Thursday, March 1, 2012

kueh lengat tepung beras

salam,
anda sihat...kkida kurang sihat sikit bila tengok video bayi-bayi yang diikat kuat dan ada yang ditampal mulutnya dengan plaster...jika difikirkan dengan akal yang waras...mengapa ada manusia sanggup lakukan perkara seperti itukan!...kesian baby-baby tu....mak nak kerja cari duit, serahkan anak di tangan pengasuh...untung nasib bayi yang tak ngerti apa-apa tu ditangan orang lain...

kejadian bayi mati tersedak susu memang perkara biasa di negara kita ni...mana tidaknya...kekadang yang mengasuh bayi umur 3 bulan budak umur 19, 20 tahun...dan bayi yang nak diasuh pula bukan sorang dua...
kkida pernah visit sebuah taska dan sempat jengah ke bilik bayi...kkida lihat ada berbelas bayi yang hanya diawasi oleh dua orang 'budak mentah'...

kita yang menjaga bayi (anak) sendiri (one at a time) pun kekadang sesak dada dibuatnya....inikan pula budak muda disuruh jaga anak orang yang ramai camtu...dan gaji pula mungkin tak setimpal dengan tugasan yang diberikan...maka ada yang kerja sambil lewa...bila majikan tegur...pasti dalam hati ada rasa dendam dan akhirnya....macam-macam perkara yang tak diingini boleh berlaku...

pada ibu-ibu sekalian, jika pendapatan hubby anda mencukupi dan mampu menampung keperluan asas... tak yahlah kerja ye!....kkida dulu pun berhenti kerja hanya kerana anak...:)...payah nak cari orang jaga...jangan bimbang...jika anda lakukan dengan ikhlas....Insyaallah, rewardnye akan menyusul  kemudian...:)
balik kepada cerita makan-makan kita....hari ni kkida teringin nak makan kueh lengat tepung beras...dan sebenarnya ini adalah percubaan pertama kkida setelah mendapat tips dari mertua tercinta...hehe...

kkida memang suka sangat kueh talam...dari bahan-bahan dan cara buat yang my mum-in-law share, kkida pun mencuba nasib hari ni...untung batu timbul untung sabut tenggelam....(terbalik pulak peribahasa kkida ni....:)...tapi mungkin hari ni bintang kkida terang....:)....maka menjadilah pula lengat kkida ni dan sedap (pada kkida le)...dan jika anda nak cuba, ini dia resepi olahan kkida...

1) masak dulu 1 cawan gula merah dengan 2 cawan air dan daun pandan hingga gula larut...biar sejuk sebentar...buang daun pandan...
2) masukkan 1 cawan tepung beras, 3/4 cawan air, 1 sudu kecil air kapur jernih, secubit garam...kacau rata...
3) jerang atas api perlahan sambil terus kacau campuran gula merah dan tepung tersebut sehingga likat...tetapi jangan pekat sangat...
4) tuang kedalam mangkuk kecil atau talam lengat dan kukus selama 20 minit...
5) angkat dan sejukkan....potong dan gaul dengan kelapa parut campur garam sikit...hidang panas atau sejuk...

macam tulah resepinye...simplekan...guna gula merah yang berkualiti...jika tak mahu guna tepung beras, boleh guna tepung gandum atau campuran dua jenis tepung tersebut...(saranan kkida je...hehe...:)
kkida kukus dalam mangkuk kecil ni supaya senang nak makan dan senang nak simpan....lagi pun tempat kukus kkida ni comel bebenar...tak muat nak masuk bekas lengat yang bulat...
dan guna kelapa parut yang cantik dan putih ye...kkida guna apa yang ada dalam peti sejuk je...

note: tepung talam ni agak lembik sikit dan kkida suka texture seperti ini...jika anda suka texture yang lebih keras campurkan sedikit tepung gamdum dan kurangkan tepung beras...



14 comments:

  1. maaf bertnya...adakah kueh ni seakan2 kueh kaswi atau tepung kosoi
    cuma bezanya menggunakan tepung beras sedangkan kaswi menggunakan tepung gandum
    bahan yang lain nampak gayanya sama
    kecuali perlu dimasak sekejap diatas api

    ReplyDelete
  2. ye mungkin sama kot...saya pun tak pasti...rasanya seakan kaswi...:)
    cuba anda buat dan bandingkan sendiri rasanya...

    ReplyDelete
  3. hi kakida...

    ermm nampak kuih ni macam kuih kaswi.. tp seingat saya org2 dulu pesan kalau nak buat kuih kaswi atau kuih lompang kena letak air kapur skit.... tp kalau saya salah saya minta maaf...

    ReplyDelete
  4. Fadz..rasanya kkida mmg letak 1 sudu air kapur dlm resepinya..cuba baca betul..:)

    ReplyDelete
  5. Kkida, citer pasal pengasuh nih, 2 weeks ago baby kawan saya meninggal sbb tersedak susu, baru usia 5 bulan, yg sadisnya nanny call mak suh dtg tgk baby dah lembik instead of dia bwk gi hospital, sampai hospital dr sahkan meninggal, sian sgt kwn saya tu..saya kat jepun nih pun terasa kesedihannya..berhari2 mengalir air mata..
    Btw sodap kuih tu kkida..nak cuba buat tp takde stok tepung beras pulakk..kena tggu import maresia kara baru boleh buat nih..till then bye n take care kkida!

    ReplyDelete
  6. salam,
    thanks ella...mungkin fadz tak perasan kot kkida tulis air kapur kat resepi tu...

    bila kkida dengar tragedi baby tersedak susu ni memang rasa kesal sangat2...ertinya mereka yang mengasuh baby ni tak tahu cara sebenar bagaimana menyusukan
    bayi;(

    ReplyDelete
  7. Ini rasanye nama lain dia kuih kaswi kan kak. Psl bhn2 sama je. kak ida selalu beli gula merah yang macam mana eh? ada tips brand gula merah yang sedap?

    ReplyDelete
  8. Kuih macam mengingatkan Oeya pada Arwah Mak.. Al-Fatihah.

    Nampak sedap kuih ni KKida :)

    ReplyDelete
  9. Fida,
    kkida selalu beli gula merah kat kedai runcit biasa je...kedai tu dah siap bungkus kecil dalam plastik...pada kkida warna gula yang gelap sangat tu tak berapa sedap...pahit sikit...kkida suka warna coklat...not too dark...

    ReplyDelete
  10. OO...Al-fatehah...memang ibu kita sumber segalanya...terutama bila tiba bab makan-makan ni...:)

    ReplyDelete
  11. maaf ye kkida... fadz x perasan plak kkida ada tulis air kapur.. sorry

    ReplyDelete
  12. Assalam..kkida, sama mcm kuih kaswi kan? rasa nak cuba tp takde kelapa parut pula.
    Pasal baby tu, taska kena betul2 cari pekerja yang berpelajaran.

    ReplyDelete
  13. salam.saya tau kueh ni ! kami di kelantan panggil kuih 'kato'. mak saya selalu buat,hehe..sedap !

    ReplyDelete
  14. tak pernah rasa lengat, courier skit Kak Ida :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...