Wednesday, April 4, 2012

pankek jagung dan kacang ala apam balik

salam,
ada rupa apam balik tak?
ada sikit-sikitkan....kalau orang tak tau pasti kata tu apam balik....:)
petang tadi kkida teringat nak makan apam balik....selalunya jika nak makan apam balik kkida beli kat gerai berhampiran je....tapi hari ni kkida teringat nak buat sendiri...tapi nak mencari resepi yang ok dan ngam tu mungkin ambil masa...nak kena trial an error dulu....

pastu kkida teringat, why not cuba dengan tepung pankek...mungkin boleh jadi....mungkin sedap macam rasa apam balik...:D...
untuk resepi pankek apam balik ni kkida guna tepung pankek betty crocker....jika anda biasa guna tepung pankek ni, cara bancuhannya amat simple...hanya tambah air....since kkida mahukan texture pankek yang liat sikit dan tak mudah pecah...untuk setiap 1 cawan tepung pankek betty crocker (+ 1sudu besar)...kkida masukkan sebiji telur, 2 sudu besar minyak masak (canola atau jagung), 1/2 cawan susu uht low fat dan 1/2 cawan air....kacau rata....bancuhan tak perlu likat seperti bancuhan pankek biasa...pankek ala apam balik ni kena nipis sikit kerana kita hanya masak one side sahaja...macam masak apam balik...

panaskan pan yang sederhana saiz dan berat...perlahankan api....renjiskan minyak atas pankek pan...guna senduk besar dan tuangkan batter keatas pan panas....golekkan supaya batter rata hingga ke tepi....biar 30 saat...tabur rata gula pasir halus atas pankek (kkida guna gula perang halus)...kemudian sudukan jagung manis dan akhir sekali taburkan kacang tumbuk...(kkida beli kacang snek dan tumbuk sikit biar hancur)....tutup pankek pan dan biarkan seminit dua sehingga bahagian bawah keperangan...(jangan balikkan...:-O)
bila nampak bahagian bawah dah perang, perlahan-lahan guna sudip nipis dan kaup sebelah tepi dan lipat dua...letakkan dalam piring, potong dan hidangkan panas....hmmmm....memang sedap....gebus, manis, berkrim dan terasa kacangnya...
lihatlah sebiji rupa apam balik....cuma taklah secantik apam balik yang licin dan sekata warnanya...takpa janji sedap....:)

kena cuba ye!

10 comments:

  1. asslm K.Kida...pancake ala2 apam ni nmpk sedapla...lg2 letak jagung n kacang tu...marbeles...

    ReplyDelete
  2. sodapppnye! terliur da niy... nak3

    ReplyDelete
  3. sebijik mcm apam balik! mkn masa panas2 sedap ni...
    kkida, sy mintak izin copy resepi ye :)

    ReplyDelete
  4. Nampak sedap u.... ogyep hantu apambalik tau...

    ReplyDelete
  5. hehehe...saya ni kat texas..asik teringat nak makan apam balik..memang camni lah yang saya buat..guna premix waffle..bancuh ikut arahan dia, lepas tu kasi cair sikit..pastu pepandai la tambah kacang, jagung, gula dan butter..bole la nak lepaskan rindu makan apam balik..hehehehe

    ReplyDelete
  6. bolehlah jika teringin nak makan apam balik home made kan....sebab rasanya tak lari jauh...80% macam rasa apam balik ori...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy peminat baru la blog kak ida, nama sy pon ida. Bila nampak resepi ni terliur sy, cuma kena dptkan jagung je thanks for sharing this recipe kkida. Saya tinggal kat Khobar, Saudi. Memang lama dah tak pekena apam balik. Thanks again for your brilliant and idea+ creativity.

      Delete
  7. ah nak kene cuba gak nih..kkida, klau guna tepung penkek lain pun bole gak kan?? sama ke cara dia??

    ReplyDelete
  8. Kat Sabah,kita panggil apam balik sebagai kuih bulan.

    Satya
    http://chitty-boy.blogspot.com

    ReplyDelete