Saturday, April 28, 2012

popia goreng yang sedap...

salam, nampak sedap tak?  memang sedap...lain sikit skin popia nikan...kkida akan share dengan anda...:)
intinya ni adalah gabungan sengkuang, carrot, kobis, daun bawang dan udang....carrot dan sengkuang parut halus, kobis cincang kecil...udang buang kulit dan cincang kecil...

tumis sikit bawang merah, putih dan halia yang telah ditumbuk lumat...masukkan udang serta sayuran...masak hingga kering...season dengan garam dan serbuk lada putih/hitam, gula dan perisa...ketepikan biar sejuk...
gulung inti dalam kulit popia dan sealkan hujungnya dengan putih telur...goreng dalam minyak banyak dan panas hingga keperangan (jangan lama sangat)...angkat dan sejukkan...buat batter seperti photo bawah ni...
dalam satu bekas, pukul 2 biji telur dan 1 kotak kecil susu...masukkan sedikit tepung goreng pisang adabi, dan sedikit tepung beras....jangan banyak sangat....biar batter cair...panaskan minyak...celupkan popia yang dah di goreng tadi ke dalam batter cair tersebut dan goreng dalam minyak panas hingga keperangan....serve hot dengan cili sos...
inilah hasilnya....sodap sebab kkida yang buat...hehe....:)...selamat mencuba...

kkida harap sambil anda beristirehat bersama keluarga pada cuti hujung minggi ni...anda tidak lupa untuk terus menyokong kkida @1001resepi...please vote for me....MITBCA dan DIGIAward


11 comments:

  1. sedapnya kaaak
    nanti nak cuba,baru je beli kulit popia hihi

    ReplyDelete
  2. Salam kak ida..
    Menarik ni..kitanya goreng 2x la yer kak. Nanti ada ms leh cuba..tq kak :-)

    ReplyDelete
  3. Salam Sue, yes goreng dua kali...memang sedap...:)

    ReplyDelete
  4. oh ya... gireng 2 kali.... ilmu baru ni... kena try nanti..

    ReplyDelete
  5. salam ogy, lama kkida tak nampak...:)

    ReplyDelete
  6. asllm K.Kida...nmpk sedap n myelerakan popia goreng tu...bleh la nk cuba nti...tq kak resepi n idea...

    ReplyDelete
  7. waalaikumsalam,
    sama-sama honey...cubalah...sedap...:)

    ReplyDelete
  8. tq kak ida..
    atie dah buat hihi
    sangat sedap:)

    ReplyDelete
  9. sama-sama atie..kkida suka dengar bila atie kata sangat sedap tu...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...