Tuesday, April 10, 2012

cerita dari medan ke lake toba....

Assalamualaikum,
cantiknye pemandangan ni kan....pasti yang pernah ke medan dan lake toba tahu betapa indahnya pemandangan lake toba yang luas terbentang...keluasan lake toba sama dengan keluasan singapura...jika kita menyusuri lereng gunung sepanjang tebing lake toba iaitu dari parapat ke brastagi atau medan akan ambik masa lebih dua jam perjalanan menyusuri jalan keliling tasik ni sebelum ia hilang dari pandangan...

lake toba adalah salah satu tasik terdalam di dunia...lebih 500m...gerun dengarnya kan....kalau ada bot yang karam kat tasik ni...huhu....memang tak harus di sebut le....pasti tak jumpa...
ikan juga banyak dalam tasik tersebut....kebanyakan restoran kat sana terutama restoran padang atau minang menghidangkan masakan hasil tangkapan dari tasik toba....terdapat bermacam jenis ikan yang kita tak pernah lihat dan dengar...memang sedap....harganya...sesetengah tu lebih mahal dari ikan laut....
foto atas....saujana mata memangdang....cantik....
kenapa tiba-tiba kkida bercerita pasal lake toba ni?
kkida nak relax jap dari entri resepi....hehe...sekali-sekala ubah topic cerita....actually travel also part of makan-makan and foodie story...selain menikmati pemandangan yang indah ciptaan Illahi...makan adalah agenda nombor satu dalam travel itenari kkida....pasti...semua orang pun camtu kan!...:)

cerita lake toba ni cerita lama...tahun 2009...tapi ketika tu memang kkida tak aktif berblog...hanya share photo di personal fb je...sekarang ni since dah rajin menulis blog bolehlah kkida korek-korek balik kesah lama camni untuk kkida kongsikan kat sini....dan bolehlah kkida recall mana cerita yang menarik untuk kkida kongsikan dengan anda....bolehkan!

apa yang menarik mengenai trip kkida ke medan ni?
banyak sebenarnya...dari mula nak gi hinggalah nak balik...banyak cerita yang menarik...apa taknya, segalanya berlaku dalan sekelip mata...kkida booking tiket kapal terbang ke medan ni sehari sebelum ke medan...my hubby tetiba je ajak...katanya "esok cuti sekolah,  jom kita gi medan"...(masa tu dalam kereta lepas jumpa cikgu aiman - report card day)

kkida nganga jap...hah! gi medan...
yelah! kita tak pernah lagi bawa dia orang (anak-anak) belah sini (sumatera)...selalu ke jawa je...
kkdia kata boleh lah...tapi kena tengok flight ticket le dulu, ada ke lagi untuk esok....

balik rumah terus online dan cari tiket mana yang available...harga memang mahallah dari biasa...dah booking last minute...tu pun nasib ada lagi...lepas dah setle hal tiket...nak kena fikir hal transport le pulak....mana nak cari...ada ke...

kkida survey kat internet dan terus call ke medan...dapat cakap dengan seorang hamba Allah...dia kata ada kereta, jangan risau...esok dia tunggu kat airport...oklah, lega rasanya...wbp, kkida pesan kat orang tu berkali-kali...kkida nak kenderaan yang bagus keadaannya, aircon dalam keadaan baik dan sebagainya...orang tu kata...."ok, bisa buk, jangan bimbang"

setibanya di airport keesokan hari, lelaki yang bercakap dengan kkida semalam dah tunggu kami kat balai ketibaan dan kami di bawa ke kenderaan yang di janjikan...

.....bila mata terpandangkan kenderaan lelaki tersebut....terkaget kejap kkida...alahai....ngapalah terok bebeno van mamat ni....bukanlah kkida nak besar diri atau apa....tapi kkida pasti anda juga akan menolak jika lihat keadaan van tersebut....itu belum masuk dalam lagi....keadaan dari luar amat menyedihkan...gokgek habis kata orang perak....pada pandangan kkida van tersebut memang tak memenuhi syarat dan tak mampu bergerak jauh apatah lagi nak bawa penumpang seramai tujuh orang yang sihat-sihat belaka...

kkida cakap kat hb tak nak naik kenderaan tersebut dan kami menolak dengan baik....tapi biasalah...lelaki tersebut terus cuba pujuk dan ajak juga kami naik vannya....hb terus menolak...dia kata van tersebut uzur sangat....takut nanti masalah dalam perjalanan...

akhirnya kerana tak mau berpanjangan.....hb hulurkan rp200 ribu...baru lelaki tu puas hati dan beredar dari situ....kkida sekeluarga terus ke kantor travel agent berdekatan dengan teksi...nak cari transport lain...

dalam keadaan yang sangat desperate...kami terpaksa terima je apa yang ada...dan akhirnya....inilah rupa kenderaan sewaan kkida sekeluarga....heheheeeeeee...sebuah bas yang boleh muat 20 orang ...haha...kelakar betul rasanya masa tu...dahlah tu....sewanya bukan main sehat...tapi tulah, nak buat camna...tiada pilihan lain dan masa pula suntuk...perjalanan jauh lagi...kami nak terus ke danau toba...dah booking hotel kat sana...hb kata kat kkida...jangan banyak songeh...naik aje...:-O

hmmm....dah namanye pun bas....memang le lapang kemain...nak duduk kerusi mana pun boleh...nak tidor, nak telentang, nak baring...semua boleh....ke depan ke belakang anak-anak kkida dalam bas tu....tak duduk diam...hehe....
....inilah rupanya kenderaan kkida kat medan....hehe....bas pariwisata...
setelah berhempas pulas dalam bas lebih 4 jam dan dalam keadaan jalan yang ala-ala gitu...akhirnya sampailah juga kkida sekeluarga ke sebuah pekan bernama parapat di tepi tasik toba....dah hampir gelap masa tu...check-in hotel...mandi dan keluar cari dinner...jenuh le driver bas tu hayak kami ke sana ke sini untuk 3 hari berikutnye....:-)
pemandangan dari hotel penginapan yang kkida duduk....feri-feri tu berulang-alik dari pulau samosir...kkida tak ke pulau tersebut....tak minat dan takut pun ada....kkida tak percaya dengan depa ni....maksud kkida dari segi maintenance dan kelengkapan keselamatan dalam feri-feri tersebut....(ajal maut Allah yang tentukan...)
keesokan harinya...lepas breakfast dan lepas mandi pool (anak lelaki kkida le...)....kkida check-out hotel dan  teruskan perjalanan ke brastagi....kali ni ikut jalan lereng gunung tepi tasik toba....memang ngeri gak...tapi kerana jalan tu tak banyak kenderaan lalu dan lengang...maka oklah, tak banyak selisih dengan kenderaan dari depan....dan apa yang membuatkan kkida rasa teruja sangat adalah pemandangan lake toba yang sangat cantik....dah macam kat europe pula....
oklah....esok kkida sambung lagi cerita ni ye....more interesting story....:) 

7 comments:

  1. cantiknya gambar gambar yang diambil. Guna kamera apa tu, guna setting manual or auto. Pemandangan macam di negara negara sebelah Eropah pulak...

    ReplyDelete
  2. kelakau...kelakau....ish boleh muat satu family lagi tu..silap orang tak ikut..lolllll

    ReplyDelete
  3. Azie, ada dua camera...SLR dan ixus...setting ni kkida tak pandai...anak2 je yang tahu...gambar2 ni kebanyakan anak kkida yang snap guna SLR...

    ReplyDelete
  4. NBK, memang kelakau....sampai la ni dok senyum sorang...tu le sebab nak stori kat blog ni...interesting...heheeee....

    ReplyDelete
  5. baru balik dari Medan minggu lepas...blom sempat nak update citer lagi... ;)

    ReplyDelete
  6. makneng br balik medan last 2weeks
    tp cukuplah sekali jer pegi
    akak xsakit pinggang punggung ke nak sampai lake toba?
    tobatla kak xnak dtg lg..hahaha

    ReplyDelete

  7. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...