Thursday, May 31, 2012

pappadom dan rendang ayam

salam,
lain dari yang lain kan...:)
thank you to rafidah kerana ajak kkida nyibuk-nyibuk kat shooting Cubits...:)
tengok, sekarang kkida dah ciplak resepi anda....hehe...belum apa-apa lagi kita cuba-cuba sendiri dulu....tak sabar rasanya nak tunggu siaran july nanti....
selama hari ni kita hanya tau pappadom tu sebagai pelengkap nasi beriani...macam kerupuk...sebenarnya terdapat 1001 cara untuk kita olah bahan yang ada kat atas para supermarket...kekadang tak terfikir bahan simple camni boleh kita guna dan ubah ia menjadi finger food yang enak...contohnye pappadom nilah...:)

resepi ni kkida main agak-agak sendiri aje...mungkin tak perfect seperti resepi chef Kamarul...wbp...oklah... as long as anak kkida kata sedap....itu sudah memadai...:)
bahan topping ni kkida guna frozen mince chicken jenama ayamas...sebungkus....lain-lain bahan adalah serbuk rendang, serbuk rempah sup, cili blender...tumis dulu bawang merah, halia dan bawang putih yang di tumbuk lumat...bila dah wangi masukkan cili blender dan bancuhan rempah rendang dan rempah sup...kena agak sendiri kuantitinye ye...terpulang pada citarasa anda....

kacau sebentar...masukkan mince chicken dan gaul rata...masukkan seasoning, salt and pepper dan madu/gula/gula merah...biar ada rasa manis...masukkan hirisan halus daun kunyit...kacau hingga kering...
goreng pappadom...jika ada yang kecil lebih baik....kkida tak jumpa pappadom kecil kat tesco...yang ada saiz besar aje...
sudukan inti atas pappadom dan taburkan dengan mozarella cheese...susun dalam baking pan dan gril dalam oven sehingga cheese cair...
keluarkan dan makan segera...masa yang sesuai untuk anda sediakan finger food camni bila semua bekumpul....contohnya...masa tengah nonton rancangan bola kat TV...:)
kkida suka resepi ini...terima kasih pada mr Navin dari Babas....:)

Wednesday, May 30, 2012

ayam goreng muruku


salam,
ayam goreng muruku?...yup!....kkida pun tak tau nak namakan ayam goreng apa kali ni...so oklah...ayam goreng muruku....:)

what's so special about ayam goreng muruku ni?....nampak biasa aje....:)))


hmmm....nilah kkida nak cerita ni....
satu perkara yang membuatkan kkida suka jadi food blogger ni...people love to share lots of cooking secret dengan kkida....since ada blog yang bertuah ni...kkida ni dah jadi seperti tempat berkongsi resepi, trial and error berbagai resepi dan kamus masakan di alam maya...hehe...lebih kurang camtulah....:-D

semalam, Rafidah from TV3 berulang-kali email dan ajak kkida datang tengok depa buat shooting rancangan masak-masak yang di namakan CUBITS...comelkan namanye...since kkida takda buat apa (sebenarnye letih gak sebab baru balik dari KK)...dan rumah pun tak jauh dari studio rakaman...kkida pun setujulah untuk jenguk jap...sian...orang dah ajak tak maulah jual mahal...:]...lagi pun kkida ni seboleh mungkin tak suka nak hampakan permintaan orang....:)))

wbp, kena berterima kasih banyak-banyaklah kat pakcik garmin kerana tolong tunjukkan jalan...jika tak pasti melilau mencari dan memang takkan jumpa tempat tersebut...


rancangan yang di namakan Cubit ni adalah tajaan BABAS....alaaa pengeluar rempah kari yang popular tu....kkida memang guna rempah Babas, my mertua juga suka guna rempah Babas...jadi produk ini bukanlah sesuatu yang baru pada kkida sekeluarga...tapi tulah....setakat rempah-rempah ajelah...produk yang lain tu tak berapa tau sebab takda yang bagi tau....

semalam Mr Navin (wah! your name very longlah...kkida ambik nama yang tengah aje...yang tu senang sikit nak sebut...:) dan Salwani bercerita panjang lebar tentang produk Babas...Mr Navin adalah Head, Advertising and Promotion dan Salwani pula A & P Assistant under admin and media liaison...Baba Products (M) Sdn. Bhd.


sebenarnya ada 1001 cara nak menyedapkan ayam goreng....dan salah satunya...Mr Navin share dengan kkida resepi ini...simple aje....guna tepung muruku untuk goreng ayam....lumurkan ayam dengan tepung muruku, kemudian bancuhan telur dengan susu sikit dan kemudian tepung muruku semula...dan hasilnya.....macam foto kat atas tulah....crunchy dan pastinye sedap....seasonlah dulu ayam tu dengan salt and pepper atau blackpepper atau apa saja herbs yang anda suka...tepung pun boleh tambah bahan kering lain jika suka....

kkida juga rasa kueh telinga....(apa tu...:)...dari tepung keluaran Babas...dan memang sedap....tak tau pun Babas ada keluarkan tepung tersebut....bila tengok kat website mereka...baru tau...tapi tadi kkida cari kat tesco mutiara...takda...even tepung muruku dan rempah rendang babas juga takda...so, end-up kkida beli aje jenama lain...kkida tak pasti samada hasilnya sama seperti guna tepung babas...

nantilah, jika ada kelapangan nak cari gak tepung muruku babas dan tepung athirasa kat giant atau kat mana-mana supermarket...or Mr Navin...jika boleh supply kat saya lagi baik...hehee.....:)


atas wani, dia kata pernah kerja sekali dengan kak jun (cupcakekasih)...dan bawah ni...Jac dan peminatnye...sebenarnya mereka ni semua kakitangan babas...shooting semalam adalah untuk slot hari deepavali...oleh itu masing-masing pun bergaya sakan sebab nak masuk TV...hehe...

kakak yang comel (bertudung/dua dari kiri) tu adalah orang yang bertanggungjawap dalam memastikan product babas menepati garis panduan Halal...JAIS atau JAWI...(mana-mana yang berkaitan)....oleh itu anda jangan risau ye....kkida yakin dengan produk ini...lagi pun semua bahan adalah terdiri dari rempah ratus, tepung, beras, kekacang dan herba...


oklah berbalik pada rancangan masak-masak Cubits...terdapat 24 siri tak silap kkida dan akan mula di tayangkan pada 1 julai depan bertepatan dengan bulan puasa dan raya (TV3 dan mungkin AFC)....hampir sebulan chef Kamarul makan tidur dalam studio berkenaan...:)

chef Kamarul adalah pensyarah di UiTM....menyambung PhD dalam bidang kulineri kat sebuah universiti di Gold Coast, Australia...balik semata-mata nak shooting rancangan Cubits...

anda nak tau hidangan apa yang beliau sediakan untuk rancangan Cubits?...very interesting...Mr Navin tunjukkan pada kkida photos rakaman hari-hari sebelumnya....ada sikit persamaan dengan cara kkida masak....hehe....:-]...buat masa ni tak bolehlah nak cerita detail-detail...takut nanti kena saman pula dengan mr Babas...hehe....tapi memang sangat interesting....main cubit-cubit aje....:-])

harap Mr Navin dan Wani boleh email kat kkida beberapa resepi dan foto...bolehlah kkida share sikit-sikit dengan my blog reader...warm-up dulu sebelum rancangan sebenar ke udara...;0...tapi jika tak boleh pun takpa....hehe...sabar menunggu....:)

oklah foto bawah ni bukan dari hidangan semalam ye...ini kkida masak tengahari tadi...kari betik muda dengan udang...(rempah babas...:)


kkida memang suka betik muda buat gulai...manis...


last...kkida nak share gambar gadis cilik ni...geram kerana rambutnye keriting halus...anak Mr Navin...:)

Tuesday, May 22, 2012

hmmm...yang ni barulah namanye nasi lemak...:)

nasi lemak wak mid...lokasinye terceruk tengah kampung sungai penchala...tukang masaknya seorang pakcik tua yang usianya kkida kira menghampiri 70 tahun...wak mid buka beberapa buah meja berpayung di laman rumah beliau setiap pagi...beliau buat/jual nasi lemak dan anak lelakinya jual air...father and son business...:]
berniaga/masak dengan ikhlas dan hasilnya memang memuaskan....rezki dapat pahala pun dapat...setiap kali makan orang memuji...takda yang tak puas hati...nasi wak mid memang my favourite...tambahan pula makan dalam suasana nyaman kat laman rumah wak mid...kawasan sekeliling rumah bebukit dan dikelilingi pokok- pokok besar....memang best...:D
pagi ni wak mid buat nasi lemak dan lauk sampingannya adalah sambal ikan tongkol...lauknye berubah setiap hari....kadang-kadang sambal udang, sambal ikan keli, sambal sotong, sambal ikan masin, rendang daging....dll...

cuma satu je....my hb tak berapa berkenan dengan minyaknye yang berlinang...wak mid ni memang suka sambalnya berenang dalam minyak...hehe....:)
but i always love nasi lemak wak mid...walau pun kecil...daun pisang tetap ada sebagai mengalas nasi lemak...

kkida nak rekomen dengan anda pun payah...sebab wak mid ni berniaga kecil-kecilan...kata orang tu mengisi masa lapang dia aje...tapi jika anda teringin nak rasa datang aje ke kampung sungai penchala...

sampai kat masjid jamek, belok kanan kat simpang T...terus lagi dalam 200m hingga jumpa jalan turun bukit untuk ke sek keb sungai penchala...terus ikut jalan tu hingga jumpa simpang empat...masuk kiri dan anda akan nampak payung-payung kat kawasan lapang yang ada bengkel kereta...situlah lokasi wak mid....:)

pagi aje...hingga jam sepuluh lebih kurang...dari isnin hingga khamis, jumaat wak mid tak berniaga...sabtu dan ahad kkida tak pasti...tapi kkida dengar jika nak order nasi lemak bungkus dalam kuantiti yang banyak juga boleh....cuba gi tanya wak mid sendiri.....:)

nak tau berapa harga sarapan kkida pagi tadi?
only rm13.....4 set nasi lemak dengan sambal dan telur goreng (seperti foto atas), 3 ketul sambal ikan tongkol, teh tarik, kopi radik dan teh o...burrrppp...kenyang...tk wak mid...:)))
pemandangan dari warung wak mid....sebuah rumah ala resort kat lereng bukit...

Sunday, May 20, 2012

tomyam santan dan cili benggala goreng lada hitam

salam,
lama dah kkida tak share gambar masakan sendiri...oleh itu petang ni kkida nak share apa yang kkida masak semalam...

lada benggala hijau dan merah, terung, bawang besar yang di goreng dengan hati dan pedal ayam...lain-lain bahan adalah bawang putih dan halia yang di tumis dengan sedikit minyak....sekarang ni kkida suka guna sos lada hitam jenama puteri...memang sedap...setiap kali ke tesco mesti beli sebotol...boleh di campur dengan apa saja...samada ikan, daging, sayur, mee, nasi goreng dsbnya...
bawah ni pula kkida buat tomyam ayam bersantan...since takda sayur...sebab belum gi pasar...kkida campur apa bahan yang ada...bendi, bawang besar dan tomato...hehe...
cara buatnya simple aje...kkida guna tomyam paste jenama knorr...lepas tu tambah sikit santan....lain-lain bahan seperti biasa...serai, bawang putih, lengkuas, halia dan daun limau...
gulai lemak ikan baung dengan asam belimbang....mak kkida buat....:)))

Tuesday, May 8, 2012

teh susu dengan palm syrup

tahukah anda hanya dengan mencampurkan sedikit palm syrup kedalam teh susu anda akan menjadikan rasanya cukup sedap?
sebenarnya kkida nak cuba buat 3 layer tea...sepatutnya syrup tu berada pada lapisan bawah sekali...tapi kerana ia tak cukup pekat kkida letak kat tengah antara susu pekat dan teh...maka jadilah camtu rupanya...hehe...

nantilah kkida nak cuba buat syrup gula merah sendiri yang cukup pekat...mungkin boleh jadi kot...:)
kalau tak jadi juga nampaknya kenalah kkida gi training kat mana-mana kopitiam atau mamak bistro...:)))
ini resepi tak sengaja....tapi memang sedap...yelah palm syrup tukan wangi baunya...campur pula dengan teh pekat dan susu pekat...memang terangkat habislah rasanya...better with ice cube...



Monday, May 7, 2012

triffle dalam tupperware

triffle dalam tupperware....kkida love tupperware...sejak dulu memang suka kumpul tupperware...tapi bukanlah semua jenis dan semua koleksi....sikit-sikit aje...itu pun banyak yang kkida simpan tak guna...balik-balik guna bekas plastik pakai buang atau bekas yang beli dari ikea untuk simpan lebihan makanan....
bila fikir balik memang tak baik camtukan...benda elok-elok ada tak digunakan...sayang....hehe...
sebenarnya kkida nak share dengan anda bekas comel tupperware ni yang kkida baru beli....sungguh comel sehingga kita boleh guna sebagai bekas untuk cold dessert, cukup untuk hidangan seorang....yang bestnye ia bertutup...
pagi tadi kkida buat triffle...resepi yang biasa kkida buat tulah....:) dah banyak kali kkida share kat blog ni...
bahan-bahanya: coklat kek atau sponge cake...potong kecil dan letak dalam tupperware...siram sikit dengan air dari tin buah-buahan cocktail....buatkan custard....kkida guna susu uht full cream 1L campur 3 sdb gula putih...masak susu hingga mendidih...bancuh 4 camca besar tepung kastad dengan sedikit susu atau air...perlahankan api...tuangkan perlahan-lahan bancuhan kastad ke dalam susu sambil terus di kacau hingga kastad pekat...masukkan sebiji kuning telur...pukul dulu...tuang perlahan-lahan sambil terus di kacau.... masukkan 1 sdt vanilla dan 1 sdb butter...kacau sebentar...kastad jangan kental sangat nanti susah nak tuang atas kek...
tuangkan kastad atas kek hingga cover semua....biar keras sebentar....
kemudian sudukan fruit coctail atas custard...(kkida guna tropical fruit cocktail)...
masak agar-agar instant...kkida guna brand nona...ikut arahan pada kotak...perlahan-lahan tuangkan atas kastad dan buah tadi...biarkan agar-agar keras...tutup tupperware dan simpan dalam peti sejuk...
cantikkan nampak triple kkida ni....:)
bagi anda yang berminat nak beli tupperware dan tiada rakan yang jadi dealer tupperware...boleh hubungi kawan kkida iaitu kak mah....beliau ni dah lama berniaga tupperware...jika anda tinggal area TTDI, Damansara, Petaling Jaya, Sri Damansara...mungkin kak mah boleh deliver...tanya kat dia sendiri...

nombor talipon kak mah....012 3661405

....if you like 1001resepi and support kkida...please support my friend too...kak mah juga pandai buat tapai pulut dan juga roti...:)

Saturday, May 5, 2012

hot pie in a minute

lama dah pie maker ni tidor....lebih dua bulan rasanya...dan hari ni tergerak hati kkida nak gunakannya...buat pie guna pie maker ni sangatlah mudah....beli aje frozen puff pastry dan shortcrust pastry....intinya ikut suka....kali ni kkida guna spinach yang kkida celur dan hancurkan sikit, chicken burger dan mozarella cheese....buat ikut arahan/manual yang dikepilkan masa beli pie maker ni...

sunbeam magic pie maker 2 (image from google)...memang anda sangat berguna untuk saya...alah membeli menang memakai....:)

ok, pasti ada yang akan bertanya kat mana kkida beli pie maker ni....
kkida beli kat perth masa gi cuti bulan december lepas....kat malaysia takda jual ni....kkida dah cari...jika beli online mungkin ada...kkida tak pernah pula survey....tapi jika australian online shopping mereka tak deliver ke malaysia...only for local...tak taulah pula jika kkida terlepas pandang...
oleh itu jika anda ke australia, jangan lupa beli pie maker ini...ok....
Insyaallah kkida akan ke sydney minggu akan datang ni....kkida memang ingat nak beli bawa balik beberapa set pie maker ni...cuma tulah...semuanya dah bertuan (2 for family and 2 for 'friends'...:)...jika ikutkan memang nak hangkut bebanyak...tapi apakan daya...tanganku tak sampai...:)

lama dah kkida tak sentuh bab digi wwwow award ni....sebenarnya malas gak asyik cakap pasal voting-voting ni....nanti pembaca ingat kkida ni kemaruk sangat dengan all this award-award ni....tapi kkida ada alasan tersendiri untuk join benda-benda macam ni....islam juga galakkan kita bersaing secara sihat...:)

berbalik kepada kedudukan 1001resepi dalam carta digi fave makan-makan expert...dah berapa hari ni kkida lihat kedudukan 1001resepi tak berubah...melekat kat situ...tak gerak-gerak...berat bebeno pulak 'dia' nak kerabat naik ke atas...hehee....

dan kkida memang salute pada blog yang mengungguli categori ini...hebatkan...kuat betul sokongan peminat dan pembaca blog anda....:-()...

mungkin dah tertulis kali ini bukan rezki kkida...mana boleh kkida je asyik nak menang...hihi...kasi canlah orang lain pula...:)))