Saturday, April 7, 2012

roti naan, instant pizza...

salam,
ini adalah satu lagi resepi nak cepat siap dan sedap di makan oleh kkida...hasil dari pemerhatian dan membelek produk-produk yang terdapat dalam freezer sejuk beku di supermarket....hehe....
nak assemble pizza adalah tugas yang paling senang dan kejap aje dah jadi....semua orang suka bab tu...tapi bab nak menyediakan rotinye tu yang bercinta sikit, betul tak?...nak bancuh tepung, kemudian uli, pastu terpaksa perap...gelek....baru boleh letak toppingnya....memang ambik masa berjam nak siapkan pizza jika rotinya di adun sendiri...bila tiba bab makan....kejap je...baru letak kat meja dan tak sampai berapa minit dah tinggal bekas....hehe...letih uli rotinye tadi masih belum hilang lagi...:-o

oleh itu sebagai jalan penyelesaian...ikut cara kkida ni...:)....lama dah kkida nak try buat pizza guna roti naan...hari ni baru jadi kenyataan....
anda pernah makan roti naan?...mestilah pernah....makan dengan chicken tandoori...sedapkan....apa pendapat anda mengenai texture roti naan tu?....pada pendapat kkida roti naan memang sesuai sebagai pizza base...rotinya tak lembut sangat dan tak mudah serap liquid...ketebalan yang sesuai sebagai pizza bread...

since semua bahan ada...pagi tadi kkida cuba buat pizza guna naan breand dan hasilnya...memang best...sangat ngamlah sebagai pizza bread...sedap...makan pula panas-panas....
cara kkida...sapu dulu dengan tomato paste/puri atas roti naan, susun pepperoni dan kemudian cheese...taburkan parseley, salt and pepper....gril dalam oven 20 minit atau hingga cheese cair...makan panas...

kemudian kkida cuba pula letak nanas atas pepperoni....lagilah sedap, ada rasa masam manis gitu...(tengok le sapa yang buat...heheheee...perasannn...:)

pizza atas tu pula kkida guna white pasta sos, taburkan artificial crab stick, cheese, parseley, salt and pepper...gril dalam oven...
sebenarnya topping tu anda nak letak apa pun boleh...kkida bagi idea sahaja...yang kkida nak tekankan kat sini ialah naan bread tu....ia memang sesuaii sebagai pizza base...cubalah....:)

5 comments:

  1. Cop.. cop... ogyep sampai dulu... langkah kanan lagi... menu omputih kita ari ni..

    ReplyDelete
  2. baguslah ogy ni...suka kkida dengan you ni...:)))

    ReplyDelete
  3. Thanxs 4 d idea kakak..sgt menarik utk dicuba!
    Xsabarrr!!hehe!

    ReplyDelete
  4. lapor la pulak tgk entry kak ida ni..terbayang2 pulak cheese naan yg mkn kat kedai ari tu...

    ReplyDelete