Friday, April 27, 2012

pulut ayam...mashed potato and chicken

Assalamualaikum,
salam hari jumaat....jika hari jumaat lunch time pasti panjang sikit masanya...mungkin ada yang sempat balik rumah untuk lunch jika rumah dekat....yang tak balik panjanglah langkahnya mencari lunch....:)
pagi ni kkida teringat pulut makan dengan ayam goreng dan sos cili ketika jenjalan  kat hat yai last month....oleh itu lunch hari ni kkida teringat pula nak cuba buat menu yang sama....kkida tanak pulut...letak santan sikit, daun pandan dan garam...itu sahaja...air untuk masak pulut kurang sikit dari air untuk masak nasi...

ayam tu pula kkida gaul dengan serbuk mccormick buffalo wings seasoning mix dan biarkan setengah jam....kemudian goreng dalam minyak banyak.atau anda boleh gril atau bakar dalam oven hingga masak...
buatkan sos cili ni....caranya...tumbuk hingga lumat 4 biji cili merah besar (buang bijinya), 5 biji bawang putih...masukkan kedalam periok kecil, tambahkan air (banyak), 1 sdb cili blender atau lebih jika anda suka pedas, cuka 1/2 sdk, garam, perisa dan gula 3-5 sudu besar (atau lebih)....supaya rasanya ada manis, pedas dan masam sikit...

didihkan hingga tinggal separuh airnya....bancuh 1 sudu kecil tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam sos cili...kacau sebentar dan padamkan api...
buatkan bawang putih goreng...seperti bawang merah goreng juga...hidangkan pulut dengan ayam dan cili sos serta taburkan bawang putih goreng....sedap....

photo bawah ni pula adalah ayam yang sama...kkida hidangkan dengan creamy mash potato dan broadbean and corn salad...celur broadbean hingga lembut (ikut arahahan pada bungkusan) dan celur jagung...campurkan keduanya dalam mangkuk...drizzle dengan sedikit minyak olive, garam dan serbuk lada putih....
mash potato tu senang je nak buat....kkida pasti anda semua tahu bagaimana nak sediakan mash potato kan...rebus ubi hingga empuk...toskan...hancurkan/lenyek...campurkan susu atau cream atau yogurt atau sour cream, salt and pepper...gaul rata...hidangkan...

jika rajin buatlah brown sos...instant pun banyak jual kat kedai...jika tak rajin guna aje bbq sos....macam kkida....:)
broadbean tu kulitnya tebal...anda boleh kupas kulitnya atau makan dengan kulit-kulit sekali....tinggi kandungan serat dan memang bagus untuk orang yang jaga berat badan...



2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...