Thursday, April 19, 2012

burger besar ala yazid burger...

salam hari rabu,
bukan wordless wednesday...tapi rabu dengan kata-kata....
burger...ada apa dengan burger ni....biasa je nampaknya kan!

ingat tak kkida pernah share mengenai giant burger @ yazid burger....sejak makan kat situ anak kkida, atmam selalu teringat dan selalu ajak kkida gi makan burger yazid...katanya best...
wbp, sebab jauh kkida malas le nak gi sebab semata-mata nak makan burger...memang sedap....tapi tulah...jauh....
kkida kata jika nak makan, pergilah sendiri...ajak abang ajwad...mama malaslah...jauh bebeno...:)
masa gi tesco isnin lalu kkida terlihat roti arab ni....kkida belek-belek dan rasa yang roti ni sesuai sebagai roti burger...walau pun tak sebesar roti burger yazid, tapi ia lebih besar dari roti burger biasa...teringat pula kat permintaan anak manja kkida tu....hehe...dan kkida pun belilah sebungkus...

mula-mula kkdia ingat nak buat daging burger sendiri, tapi teringat pula kat rumah banyak daging burger instant....so takpalah....kali ni kkida guna mana yang ada dulu...:)
saiz roti ni dua kali ganda saiz roti burger biasa....walau bagaimana pun ia tak cukup tebal jika di belah dua...oleh itu kkida guna dua biji roti ini untuk satu burger...untuk roti bahagian bawah burger kkida potong bahagian atas sebiji roti arab tersebut dan untuk bahagian atas burger kkida potong bahagian bawah sebiji lagi roti arab tersebut...hmmmm....faham tak apa yang kkida cuba terangkan....:-D

senang cerita...satu roti potong rata bahagian atas dan satu lagi potong bahagian bawah....butterkan kedua-dua bahagian yang dipotong dan gril atas pan...
dengan menggunakan daging burger yang sedia ada...kkida satukan dua keping dan bentukkan semula supaya jadi sekeping burger yang besar...ukuran 4-5 inci lebar...(defroskan daging hingga lembut)...kemudian masak seperti biasa atau gril dalam oven...
jika nak buat burger special...pecahkan dua biji telur dan ratakan (atas api yang sangat kecil)....letak daging burger yang dah masak tadi...lipatkan bahagian tepi...(kkida tambah steak/bbq sos sikit)...dan letakkan atas roti...
tambah salad, pickle, sos cili, mayonnaise, cheese...etc...
hidang ketika masih panas....sebiji burger boleh potong tiga (jika tak kuat makan...hehe...)....kalau tak potong dua aje atau jika larat makanlah seorang....hihi....
sebenarnya burger kecil ke atau besar sama je rasanya...cuma budak-budak seusia anak kkida yang bongsu tu rasa seronok sangatlah kononnya tengok burger besar camni....hehe....walhal sama je...:)




6 comments:

  1. amboi 3x... besarnya... camne nak masuk dlm mulu tu..

    ReplyDelete
  2. Glad to be in ur blog..burger luks Yummy..

    ReplyDelete
  3. ogy,
    kena potong kecik le butger tu sayang oi...memang le tak muat mulut...:)

    ReplyDelete
  4. Saya dah vote kat link yang kak ida bagi tu.. Thank n saya akan promote kat customer saya...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...