Sunday, April 29, 2012

aku seekor si ikan tuna...

cantikkan rupaku....diikatkan dengan ribbon berwarna pink dan dibaringkan di atas meja yang dihiasi dengan bunga-bungaan....wbp, aku tidaklah hairan sangat kerana di lautan tempat asalku...ia jauh lebih indah lagi....tiada antara kamu yang berada disekelilingku ketika ini yang tahu betapa indahnya alam habitat tempat asal usulku....:)

tapi pada suatu hari, mungkin nasib tidak menyebelahi aku....aku termasuk ke dalam perangkap jaring yang sangat besar...aku tidak mampu melepaskan diri....dan akhirnya....huhu....aku ditarik naik ke atas sebuah tempat yang sangat besar...bersama-samaku ada beratus-ratus ekor lagi kaum sejenisku....semuanya tercungap-cungap dan mengeletik-ngeletik meminta nyawa...:'(
asalku dari sebuah pulau yang sangat indah nun jauh di tengah lautan bernama maldives....aku di terbangkan khas ke sebuah negara yang bernama Malaysia kerana aku telah dibeli oleh sebuah restoran yang bernama Shogun yang terletak di sebuah tempat bernama One Utama....aku di arak sekeliling One Utama oleh beberapa orang ketua chef restoran berkenaan....dan akhirnya aku tiba di lokasi terakhir di dalam restoran tersebut...tatkala itu aku dikelilingi oleh berpuluh orang dan berpuluh kamera...
...dan inilah aku....seekor ikan tuna seberat 100kg...aku di kenali sebagai Maguro di negara Jepun...orang Jepun memang suka makan aku....aku pun tak tahu kenapa...mereka makan daging aku mentah-mentah...tak perlu masak....hehe...dan kini manusia seluruh dunia pun suka ikut cara orang Jepun makan aku....makan ikan mentah...but i tell u...daging aku yang mentah dan fresh sangat sedap dimakan tanpa dimasak...hihi....tak percaya?

jika nak cuba makan daging aku yang fresh ni meh datang kat restoran ni...:)
berbalik kepada kesah aku di atas usungan tadi....setelah aku berada di sekeliling tamu yang dijemput hadir...mereka dengan tersenyum girang snap gambar aku tak henti-henti...dalam hati mereka mungkin berkata...wah! cantiknye rupa aku dan hmmmm...betapa sedapnya daging aku...dan mungkin ada yang tak sabar nak merasa....
setelah puas bergambar...tibalah masanya....huhu....mula-mula reben ikatan jambulku digunting....kemudian semua ikatan tali juga diputuskan...lampu kamera pula tak henti-henti...lip-lap lip lap...hingga silau mata aku....mereka mengabadikan saat-saat akhir aku sebagai seekor Maguro yang sempurna...:-D
dan akhirnya...:')...seorang chef handalan berbangsa Jepun...dengan hati-hati...meletakkan pisau di badanku iaitu di bawah siripku...hanya menunggu masa untuk membenamkan pisaunya yang tajam itu....setelah beliau mendapat green light...aku pun mula di...........di situ.........kemudian di.........
dan......
dan akhirnya....lihatlah seketul isiku yang cantik itu di angkat keluar untuk di tontonkan kepada umum....:)
...betapa happynya mereka....tersenyum gumbira...dan aku...
...hmmmm...beginilah nasibku siikan tuna...dari lautan dalam asalku dan kini aku bersemadi di dalam....kantung manusia....hehe...
btw, aku memang sedap di cicah dengan kicap dan wasabi....pedasnya sampai ke telinga...:)

8 comments:

  1. Salam kak...menariknya entry kkida nih...maguro nih seyes sedap kak...org kata chicken seafood...rasa dia mcm ayam... buat rendang pun sedap...ha3x...inilah jadinya bila org melayu dok jepun...

    ReplyDelete
  2. Ciannya ikan tu... dah dipakaikan cantik2... di potong2 pula... agak2 apa message yg cuba disampaikan ya..

    ReplyDelete
  3. Pergh besarnya ikan tuna tu.. Siap dihias indah lagi..

    Kak Ida memang kreatif bila menulis entri..

    p/s : Terima kasih Kak Ida sebab sudi linkkan blog Nur dalam blog akak yang famous ni.. Terharu sangat.

    ReplyDelete
  4. good idea tu FnF...buat rendang Maguro...hehe...nanti satu hari kkida nak cuba....tapi mana nak cari isi ikan tuna fresh camni kat malaysia ni...:)

    ReplyDelete
  5. ogy, takda mesej apa-apa...hanya sebuah majlis meraikan bermulanya musim bunga sakura di jepun...itu saja...

    ReplyDelete
  6. sama-sama Nur...terima kasih kerana rajin mengomen kat blog kkida ni...:)

    ReplyDelete
  7. Pandai kak xida mengarang cita ikan tuna ni.adakah ini kisah benar.he3

    ReplyDelete
  8. ye haryati...ini kisah benar...hik3

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...