Monday, April 30, 2012

french toast ala-ala bread pudding

salam,
pepagi lagi kkida dah online ni...:)
kkida nak share resepi french toast ni....apa yang specialnya tentang resepi ini....most of us rajin buat french toast untuk anak-anak nak gi sekolah...gitu juga kkida...cuma so far kkida tak pernah lagi share cara kkida buat french toast....(kkida rasa belum ada lagi resepi french toast kat blog ni...)

btw, sebelum tu kkida nak beritahu yang kkida ni segan dah nak kempen untuk dua-dua event/award kat atas tu...kkida nak ikut stail mat gebulah....'berbloglah dengan gembira'....hehe....betul tu mat...kkida setuju 100%....memang stress...keliru pun ada juga...bagaimana blog yang di tulis dalam tulisan/bahasa selain bahasa kebangsaan (BM) atau bahasa yang semua orang boleh faham (BI) lepas bertanding...hmmmm...:-O

....bagi DIGI WWWOW AWARD pula....voting periodnya lama bebeno...:-(...tak daya rasanya kkida nak ngadap itu je dan berterusan minta orang vote blog kkida ni setiap hari....:/

oleh itu kkida berserah ajelah (salah tu kkida..:)...jika anda rasa blog kkida ni layak di undi...undilah...
terpulang pada budi bicara kalian...lagi pun minggu ni dan minggu depan kkida agak sibuk sikit...next weekend kkida nak gi Sydney seminggu dengan eka dan hani...so kkida nak kena preparelah apa yang perlu terutama hal makan mereka yang tinggal...i.e hubby and anak lelaki kkida yang tiga orang tu...nak kena tunjuk ajar lebih kurang kat bibik apa yang perlu beliau sediakan...selama ni walau pun ada maid...semua kerja masak memasak kkida yang buat sendiri...bibik hanya bantu sikit-sikit aje...tapi jika dah terdesak (kkida takda) beliau boleh buat (masak)...tapi ikut cara dialah....hehe....
oklah berbalik pada cerita french toast ni....apa yang kkida nak share adalah....pertama roti arab pelbagai guna....bestlah roti arab ni...memang sesuai untuk french toast/stick....dan resepi french toast ni kkida perolehi dari buku masak kkida iaitu 1001easy recipes...pukul 4 biji telur dengan 1 cawan krim...sebab takda krim kkida guna susu sejat...garam sikit...potong roti arab pada ketebalan satu inci (jika takda roti arab boleh guna roti jenis lain)...celupkan ke dalam bancuhan susu dan biarkan sebentar supaya roti serap bancuhan susu tersebut...

panaskan sikit butter atas gril pan dan gril hingga keperangan kedua-dua belah....kemudian pindahkan ke atas baking sheet dan bakar dalam oven selama 10 ke 15 minit pada suhu 350C hingga roti gebu...keluarkan dari oven dan taburkan gula icing atau caster sugar...siramkan maple syrup dan makan ketika masih panas...:)



Saturday, April 28, 2012

popia goreng yang sedap...

salam, nampak sedap tak?  memang sedap...lain sikit skin popia nikan...kkida akan share dengan anda...:)
intinya ni adalah gabungan sengkuang, carrot, kobis, daun bawang dan udang....carrot dan sengkuang parut halus, kobis cincang kecil...udang buang kulit dan cincang kecil...

tumis sikit bawang merah, putih dan halia yang telah ditumbuk lumat...masukkan udang serta sayuran...masak hingga kering...season dengan garam dan serbuk lada putih/hitam, gula dan perisa...ketepikan biar sejuk...
gulung inti dalam kulit popia dan sealkan hujungnya dengan putih telur...goreng dalam minyak banyak dan panas hingga keperangan (jangan lama sangat)...angkat dan sejukkan...buat batter seperti photo bawah ni...
dalam satu bekas, pukul 2 biji telur dan 1 kotak kecil susu...masukkan sedikit tepung goreng pisang adabi, dan sedikit tepung beras....jangan banyak sangat....biar batter cair...panaskan minyak...celupkan popia yang dah di goreng tadi ke dalam batter cair tersebut dan goreng dalam minyak panas hingga keperangan....serve hot dengan cili sos...
inilah hasilnya....sodap sebab kkida yang buat...hehe....:)...selamat mencuba...

kkida harap sambil anda beristirehat bersama keluarga pada cuti hujung minggi ni...anda tidak lupa untuk terus menyokong kkida @1001resepi...please vote for me....MITBCA dan DIGIAward


Friday, April 27, 2012

pulut ayam...mashed potato and chicken

Assalamualaikum,
salam hari jumaat....jika hari jumaat lunch time pasti panjang sikit masanya...mungkin ada yang sempat balik rumah untuk lunch jika rumah dekat....yang tak balik panjanglah langkahnya mencari lunch....:)
pagi ni kkida teringat pulut makan dengan ayam goreng dan sos cili ketika jenjalan  kat hat yai last month....oleh itu lunch hari ni kkida teringat pula nak cuba buat menu yang sama....kkida tanak pulut...letak santan sikit, daun pandan dan garam...itu sahaja...air untuk masak pulut kurang sikit dari air untuk masak nasi...

ayam tu pula kkida gaul dengan serbuk mccormick buffalo wings seasoning mix dan biarkan setengah jam....kemudian goreng dalam minyak banyak.atau anda boleh gril atau bakar dalam oven hingga masak...
buatkan sos cili ni....caranya...tumbuk hingga lumat 4 biji cili merah besar (buang bijinya), 5 biji bawang putih...masukkan kedalam periok kecil, tambahkan air (banyak), 1 sdb cili blender atau lebih jika anda suka pedas, cuka 1/2 sdk, garam, perisa dan gula 3-5 sudu besar (atau lebih)....supaya rasanya ada manis, pedas dan masam sikit...

didihkan hingga tinggal separuh airnya....bancuh 1 sudu kecil tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam sos cili...kacau sebentar dan padamkan api...
buatkan bawang putih goreng...seperti bawang merah goreng juga...hidangkan pulut dengan ayam dan cili sos serta taburkan bawang putih goreng....sedap....

photo bawah ni pula adalah ayam yang sama...kkida hidangkan dengan creamy mash potato dan broadbean and corn salad...celur broadbean hingga lembut (ikut arahahan pada bungkusan) dan celur jagung...campurkan keduanya dalam mangkuk...drizzle dengan sedikit minyak olive, garam dan serbuk lada putih....
mash potato tu senang je nak buat....kkida pasti anda semua tahu bagaimana nak sediakan mash potato kan...rebus ubi hingga empuk...toskan...hancurkan/lenyek...campurkan susu atau cream atau yogurt atau sour cream, salt and pepper...gaul rata...hidangkan...

jika rajin buatlah brown sos...instant pun banyak jual kat kedai...jika tak rajin guna aje bbq sos....macam kkida....:)
broadbean tu kulitnya tebal...anda boleh kupas kulitnya atau makan dengan kulit-kulit sekali....tinggi kandungan serat dan memang bagus untuk orang yang jaga berat badan...



Thursday, April 26, 2012

kari hijau daging dengan mee maggi

salam,
kkida suka buat kari hijau thai kerana aromanya...thai green curry ni sangat versatile....boleh makan dengan apa saja....nasi, mee, roti, pasta dan sebagainya...jika anda ingin mencuba....resepi asalnya ada di sini....

ramuannya memang banyak...tetapi hasilnya memang sedap...anda boleh guna apa saja bahan utama...ayam, udang, daging, meatball dan berbagai jenis sayuran dan ubi....ikut selera anda...
walau bagaimana pun....green kari kkida ni guna instant gravy yang kkida beli dari tesco hat yai....rasa dan aromanya serupa dengan resepi yang di buat sendiri....dan kali ni kkida guna daging pula...

oleh kerana tak lalu makan nasi....kkida guna instant noodle untuk kawankan dengan curry hijau ni...senang...celur aje mee, saringkan...letak dalam mangkuk dan siramkan kuah....kerana nak menambahkan sedap dan kalorinya....hehe....kkida goreng pula telur mata sapi....hmmmm memang membangkitkan selera laaaa...tambah pula sambal belacan....muahaha....mana tak sihat kak ida oiiii....heheeee....

JANGAN LUPA VOTE KKIDA YEK!!!

THANK YOU...:)))


Tuesday, April 24, 2012

roti arab pelbagai guna

salam,
kkida mula mengenali roti arab ni ketika makan kat sebuah restoran di the curve dua tahun lalu...salah satu menunya adalah dhal curry dengan roti arab...sebelum tu kkida tak pernah lihat bagaimana rupanya roti arab tersebut...ketika di hidangkan roti tersebut di cross sikit bahagian tengahnya sebelum di panaskan dalam oven...

cara makannya...koyak sikit-sikit dan celupkan ke dalam curry dhal...terasa sedap pula masa tu...bila kkida terlihat roti tersebut kat tesco selepas itu terus kkida beli dan cuba buat menu yang sama kat rumah...mula-mula ok, semua suka...lama-kelamaan ia kurang dapat sambutan dan kkida pun stop beli roti tersebut...sekali dua aje lepas tu...
beberapa hari lalu kkida guna roti arab ini sebagai roti burger dan ia memang sangat sesuai....roti ni versatile sebenarnya...ia pelbagai guna...lagi pun mudah untuk berimaginasi dengan roti ni kerana bentuknya yang besar dan tebal...macam-macam menu kita boleh buat dengan roti ini...

....dan pagi ni kkida guna roti arab sebagai garlic finger atau garlic toast...potong keping-keping dan sapukan dengan garlic butter, taburkan italian herbs...bakar dalam oven hingga keperangan...hasilnya memang sedap...ia crunchy dan enak di cicah dalam mushroom soup...makan pula panas-panas...hmmmm....yg ni memang kegemaran my kids...:)
kkida juga cuba buat garlic toast dengan hotdog bun...hotdog bun sangat ringan dan rapuh...bila di bakar dalam oven ia menjadi sangar crunchy...hanya belah dua dan sapu dengan garlic butter dan tabur herbs...memang best...:)
so, mulai hari ni jika nak makan garlic finger/bread/toast...inilah roti yang akan kkida beli selain french baguette....anda juga harus cuba...:)
thank you for your vote...:)))

Wednesday, April 18, 2012

grapefruit salad

salam,
menu diet breakfast lagi...ye ke!...mestilah, kkida pun nak kurus gak....muahaha...tapi tulah...makan healthynya sekali-sekala...yang tak healthynye berkala-kala....mana nak kuruskan!...huhu...

sebenarnya payah juga kkida nak promo breakfast camni kat ahli-ahli dalam rumah kkida ni....apa taknya...sebab ada tukang beli nasi lemak pepagi...i.e. my hb lah...walau pun kkida dah prepare all the cereals and fruits and yogurt kat dalam fridge....bila depa tengok ada nasi lemak bungkus atas meja...pasti yang tulah depa lebih minat...:D ...dan akhirnya fruit salad tu kering kat dalam peti ais...:)
 
anda pernah makan buah grapefruit?...mestilah pernah...:)
buah grapefruit lebih kurang sama seperti buah orange cuma isinya sedikit berlainan...warnanya juga berbeza dari buah oren...kemerahan...

kkida suka buah ni kerana texturenya dan jusnya juga banyak jika diperah...cuma rasanya agak pahit....jika beli buah ni selalunya kkida je yang makan sorang...anak kkida kurang minat buah camni...masam dan leceh nak mengupasnya....
grapefruit ni kkida beli dua hari sudah dari tesco...yang ni saiznya agak kecil sikit...kkida kupas kulit dan cube kecil...campur dengan sedikit gula perang dan daun pudina kering (jika ada yang segar better) dan secubit garam...sejukkan...
susu yogurt ni pun kkdia buat sendiri...campur perahan jus lemon ke dalam fresh milk...susu akan menjadi pekat...lebih banyak jus lemon lebih kental susu tersebut...
cara hidang...dalam mangkuk campurkan buah grapefruit dan jusnya, susu yogurt, muesli dan madu...terus makan....yummy!.....kkida memang suka....dan kkida pasti anda pun suka...cubalah.....
sebelum kkida tutup cerita...jika anda sudi boleh tak tolong vote blog kkida ni?
tak susah...hanya log in ke akaun facebook anda dan click vote....itu saja....:)

MITBCA2012 email dan jemput kkida join pertandingan blogger award ni...since ia dianjurkan oleh badan kerajaan (Ministry of Tourism Malaysia) bagi tujuan promosi industri pelancungan negara kita....kkida fikir apa salahnya kkida menyahut seruan kerajaan...terasa yang blog kkida ni dihargai dan mampu membantu banyak pihak...terima kasih atas penghargaan tersebut...:)

dan terima kasih buat kalian yang sudi vote untuk koleksi1001resepi....:)



Tuesday, April 17, 2012

charcoal chicken

assalam,
sebelum DB bersuara mengenai foto-foto ni eloklah kkida tayangkan kat blog ni....:)

dua hari sebelum pulang malaysia, DB bawa kkida sekeluarga menjamu selera di restoran ni...lokasinya mudah di cari dan foodnya sangatlah marbeles....kalau tak percaya anda lihatlah gambar-gambar ni...

kkida pernah mention mengenai gril lamb rack (foto atas) sebelum ni....pertama kali kkida makan gril lamb seperti ini dan sesedap ini....orang arab memang pakar dalam mengadun dan menyediakan hidangan berasaskan daging...yelah memang itu makanan harian mereka...
gril chicken....waduh! memanglah sangat menyelerakan...pada pendapat kkida...kenny rogers pun kalah...and its cheap..lamb rack atas tu hanya A$11+  for one whole rack...(foto atas)...texturenya sangat chewy dan memang best...

jika anda ke Perth gilah cari Dato' Burn dan ajak dia makan kat situ....im sure DB dengan senang hati dan jika tak busy akan penuhi permintaan anda (dont worry DB seorang yg ramah dan sangat friendly...hehe..:)

dan tahniah buat DB kerana baru je dapat cucu yang pertama...:)
sebenarnya foto-foto atas ni kkida minta DB snapkan dan email kepada kkida...foto yg kkida ambil sendiri tempoh hari hilang begitu sahaja....mungkin ada technical error masa upload gambar dari camera hari tu....:/

dan kkida pasti plate kat atas tu DB yang punya...tengok le....macam mana tak sihat....muahaha....tul tak DB???
hidangan utama restoran ini adalah charcoal gril chicken dan lamb rack....terdapat banyak hidangan sampingan yang lain seperti green salad, potato salad dan pasta salad...nasi beriani pun ada....
bagi anda yang akan bercuti ke perth jangan lupa nikmati hidangan kat restoran ni ye....

Charcoal Chicken Express Cafe, Perth
location: shop 366, Grand Promenade, Dianella, WA 6059
my review...
food: 4.5/5
environment: 4/5
service: 4.5/5

Monday, April 16, 2012

lompang pandan lompang jagung...

lompang ke lempang...:)
takda rupa kueh lompang pun....jika kueh lompang rupanya cantik dan comel...di kukus dalam mangkuk yang memang khas untuk kueh lompang...

kkida takda mangkuk tu....selama hari ni mana kkida pernah terlintas nak buat kueh lompang...jadi memang tak pernah terlintas dan teringat nak beli mangkuk comel tu....lepas ni jika terjumpa pasti kkida nak beli selepas mencuba resepi kueh lompang ni yang sangat mudah di sediakan dan pastinya sedap....

kkida perolehi resepi dari internet...lama dah sangat tak ingat dari website mana....berbulan kkida merenung resepi kueh lompang ni dan akhirnya kkida realisasikan resepi tersebut menjadi kueh lompang yang sebenarnya....
yang hijau tu kueh lompang pandan...dan yang kuning tu kueh lompang jagung....dua-dua sedap...:)
jika nak cuba ni resepinya....

150g tepung beras
100g tepung jagung/tepung ubi kayu
200 gula halus
1/2 sudu teh garam
250ml coconut milk
1 tbs pandan paste atau air daun pandan
350ml air mendidih
1 sudu teh air kapor

campur semua bahan kering dalam satu mangkuk dan bahan liquid dalam mangkuk berasingan...gaul rata...tuangkan bahan liquid ke dalam bahan kering dan kacau sebati...tapis/saring adunan supaya tidak berketul...kemudian tuangkan ke dalam mangkuk/cawan kueh lompang (jika ada) dan kukus selama 20 minit (lebih kurang)...setelah masak, sejukkan dan gaul dengan kelapa muda parut yang di campur sedikit garam...
 untuk kueh lompang jagung, kkida kisar 1 cawan cream style hingga halus...kurangkan air mendidih kepada 300ml...campurkan jagung dan gaul rata....tapis/saring terlebih dahulu...kukus dalam mangkuk kueh lompang atau sebarang bekas kaca...sejukkan dan potong...gaul dengan kelapa muda/puteh bergaram...sedapnya lompang jagung...
kkida cuba kedua-dua jenis tepung iaitu tepung jagung dan tepung ubi...untuk lompang pandan kkida guna tepung jagung dan lompang jagung kkida guna tepung ubi....kkida dapati kueh lompang guna tepung ubi lebih sedap berbanding kueh lompang guna tepung jagung...

anda pula cuba dan share pula hasilnya dengan kkida ok....:)
terlanjur berentri ni kkida nak share sikit cerita semalam....majlis hi-tea denaihati network....
ariffshah yang juga salah seorang penulis bagi blog denaihati...beliau yang ajak kkida ke majlis ini...dan di belakang ariff adalah hj amir (owner blog denaihati)...bawah ni adalah sesuatu yang membuatkan kkida rasa tak rugi join majlis semalam....asam laksanya....sodap weh!
begitu juga dengan kueh talam keladi dan kaswinya...yumm...
tak sangka bertembung pula dengan my sister....wati aka kak jun @ cupcakekasih yang juga dapat jemputan semalam...so apa lagi happy betul kkida sebab ada gang berborak....hehe....kita orang le yang sibuk dok berposing lebih-lebih....hehe....
bergambar dengan hj amir aka mohd ilham....bawah ni anak kkida, eka suka sangat dapat bertemu dengan blogger emila yusof....eka hanya kenal blog emila tapi orangnya eka tak cam....:)...emila ni sangat berseni orangnya...kkida pun suka tengok hasil lukisan beliau yang sangat kreatif...emila hadiahkan kepada setiap hadirin sebuah kalender yang sangat unik dan cantik....nanti kkida share kemudian ye...
dan akhir sekali kkida sangat terhibur dengan nyanyian penyanyi ini yang juga seorang blogger...iaitu zarul vocalis kumpulan umbrella....semua pasti tahukan lagu hit kumpulan ini satu masa dulu...(ada orang cakap memang satu masa dulu zarul ni ada kilang buat payung betul ke....hehe...:)...mungkin jugakan....
eh! apahal pulak dengan beruang A&W ni....kkida dihantar dan dijemput oleh anak kkida semalam...so masa jemput balik semua yang ada kat rumah ikut sekali...sebabnya nak gi makan kat A&W drive-in ni....yelah kalau saja datang nak makan idok le kot...jauh bebeno dari penchala....ni sebab dah terlanjur lalu kat situ...apa lagi...mamamlah yang teruja sangat nak makan hotdog A&W tu....:)

since kkida dah kekenyangan sangat....tak makan apa dah kat A&W....:)