Monday, April 16, 2012

lompang pandan lompang jagung...

lompang ke lempang...:)
takda rupa kueh lompang pun....jika kueh lompang rupanya cantik dan comel...di kukus dalam mangkuk yang memang khas untuk kueh lompang...

kkida takda mangkuk tu....selama hari ni mana kkida pernah terlintas nak buat kueh lompang...jadi memang tak pernah terlintas dan teringat nak beli mangkuk comel tu....lepas ni jika terjumpa pasti kkida nak beli selepas mencuba resepi kueh lompang ni yang sangat mudah di sediakan dan pastinya sedap....

kkida perolehi resepi dari internet...lama dah sangat tak ingat dari website mana....berbulan kkida merenung resepi kueh lompang ni dan akhirnya kkida realisasikan resepi tersebut menjadi kueh lompang yang sebenarnya....
yang hijau tu kueh lompang pandan...dan yang kuning tu kueh lompang jagung....dua-dua sedap...:)
jika nak cuba ni resepinya....

150g tepung beras
100g tepung jagung/tepung ubi kayu
200 gula halus
1/2 sudu teh garam
250ml coconut milk
1 tbs pandan paste atau air daun pandan
350ml air mendidih
1 sudu teh air kapor

campur semua bahan kering dalam satu mangkuk dan bahan liquid dalam mangkuk berasingan...gaul rata...tuangkan bahan liquid ke dalam bahan kering dan kacau sebati...tapis/saring adunan supaya tidak berketul...kemudian tuangkan ke dalam mangkuk/cawan kueh lompang (jika ada) dan kukus selama 20 minit (lebih kurang)...setelah masak, sejukkan dan gaul dengan kelapa muda parut yang di campur sedikit garam...
 untuk kueh lompang jagung, kkida kisar 1 cawan cream style hingga halus...kurangkan air mendidih kepada 300ml...campurkan jagung dan gaul rata....tapis/saring terlebih dahulu...kukus dalam mangkuk kueh lompang atau sebarang bekas kaca...sejukkan dan potong...gaul dengan kelapa muda/puteh bergaram...sedapnya lompang jagung...
kkida cuba kedua-dua jenis tepung iaitu tepung jagung dan tepung ubi...untuk lompang pandan kkida guna tepung jagung dan lompang jagung kkida guna tepung ubi....kkida dapati kueh lompang guna tepung ubi lebih sedap berbanding kueh lompang guna tepung jagung...

anda pula cuba dan share pula hasilnya dengan kkida ok....:)
terlanjur berentri ni kkida nak share sikit cerita semalam....majlis hi-tea denaihati network....
ariffshah yang juga salah seorang penulis bagi blog denaihati...beliau yang ajak kkida ke majlis ini...dan di belakang ariff adalah hj amir (owner blog denaihati)...bawah ni adalah sesuatu yang membuatkan kkida rasa tak rugi join majlis semalam....asam laksanya....sodap weh!
begitu juga dengan kueh talam keladi dan kaswinya...yumm...
tak sangka bertembung pula dengan my sister....wati aka kak jun @ cupcakekasih yang juga dapat jemputan semalam...so apa lagi happy betul kkida sebab ada gang berborak....hehe....kita orang le yang sibuk dok berposing lebih-lebih....hehe....
bergambar dengan hj amir aka mohd ilham....bawah ni anak kkida, eka suka sangat dapat bertemu dengan blogger emila yusof....eka hanya kenal blog emila tapi orangnya eka tak cam....:)...emila ni sangat berseni orangnya...kkida pun suka tengok hasil lukisan beliau yang sangat kreatif...emila hadiahkan kepada setiap hadirin sebuah kalender yang sangat unik dan cantik....nanti kkida share kemudian ye...
dan akhir sekali kkida sangat terhibur dengan nyanyian penyanyi ini yang juga seorang blogger...iaitu zarul vocalis kumpulan umbrella....semua pasti tahukan lagu hit kumpulan ini satu masa dulu...(ada orang cakap memang satu masa dulu zarul ni ada kilang buat payung betul ke....hehe...:)...mungkin jugakan....
eh! apahal pulak dengan beruang A&W ni....kkida dihantar dan dijemput oleh anak kkida semalam...so masa jemput balik semua yang ada kat rumah ikut sekali...sebabnya nak gi makan kat A&W drive-in ni....yelah kalau saja datang nak makan idok le kot...jauh bebeno dari penchala....ni sebab dah terlanjur lalu kat situ...apa lagi...mamamlah yang teruja sangat nak makan hotdog A&W tu....:)

since kkida dah kekenyangan sangat....tak makan apa dah kat A&W....:)



4 comments:

  1. Bolehlah juga KKida.. Bulat ke.. empat segi ke... janji lompang... & takkan ada orang nak lempang kita kan.. ogyep suka lompang...

    ReplyDelete
  2. salam kkida,
    masa kecik2 30 tahun yang lepas mak rajin sangat buatkan kuih lompang sebagai jajan kami.
    kata mak itu jajan paling murah yang mak boleh sediakan untuk kami...
    memori sangat bila makan kuih lompang, sob..sob.. termemori pulak kat rumah orang hi..hi..

    ReplyDelete
  3. naper tak bagi tau buat lompang. Merangkak pun sanggup naik bukit tu!

    ReplyDelete
  4. As salam KKida.. Semoga KKida sihat..
    Lama tak jumpa kuih lompang.. hihi
    Seronok hadir bila diundang :)

    ReplyDelete