Sunday, April 8, 2012

green bell pepper tumis dengan udang

salam,
habis dah hujung minggu, esok mula minggu baru....bagaimana weekend anda? kkida relax kat rumah aje minggu ni....hb gi penang kenduri anak kawan dia, aiman gi kuantan, berkemah di pantai balok kuantan...aktiviti koku sekolah, yg anak pompuan dua orang tu ada hal mereka sendiri...akhirnya yg tinggal kkida dengan yg bongsu, dia pula demam....so tidor ajelah dia dua hari ni...:) 
pagi ni kkdia masak macam-macam jugalah...nasi lemak, meehoon goreng...dan kkida cuba buat kueh lompang....jadi jugalah kueh lompang kkida tu....tapi ada kelainan sikit...nanti kkida share kemudian ye....kkida ni sebenarnya ada banyak stori dan resepi yang nak di kongsi, cuma mood untuk menulis tu kureng sikit....tapi takpa....pelan-pelan....jangan mood tu out terus sudahlahkan....hehe...
lama dah kkida tak share resepi sayuran kan....kali ni kkida nak share resepi ni yang mungkin jarang kita buat....kkida pun baru pertama kali buat resepi macam ni....lada besar ni memang biasalah kkida guna dalam masakan, cuma cara masak seperti ni belum pernah lagi...

senang aje sebenarnya...lada tu kkida letak direct atas api dan gril hingga semua kulitnya terbakar....lepas tu biarkan sejuk...bila dah sejuk senang aje kulitnya tu di tanggalkan dan di bersihkan....potong kecil dan tumis ikut resepi anda tersendiri...macam tumis kubis atau kacang panjang...
kkida goreng sayur ni dengan udang hidup, kicap cair, sos blackpepper....sebelum tu tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah potong dulu....tambah perisa lain jika anda suka....sedap rasanya kerana bell pepper tersebut lembut dan manis setelah di buang kulitnya...
resepi lada benggala ni banyak terdapat di internet...cuba google dan dapatkan berbagai idea cara masak guna bahan ini

1 comment: