Wednesday, May 30, 2012

ayam goreng muruku


salam,
ayam goreng muruku?...yup!....kkida pun tak tau nak namakan ayam goreng apa kali ni...so oklah...ayam goreng muruku....:)

what's so special about ayam goreng muruku ni?....nampak biasa aje....:)))


hmmm....nilah kkida nak cerita ni....
satu perkara yang membuatkan kkida suka jadi food blogger ni...people love to share lots of cooking secret dengan kkida....since ada blog yang bertuah ni...kkida ni dah jadi seperti tempat berkongsi resepi, trial and error berbagai resepi dan kamus masakan di alam maya...hehe...lebih kurang camtulah....:-D

semalam, Rafidah from TV3 berulang-kali email dan ajak kkida datang tengok depa buat shooting rancangan masak-masak yang di namakan CUBITS...comelkan namanye...since kkida takda buat apa (sebenarnye letih gak sebab baru balik dari KK)...dan rumah pun tak jauh dari studio rakaman...kkida pun setujulah untuk jenguk jap...sian...orang dah ajak tak maulah jual mahal...:]...lagi pun kkida ni seboleh mungkin tak suka nak hampakan permintaan orang....:)))

wbp, kena berterima kasih banyak-banyaklah kat pakcik garmin kerana tolong tunjukkan jalan...jika tak pasti melilau mencari dan memang takkan jumpa tempat tersebut...


rancangan yang di namakan Cubit ni adalah tajaan BABAS....alaaa pengeluar rempah kari yang popular tu....kkida memang guna rempah Babas, my mertua juga suka guna rempah Babas...jadi produk ini bukanlah sesuatu yang baru pada kkida sekeluarga...tapi tulah....setakat rempah-rempah ajelah...produk yang lain tu tak berapa tau sebab takda yang bagi tau....

semalam Mr Navin (wah! your name very longlah...kkida ambik nama yang tengah aje...yang tu senang sikit nak sebut...:) dan Salwani bercerita panjang lebar tentang produk Babas...Mr Navin adalah Head, Advertising and Promotion dan Salwani pula A & P Assistant under admin and media liaison...Baba Products (M) Sdn. Bhd.


sebenarnya ada 1001 cara nak menyedapkan ayam goreng....dan salah satunya...Mr Navin share dengan kkida resepi ini...simple aje....guna tepung muruku untuk goreng ayam....lumurkan ayam dengan tepung muruku, kemudian bancuhan telur dengan susu sikit dan kemudian tepung muruku semula...dan hasilnya.....macam foto kat atas tulah....crunchy dan pastinye sedap....seasonlah dulu ayam tu dengan salt and pepper atau blackpepper atau apa saja herbs yang anda suka...tepung pun boleh tambah bahan kering lain jika suka....

kkida juga rasa kueh telinga....(apa tu...:)...dari tepung keluaran Babas...dan memang sedap....tak tau pun Babas ada keluarkan tepung tersebut....bila tengok kat website mereka...baru tau...tapi tadi kkida cari kat tesco mutiara...takda...even tepung muruku dan rempah rendang babas juga takda...so, end-up kkida beli aje jenama lain...kkida tak pasti samada hasilnya sama seperti guna tepung babas...

nantilah, jika ada kelapangan nak cari gak tepung muruku babas dan tepung athirasa kat giant atau kat mana-mana supermarket...or Mr Navin...jika boleh supply kat saya lagi baik...hehee.....:)


atas wani, dia kata pernah kerja sekali dengan kak jun (cupcakekasih)...dan bawah ni...Jac dan peminatnye...sebenarnya mereka ni semua kakitangan babas...shooting semalam adalah untuk slot hari deepavali...oleh itu masing-masing pun bergaya sakan sebab nak masuk TV...hehe...

kakak yang comel (bertudung/dua dari kiri) tu adalah orang yang bertanggungjawap dalam memastikan product babas menepati garis panduan Halal...JAIS atau JAWI...(mana-mana yang berkaitan)....oleh itu anda jangan risau ye....kkida yakin dengan produk ini...lagi pun semua bahan adalah terdiri dari rempah ratus, tepung, beras, kekacang dan herba...


oklah berbalik pada rancangan masak-masak Cubits...terdapat 24 siri tak silap kkida dan akan mula di tayangkan pada 1 julai depan bertepatan dengan bulan puasa dan raya (TV3 dan mungkin AFC)....hampir sebulan chef Kamarul makan tidur dalam studio berkenaan...:)

chef Kamarul adalah pensyarah di UiTM....menyambung PhD dalam bidang kulineri kat sebuah universiti di Gold Coast, Australia...balik semata-mata nak shooting rancangan Cubits...

anda nak tau hidangan apa yang beliau sediakan untuk rancangan Cubits?...very interesting...Mr Navin tunjukkan pada kkida photos rakaman hari-hari sebelumnya....ada sikit persamaan dengan cara kkida masak....hehe....:-]...buat masa ni tak bolehlah nak cerita detail-detail...takut nanti kena saman pula dengan mr Babas...hehe....tapi memang sangat interesting....main cubit-cubit aje....:-])

harap Mr Navin dan Wani boleh email kat kkida beberapa resepi dan foto...bolehlah kkida share sikit-sikit dengan my blog reader...warm-up dulu sebelum rancangan sebenar ke udara...;0...tapi jika tak boleh pun takpa....hehe...sabar menunggu....:)

oklah foto bawah ni bukan dari hidangan semalam ye...ini kkida masak tengahari tadi...kari betik muda dengan udang...(rempah babas...:)


kkida memang suka betik muda buat gulai...manis...


last...kkida nak share gambar gadis cilik ni...geram kerana rambutnye keriting halus...anak Mr Navin...:)

9 comments:

  1. Kak Ida, saya jeles sebab Kak Ida dapat jumpa Chef Kamarul.. Saya suka cara masak dia..sempoi. Rempah Baba's tu, MIL saya pun suka..

    ReplyDelete
  2. Asalammualaikum Kak KKida cayangg muahh muahh... wahh panjangnya N3.. ambil masa 10 minit nak habis membaca sambil scroll down.. mata terjojol2 tau! ayayaiiii ehehehehe...

    Wahhh untungnya kak Kkida yaa... memang meleTOP!! wahh nanti sha mesti wajib nak tengok rancangan ni.. sambil tengok sambil CUBIT! hehehehhee

    Wahh Jack tu lawokan dengan sari keler merah lagi hadooii i loike laa... :))

    Ayam goreng muruku tu waduhh bagus resipi tu.. nampak simple gerenti mabeles loba2..:))

    Lauk kari Kak Kkida tu pun waduhhhh kecurr tak sudah ni... taw taw...

    Okay cukuplah rasanya komen sha ni.. nak lawan kak Kkida punya long N3 tu memang tak boleh hehehhee.. macehh kak Kkida di atas perkongsianmu itu.. cayanggg muahhhzzzzz

    ReplyDelete
  3. sedap dan berseleranya nengok betik muda tu duduk bersama-sama dengan udang tu

    ReplyDelete
  4. Salam. Kak Ida, menarik betul cerita Kak Ida kali ni. Tepung maruku memang tak pernah beli, lepas ni kenalah cari dan cuba tips dari yang akak beri ni.

    Nur memang tak pandai nak karang entri panjang2 tapi lebih suka baca entri orang lain. Take care sis!!

    ReplyDelete
  5. thank you sha...muahzzzzz...kkida kalah dengan sha...hehe...

    ReplyDelete
  6. SALAM KAK IDA...SY BRU SAJA ADD KAK IDA..TPI SAYA DAH LAMA FOLLOW BLOG KAK IDA NIE DAH LEBIH SETHUN SAYANG NYA SY X ADA AKAUN.BARU 2 HR LEPAS SAYA BUKAK.NIE PUN SEMATA MATA NK FOLLOW BLOK KAK IDA.NK GAK BG KOMEN..SY SKE FOLOW BLOG KAK IDA SBB X BORING..ADE JER CERITA DRI KAK IDA..MMG BEST LAH... YG SAYA SKE TU KAK IDA BERBLOG TULIS DLM B.MELAYU..X LAH MEMINGGIR KAN BAHASA IBUNDA KITA..TAK MCM BLOG2 LAIN...BYK TULIS DLM B.I..

    ReplyDelete
  7. cek liey,
    tima kasih...karang kak ida tulis orang putih ramai yang tak paham pulak...hehe...:)

    ReplyDelete
  8. Minta maaf kk, belum sempat hantarkan ur exclusive pix dan resipi2 cu~bits....recording baru wrap Jumaat lalu.

    Wanie akan hantarnya within dua hari. Thk u so much for joining us on set, and also for the 1st to try a cu~bits.

    Apologies for anak saya punya muka sombong tu....dia shy sebenarnya.

    ReplyDelete
  9. its ok Navin...i'll wait...tq...:)

    ReplyDelete