    ReplyDelete
  18. wah! seronoknye kkida dengar...sekurangnya kkida dapat bantu wak mid menambah bilangan pelanggannya...harap lepas ni wak mid tak menang tangan, kena masak nasi lebih tiap pagi...hehe...:)

    ReplyDelete
  19. aiyoo! KARI UDANGG??
    hmmm... wak mid ni ada phone number tak ek? nak tanya menu dia hari2 apa... macam sedapnya kari udang..!

    ReplyDelete
  20. MCM, kkida dekat...hehe...dah rasa semua resepi wak mid...next time jika gi lagi tanye le no phone dia...:)

    ReplyDelete
  21. Nnti nak cari jgkla...tiap2 minggu nganto hubby ke dmsra perdana keja n akn lalu kat trafic light ke sg pencala...boleh kona sblh kiri n cari

    ReplyDelete
  22. Bagusnya akak dapat bantu Wak Mid tambah customer.. Kalau dekat sure dah terjah!

    ReplyDelete
  23. tgk gmbr jer, perut terus menjerit2 mintak isikan dgn nasik lemak..hehehehe (nmpk nau menipunya)..siries nasi lemak tu nmpk menarik sgt. terliur!

    ReplyDelete
  24. sangat menyelerakan. kita kekadang masak sambal tumis ikan pari kering makan dengan nasi lemak. anak2 n suami suka jugak. btw nasi lemak wak mid ni buat kita terliur jer. apa nama warung wak mid ni

    ReplyDelete
  25. terus jer kita geledah cerita pasal Wak Mid ni, adakah kerana terteruja dgn kehandsoman Wak Mid atau nasi lemaknya??? Hihihi..

    kalau ikut pada makcik sy yg terror bab masak2 ni, sambal yg berminyak memainkan peranan penting, selain sambal jadi lebih sedap sambal juga lambat basi. Wallahualam.

    p/s : cantiknya rumah ala resort tu..

    ReplyDelete
  26. Akhirnya, sejak thn lps ,dok cari.. Pg ni dh smpi ke warung Pak Mid.. Pagi ni ada ikan tongkol... Sedap juga :-)

    ReplyDelete
  27. Akhirnya, sejak thn lps ,dok cari.. Pg ni dh smpi ke warung Pak Mid.. Pagi ni ada ikan tongkol... Sedap juga :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...