Wednesday, April 18, 2012

grapefruit salad

salam,
menu diet breakfast lagi...ye ke!...mestilah, kkida pun nak kurus gak....muahaha...tapi tulah...makan healthynya sekali-sekala...yang tak healthynye berkala-kala....mana nak kuruskan!...huhu...

sebenarnya payah juga kkida nak promo breakfast camni kat ahli-ahli dalam rumah kkida ni....apa taknya...sebab ada tukang beli nasi lemak pepagi...i.e. my hb lah...walau pun kkida dah prepare all the cereals and fruits and yogurt kat dalam fridge....bila depa tengok ada nasi lemak bungkus atas meja...pasti yang tulah depa lebih minat...:D ...dan akhirnya fruit salad tu kering kat dalam peti ais...:)
 
anda pernah makan buah grapefruit?...mestilah pernah...:)
buah grapefruit lebih kurang sama seperti buah orange cuma isinya sedikit berlainan...warnanya juga berbeza dari buah oren...kemerahan...

kkida suka buah ni kerana texturenya dan jusnya juga banyak jika diperah...cuma rasanya agak pahit....jika beli buah ni selalunya kkida je yang makan sorang...anak kkida kurang minat buah camni...masam dan leceh nak mengupasnya....
grapefruit ni kkida beli dua hari sudah dari tesco...yang ni saiznya agak kecil sikit...kkida kupas kulit dan cube kecil...campur dengan sedikit gula perang dan daun pudina kering (jika ada yang segar better) dan secubit garam...sejukkan...
susu yogurt ni pun kkdia buat sendiri...campur perahan jus lemon ke dalam fresh milk...susu akan menjadi pekat...lebih banyak jus lemon lebih kental susu tersebut...
cara hidang...dalam mangkuk campurkan buah grapefruit dan jusnya, susu yogurt, muesli dan madu...terus makan....yummy!.....kkida memang suka....dan kkida pasti anda pun suka...cubalah.....
sebelum kkida tutup cerita...jika anda sudi boleh tak tolong vote blog kkida ni?
tak susah...hanya log in ke akaun facebook anda dan click vote....itu saja....:)

MITBCA2012 email dan jemput kkida join pertandingan blogger award ni...since ia dianjurkan oleh badan kerajaan (Ministry of Tourism Malaysia) bagi tujuan promosi industri pelancungan negara kita....kkida fikir apa salahnya kkida menyahut seruan kerajaan...terasa yang blog kkida ni dihargai dan mampu membantu banyak pihak...terima kasih atas penghargaan tersebut...:)

dan terima kasih buat kalian yang sudi vote untuk koleksi1001resepi....:)



No comments:

Post a Comment